reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowy rozwój miesiąc po mięsiącu - czyli co już potrafię ... :)

reklama
To co to ja pisałam o tym obracaniu u nas? Że fajnie? Juz mam dość :-) Na brzuch to umie w 3 sekundy już ale na plecki nie i zaraz wrzeszczy żeby go obrócić na plecki. My go na plecki a on zaraz myk i znów obrócony na brzuch i za chwilę krzyk... I tak non stop :)

A dzisiaj spadłby mojemu A z łóżka bo leżał sobie lekko do góry na poduszce i nagle fik i usiadł, a potem się przechylił i prawie zleciał. Koniec leżenia na łóżku tym oto sposobem.

Kamcia ale Emma zdolna :-)
u nas też Krzyś oddawna przekłada zabawkę z rączki do rączki i trzyma po 2 zabawki na raz, a ja nie zapisałam sobie od kiedy, tsk samo wiele innych rzeczy :zawstydzona/y:
Mały pokazał, że już umie się przewracać z plecków na brzuszek i teraz już nie chce, tak samo było z brzuszka na plecy, a teraz śmiga na plecy i trzeba go na brzuszek przewracać bo się denerwuje ;-)

Emma ma przesłodkie polisie, szybko dorasta :-)

Z rozwojem maluszków jest tak, że niektóre drobne umiejętności są wielkim krokiem dla osobowości i samoświadomości dziecka. Fizyczność rozwija się jednym torem, psychika drugim. Fakt, że dziecko umie coś z siebie zdjąć jest wielkim krokiem, bo dziecko zaczyna zdawać sobie sprawę z tego, że jest osobnym, odrębnym człowiekiem, że przedmioty istnieją niezależnie, nawet jeśli są zakryte to nie znikają na zawsze :tak:

Dla przykładu Purchawk od jakiegoś czasu wyraźnie wybiera czyja twarz jej się podoba, kogo akceptuje a kogo nie, zaczyna bać się porządnie obcych a to znaczy, że zaczyna zdawać sobie sprawę z tego, że jest mama, ona i inni ludzie i ci inni ludzie są ważni, bliscy albo obcy. Segreguje, klasyfikuje, utożsamia się i to jest wielki krok choć nie wyraża się tak wyraźnie jak siedzenie czy chodzenie :-)

Marzena wiem co czujesz juz to przeszlam ale wolalam to:p teraz musze miec ciagle ja na oku albo gdzies przypelza albo odwroci :p

Hope a no dzieci juz powoli rozpoznaja:p moja mala strasznie nie lubi mojego taty:p tzn jest fasjny z daleka trzymac nie moze:p

hope nie zrozumiałam za bardzo Twojego przesłania czytając tego posta
czy masz na mysli ze jesli dziecko siedzi to znaczy ze nie jest takj pojętne co takie które ściaga sobie chusteczkę czy tam pieluszke z głowy??
jesli tak to sie z Toba nie zgodze
bo np Emma chcąc zdobić jakąś zabawkę która znalazła się pod matą umie sobie ją odkryć i wyjąć i nie ma z tym większego problemu..
i jest dzieckiem które siada i wstaje
ale zgodzę się co do tego że fizyczność to jedno a psychika drugie
co nie znaczy że nie muszą iść w parze :-)

a pieluszko sobie z głowy nie ściaga bo nigdy jej na sobie nie miała :-p

Kamcia super filmik:-)a ten słodki głosik na początku w tle to Vi?:-) słodziaki małe:-)

jak tak czytam to wszytskie majowe maluszki to małe zdolniachy:-) to jak w reklamie leroy: "każdy jest bohaterem we własnym domu":-)

reklama
wiecie,.. napisze wam coś odnośnie tego filmiku i innych jakie mam na YT
po wrzuceniu tego na konto i na wątek majowy nagle zostałam "spenetrowana" na moim koncie ..
i podostawałam głupi komentarze na YT ttypu że jestem głupia matkąs że ciągam dzieci za ręce zeby stały że tro tata jest całkiem nieswiadome a ja sonie wyobrażam niewiado mo co , czy licze na oklaski, i tym podobne komentarze...
osoba zarejestrowała się wczoraj i własnie to powypisywała

nie wydaje mi się że to ktoś kto naprawdę uwaza że ja tak robię bo na żadnym z filmików ani nie trzymałam Viki tylko sama wstawała
ani nie ciągałam za ręce ani nie popychałam jak to zostało mi zarzucone..
tu musiała się odezwać osoba która ma coś konkretnie do mojej osoby bo innych podob nych filmików nie komentowała tylko i wyłącznie moje...

aha i było dopisane że "przeciwniczka skoczków a sama pcha dziecko do tego"
więc jestem pewna w 100% że to ktoś z bb bo raczej na Yt nie pisałam ze jestem przeciwniczką skoczków..
i przy okazji jestem przeciwniczką skoczków w które się wkłada dzieci wiszące na stawach a nie przeciwniczka zabawek na których dziecko samo może usiąść!! i siedzieć ( nie zwisająć) a to różnica .. ale ktoś widze nadzwyczaj inteligentny jest...

w związku z tym wątpię abym wstawiła tu jeszcze jakis filmik bo mi nie jest potrzebne takie oczernianie , jesli ktoś ma jakiśproblem do tego że moje dzieci akurat tak a nie inaczej się rozwijają to moze mi napisać tutaj a nie ukrywać się pod fałszywymi pseudonimami na YT
a ze moje dziecko którekolwiek samo wcześnie wstaje czy siada czy chodzi bez niczyjej pomocy to nie moja wina a na siłę nie będę ich kładła żeby leżały i płakały

Ostatnia edycja:
Do góry