reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe zakupy

co do szlafroków to dokładnie taki sam dostałam od teściowej:-D,a od siostry na urodziny taki milutki, z grubej jakby frotki ale z włosiem,z hipciem i ten jest do kolan .Nie wiem który wezmę:baffled:
Przyszła mamusiu ale będziesz stroiła tą swoją księżniczkę;-)Suuper!

reklama
A ja mam kilka pytań co do zakupów:
1. Polecacie kosmetyki: skarb matki? dziś już miałam w ręku aby kupić ale wolałam się jeszcze upewnić. Myślałam, żeby kupić mydło, oliwkę i szampon z tej serii. Co wy na to.
2. Czy jeśli chodzi o wkładki laktacyjne to obojętnie jakie? Nie wiem na co przy nich zwracać uwagę:confused::confused: widziałam, że są jakieś też krążki laktacyjne a czym to się różni od wkładek? I polecacie jakąś firmę czy nie ma to znaczenia?
3. A staniki do karmienia...też się zastanawiałam czy kupować rozmiar większy niż taki jak nosze teraz? ile sztuk staników kupujecie? 2 wystarczy?
4. lepiej kupic krem linomag czy sudocerm?
1. Nie używałam wcześniej, a teraz mam jeden krem, taki na każda pogodę i jest ok. Czytałam sporo pozytywnych opinii o tych kosmetykach, ale jakoś nie wpadły mi w rękę. Tak jak Mrówa używałam głównie nivea
2. Teraz kupiłam sobie takie wielorazowe z aventu. A z jednorazowych to najgorsze dla mnie były Bella MAMMA, bo przeciekały bokiem. A najbardziej lubiłam z johnsons baby, chociaż te z canpola też nie były złe i przy moim prawie hurtowym zużyciu nie rujnowały portfela. Nie sprawdziły mi się te z plastrami. Ale dobrze trzymały się takie z dołkiem na sutek.
3. Stanik kupowałam pod koniec ciąży taki akurat i był potem dobry, choć przez pierwsze dni, zanim ilość mleka się unormowała, to miałam wrażenie, że mógłby być większy. Po jakimś czasie musiałam kupić w mniejszym rozmiarze.
4. Sudokrem to przy zaczerwienieniach, nie na co dzień. A na co dzień używałam bepanthenu, takiego samego jak do sutków.

i ja odradzam te waciki - lepiej kupić gaziki i do tego specjalnie rozrabiany spirytus - w aptece sa takie:tak:
bardzo dobrze do pępuszka sprawdzają sie też zwykłe patyczki, bo można nimi precyzyjnie manewrować.. a co do rozrabianego spirytusu to sa dwie szkoły: jedna mówi, ze ma być 100% (ale wtedy trzeba delikatnie oliwką albo kremikiem posmarowac skórę wokół pepuszka), a druga, że 70% - i obie mają swoje rację.. u mnie pępuszke tak sie długo ślimaczył, że w końcu pomóg fiolet i wietrzenie (a wszpitalu kazali mi zawijać)..

co do koszul - miałam 2.. tzn. używałam 2, bo dostałam też tą z dziurami po bokach, ale to był totalny niewypał!! cyce na wierzchu i tyle..

cicha widzę, że ty też masz skrzywienie na "męskie" ubranka.. ja kupiłam teraz wyprawkę w kolorze żółto-zielonym, ale i tak się tam jakiś samochodzik niechcący przemycił.. :-)

pytania przyszłej mamusi:

1. ja teraz też zakupiłam Nivea (poprzednio używałam Bobini)... i Skarbu Matki nie używałam..

2. co do wkładek - to odpowiem zupełnie inaczej niż giza - testowałam Bella Mamma i Canpol - wnioski: Bella u mnie spisał się świetnie - były dość cienkie i nie odbijały się tak strasznie pod bluzką, a Canpol - zdecydowanie nie, bo mnie gryzły dookoła - mają taką obwódkę, która mi strasznie dokuczała.. - to chyba zalezy od wielkości cyców i wycieków - ja mam nie za duze i nie ciekły zbyt mocno...

3. stanik - miałam jeden typowo do karmienia o rozmiar większy, ale nie lubiłam go i potem używałam takich zwykłych bawełnianych w rozmiarze takim jak zwykle..jak pisała giza - najgorzej to przez pierwsze dni, bo potem jak sie ilość pokarmu unormuje to jest już ok..

4. Sudocrem - rozgryzałam tę sprawę na ostatniej szkole rodzenia, bo ogólnie jest polecany, a mnie położna przy Bartku powiedziała, żeby go nie stosować, bo ma za dużo cynku - Wnioski: jeśli jest pupa zdrowa to można smarować sudocremem, bo on ma rzeczywiście dużo cynku, jest twardy i dobrze izoluje pupę od pieluchy, przy czymj nie nalezy go stosować tam gdzie skóra jest najdelikatniejsza (np. na zgięciach, w pachwinach - tam oliwką lub czymś innym), ale jak pupa jest chora to nie powinno się go używać, bo ta warstwa cynku izopluje pupę i ona ma utrudnione oddychani i gojenie.. jest za twardy - wtedy przejście na linomag lub krem na odparzenia.. Bepanthen był zachwalany bezwzględnie..

Ja wkładki kupiłam firmy BabyOno, chyba mam do niej słabość:-) I pochwalę się jeszcze moimi zdobyczami z Allegro:tak:, wiele więcej już nie planuję kupować, bo wydaje mi się, że taki maluszek to i tak najczęściej jest w "bieliźnie" typu śpiochy i pajacyki, a tych mam mnóstwo:baffled:

siwona superanckie:-):-):-) ja z takimi zakupami musze się wstrzymac do narodzin malucha, bo płeć jest nieznana:-(

Skaba u mnie to samo - na razie czekamy:tak:, może się jeszcze ujawni. Dzisiaj odwiedza mnie kuzynka i przywiezie mi ciuszki ale tez po chłopcu, wszystkie co mam są po chłopcach!! Może na przekór bedzie dziewuszka????:-);-):tak:

reklama
U mnie na szczescie na ostatnim USG potwierdziło sie, że bedzie chłopczyk wiec mam dobrze z wyborem ciuszków , mam juz 2 pudła sporo po synku kolezanki a sporo swoich ,pierwszy wnuk mojej mamy wiec to ona szaleje z kupnem zwłaszcza ze pracuje w Monachium to w wolnych chwilach spaceruje po sklepach i nabywa nowe ubranka . Właściwie jak duzo potrzeba ubranek na poczatek? Lepiej kupowac odrazu w rozmiarze 62? I co dobrze miec odrazu a z czego kupnem wstrzymac sie do narodzin dziecka? :blink::happy2:

Do góry