reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe zakupy

dziewczyny a czy możecie doradzić coś w sprawie laktatorów? chcę po macierzyńskim wrócić do pracy i marzy mi się, żeby troszke przedłużyć karmienie mlekiem mamy... przy Bartku miałam laktator Canpola z pompką.. niestety do tej pory pamiętam jak mnie ręka bolała od pompowania... teraz zastanawiałam się nad elektrycznym.. są dosyć drogie.. i nie wiem czy się sprawdzają... a może ten mechaniczny z Aventu jest godny polecenia?? możecie coś doradzić?
Skaba, ja mam laktator z aventu. Do tego sterylizator i butelki. Jak wróciłam do pracy to mały miał 4,5 miesiąca, a karmiłam go w sumie ponad 9 miesięcy. I z laktatora byłam bardzo zadowolona. Ale mi mleko lekko leciało, przy 10 minutach ściągania miałam ok 250 ml.
A ja zastanawiam się nad kupnem leżaczka-bujaczka i takiej maty edukajcyjnej,sprawdzają się te rzeczy?Warto miec coś takiego?
Mata jest rewelacyjna, polecam taką z pałąkami, bo na początku dziecko woli leżeć na plecach. Nam służyła prawie rok. Ale pamiętam jak dziewczyny na wątku kwietniowym, które nie miały kasy na nią, wieszały zabawki na sznurku nad dzidziusiem i też było ok. Za to leżaczek podobał się młodemu może przez tydzień a potem już nie chciał w nim leżeć. Całe szczęście, że był pożyczony. Za to koleżanka, która nam go pożyczyła była z niego bardzo zadowolona.

reklama
No Giza ty to zawsze udzielisz jasnych i rzeczowych informacji,nie jakieś tam niewiem,:happy2::happy2::happy2:,nadaję ci przydomek "ciocia Dobra Rada";-);-);-):-D:-D:-Dtak pieszczotliwie,jak się nie podoba to ok.Ale matę i leżak mała będzie miała,w końcu aż tyle to nie kosztuje:confused:z wózkiem się raczej będziemy musieli do wiosny wstrzymac,bo to większy wydatek a nie chcę byle czego,bo ma służyc i to sporo!albo za becikowe+pzu się kupi

No Giza ty to zawsze udzielisz jasnych i rzeczowych informacji,nie jakieś tam niewiem,:happy2::happy2::happy2:,nadaję ci przydomek "ciocia Dobra Rada";-);-);-):-D:-D:-Dtak pieszczotliwie,jak się nie podoba to ok.Ale matę i leżak mała będzie miała,w końcu aż tyle to nie kosztuje:confused:z wózkiem się raczej będziemy musieli do wiosny wstrzymac,bo to większy wydatek a nie chcę byle czego,bo ma służyc i to sporo!albo za becikowe+pzu się kupi
he he, cieszę się, że moje opinie mogą się na coś przydać :tak::tak:
A co do wózka, to w większości przypadków jakie znam używana była tylko gondola. A po przejściu na spacerówkę zazwyczaj wózek był wymieniany na parasolkę, bo mniejsza, lżejsza i łatwo wrzucić do auta. Chociaż ja przez pół roku używałam gondoli i przez następne pół spacerówki, bo stwierdziłam, że zimą po śniegu na małych kółeczkach będzie ciężko prowadzić wózek. I na parasolkę wymieniłam dopiero na wiosnę.

Giza no konkretna babka jesteś i bezpośrednia a ja takich ludzi luubię:-Dsama lubię też jeśli mogę taka byc względem innych:-)
widzisz ja chciałam taki żeby się dalo montowac fotelik na stelażu,to jednak takie fajne i praktyczne bo do auta do bagażnika tylko stelaż wrzucam i już dizdzia ma czym jeżdzic.a o tym składaniu w parasolkę,to fakt wszyscy a najczęściej mieszkańcy bloku kupują parasolki.A ja znalazłam wózek Implast S3D,z gondolą a składany w parasolkę,fajny,ale fotelika się na nim nie da zamontować:-(

Marteczka ja generalnie polecam Fisher Price.. dzieci lubią takie żywe kolory.. te pastelowe są za mdłe i dziecko ich nie rozróżnia...

widzę, że teraz mają spory wybór i różne ceny..
i nowy wzór Rainforest
FISHER PRICE MATA EDUKAC. RAINFOREST Wys12h+gratis (284911378) - Aukcje internetowe Allegro

ja miałam z Tiny Love ZOO - podobna do Rainforest (wczesniej pisałam, że z Fisher- pomyłka) ta moja była dobra, bo nie były to tylko pałąki, ale też na podkładce (na tym na czym dziecko leży) było sporo atrakcji: migające i grające kwiatuszki, szeleszczące skrzydełka, piszczałka itd. i to stymulowało dziecko na początku do leżenia na brzuszku i podnoiszenia główki, a potem do poruszania się.. fajną sprawą jest też lusterko - Bartek długo interesował się tylko nim.. a wszystkie zabawki na pałąku też "coś" robiły i można je było zabierać osobno... właściwie jak dostałam tą matę to miałam załatwione za jednym zamachem wszystkie polecane zabawki rozwojowe dla wieku 0-9m...

Giza - ja chyba jednak wykorzystam spacerówkę dłużej bo na spacery to na budowę będę jeździć po wertepach, a ona właśnie większe koła ma niż parasolka :-D:-D:-D

ja korzystam ze spacerówki do chwili obecnej... i to z tych samych powodów co Ninja, a poza tym wertepy sa chociazby na naszych miejskich chodnikach.. tyle, że moja spacerówka ma tylko 8kg.. mam też parasolkę, ale jej niecierpię (też kupiłam najlżejsza z możliwych).. spoacerówka jest masywniejsza i stabilniejsza, świetnie się prowadzi...

a zatem mieszkańcom bloków radze zwrócić uwagę na wagę wózka... mój z wkładką ważył 8 kg, a po wpięciu fotelika 11kg... a jak szukałam spacerówki to waga oscylowała około 5kg.. ostatecznie kupiłam taki 3-kilogramowy, ale czasem się boję, że się pod Bartkiem rozleci...

reklama
Ja mialam (i mam ) te sama mate co Skaba wiec tez polecam:-)

A co do wozka to moj wazy kolo 10 i jak mieszkalismy w domu to nie bylo problemu - wjazd do garazu i tyle. Ale potem jak zaczelismy intensywniej podrozowac to kupilam lekka parasolke Maclarena (5 kg) i powiem ze to moj ulubiony wozek. Jak juz musze jechac z wozkiem to jade z nm bo moge go zlozyc jedna reka i nie musze wnosic w calosci do tramwaju/autobusu a i na pierwsze pietro (bo tak w chwili obecnej mieszkamy) tez mam troche tych schodow. A spacerowka z wozka stoi pod drzwiami w stanie niemal nienaruszonym i pomalu zabieram sie do jej sprzedazy ale powiem, ze jakos tak glupio szkoda:-)

Do góry