reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2008

witam

melduje sie w majowym watku :) nie do konca jestesmy pewni czy to bedzie maj czy czerwiec wiec jestem tu i tam :)

od razu mam kilka pytan

czy jak wchodzicie z mezem do lekaza to reaguje jakos dziwnie? Na mnie jakos sie dziwnie patrzy i glupio sie pyta "a Pan?"... co a pan... chyba to jest jasne nie?

Widze ze malo wiem wy non stop jakies badania ziarnistosc PUPPA itp itd... ogolnie wyglada ze to masakra

Mielismy badanie co 2 tygodnie nastepna wizyta za 4 tygodnie - czy to bedzie juz jakies inne powazniejsze badanie (powinien to byc 14-15 tc)

Jakie badania poza standartowymi warto zrobic? (toxo bylo robione)

Do czego jest ten dupaston :)

W ogole to powiedzcie mi co za witaminki bierzecie. Beata je zelazo i feminatal
Cos jeszcze mialem zapytac ale zapomnialem - jak mi sie przypomni to na pewno zapytam :D

ps: jest ktos z Poznania?

reklama
Witamy nowe osóbki na wąteczku majowym ;-)

ja biorę tylko kwas foliowy, a właściwie staram się go brać :baffled: bo moj organizm go nie przyjmuje :-(
witaminki bede brac za jakies 2tygodnie w poprzedniej ciąży brałam Materne

Witam nowych majowiczów :-). Fajnie, że tatuś tak bardzo interesuje się przebiegiem ciąży. To się chwali:tak:.
Ja szczerze mówiąc też dużo uczę się od koleżanek-majóweczek, po to tu jesteśmy;-).
A witaminki? Ja biorę tylko Feminatal, to co zalecił lekarz. Nic na własną rękę.

JA ROWNIEZ WITAM NOWE MAJOWECZKI:-) JA BIORE WITAMINKI RAZEM Z FOLIKIEM :tak:TAK JAK W POPRZEDNIEJ CIAZY;-)PIERWSZE SLYSZE ZEBY PIC DUZO WODY PRZED USG:confused: A NO I W PIERWSZEJ CIAZY PRZYTYLAM 11KG:-p

Witajcie Majóweczki,
jakiś czas przypatrywałam się forum aż zdecydowałam coś napisać.
Dobrze, że jesteście, dużo się można od Was nauczyć.
Napiszcie proszę, jakie usg jest najlepsze?
Ostanio miałam usg, na którym niewiele było widać.
Jestem w 14 tyg. ciąży, więc spodziewałam się lepszego obrazu.
2 godz.przed usg lekarz zabronił mi oddawać mocz i kazał dodatkowo wypić 600 mil. wody.
Pozdrawiam Was, proszę odpiszcie:happy2:

Witam w sobotni poranek.
Juz po śniadanku, chwilka przed telewizorem a potem bedę robić obiadek.
Pascal ślimaki robi bleeee;-)

A poza tym miałam wczoraj rozmowę z szefem. Więc jestem mile zaskoczona bo mój dyrektor stwierdził, że to naturalna rzecz, że się cieszy i gratuluje. Co prawda powiedział że mi przyszykuje jak najwięcej tematów, żebym jak najwięcej w przyszłym roku zdążyła zrobić, ale spoko poradzę sobie.
A moja kierowniczka tylko stwierdziła, że mam prawo iść na macierzyński.
Myślałam, że z kobietą się bedzie lepiej rozmawiało...:szok:
Ale już wszyscy wiedzą i dobrze:-)

P.S. Ja z Poznania
pozdrawiam

Witam wszystkich:-)jesli chodzi o picie wody przed badaniem usg to w poprzedniej ciazy zdazylo mi sie przy pierwszym usg zeby mnie o to lekarz poprosil.....teraz gdzies czytalam ze jednak nie jest to konieczne.Jak narazie nikt mi nie kazal pic wody na szczescie bo jej nie cierpie.......:-p
Puszek to ty masz chyba termin na kwiecien wiec jest taki odpowiedni watek Kwiecien 2008 i tam sa kolezanki w podobnym wieku ciazy i tam sie duzo dowiesz od kwietnioweczek,bo razem zawsze latwiej i razniej:tak::-)Nie wiem co masz na mysli ze spodziewalas sie lepszego obrazu,pewnie robilas usg 2d czarno biale,mamy jeszcze malenkie dzieciaczki choc juz ze wszytskimi konczynami i w tym wieku ciazy to juz jest malutka istotka wygladajaca na malutkiego czlowieczka:tak::-)jakbys chciala dokladnie zobaczyc swoje cziecko to proponuje zrobic badanie usg 3d trojwymiarowe lub nawet 4d sa one drogie ale widok super.Najlepiej takie badanie zrobic kolo 20 lub nawet 30 tygodnia kiedy to nasze dzieci beda juz wieksze:-)

Witajcie Majóweczki,
jakiś czas przypatrywałam się forum aż zdecydowałam coś napisać.
Dobrze, że jesteście, dużo się można od Was nauczyć.
Napiszcie proszę, jakie usg jest najlepsze?
Ostanio miałam usg, na którym niewiele było widać.
Jestem w 14 tyg. ciąży, więc spodziewałam się lepszego obrazu.
2 godz.przed usg lekarz zabronił mi oddawać mocz i kazał dodatkowo wypić 600 mil. wody.
Pozdrawiam Was, proszę odpiszcie:happy2:

:eek::confused:

Witam.
Dawno tu nie zaglądałam ale nie czuję się zbyt wspaniale i po prostu nie mam siły. Schudłam już jakieś 2,5 kg od początku ciąży, nie mam na nic apetytu (to jest najgorsze) i oczywiście dużo czasu spędzam w objęciach "pana kibela".
czy jak wchodzicie z mezem do lekaza to reaguje jakos dziwnie? Na mnie jakos sie dziwnie patrzy i glupio sie pyta "a Pan?"... co a pan... chyba to jest jasne nie?

Do czego jest ten dupaston :)

W ogole to powiedzcie mi co za witaminki bierzecie. Beata je zelazo i feminatal
Chodzę do tej samej lekarki już drugą ciążę, poznała mężą już wcześniej i dla niej nie ma nic dziwnego, że wchodzi ze mną do gabinetu.
Duphaston to ogólnie rzecz biorąc progesteron, niektóre mamy go biorą profilaktycznie (np jak przed ciążą był niski poziom tego hormonu), pomaga utrzymać ciążę, bierze się go najczęściej kilkanaście pierwszych tygodni ciąży.

reklama
Co do wody przed usg, przy przezpochwowym nie ma takiej potrzeby a potem robi się już przez brzuszek i są wody płodowe. Przy usg przezpochwowym, z tego, co pamiętam, jest wskazane wypróżnienie tuż przed.

Do góry