reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2008

mi ogolnie na katar kaszel pomagal syrop z cebuli a zadnych lekow nie bralam nigdy nawet tych "bezpiecznych w ciazy" a jak cos bralo czosnek trzy razy dziennie i przechodzilo po kilku dniach a z gardlem wiem ze napewno nie mozesz cholinexu moze poprostu cukierki mietowe zeby troche ulzylo .... ciezko powiedziec

Kurde zanim dowiedziałam sie ,że na 100%jesetm w ciąży brałam chyba strepsils z miodem i cytryna bez porozumienia żadnego ale skąd mogłam wiedziec -przynajmniej bol złagodziło a teraz to sie boje czegokolwiek brac a z domowych to mleko z miodem ale na tak potworny ból to nic nie daje:-:)-:)-:)-:)no::no:
I co?a wy co jeszcze brałyście ?Zaraz ide może w aptece cos poradzą :baffled::tak:.

reklama
ja włąsnie biorę Strepsils :tak: bez przesady, jesteśmy w III trymestrze i mało co może już dziecku zaszkodzić, a już napewno nie tabletka do ssania;-)

Kathy ja np miodu niemoge bo strasznie mi podraznia gardlo

Maju no niby masz racje tylko ze moja brataica ma 3 latka i ma wyrwane trzy zabki bo jej sie "rozsypaly" zrobily sie czarne i sie rozsypaly doslownie a jest to wlanie problem od poczatku, i wlasnie przez leki w ciazy bo jak pani doktor stwierdzila "te sa bezpieczne " bo braowa byla bardzo chora a teraz szkoda dziecka

Iwonka tez mi cos switalo plukanie, ale mi sie wydawalo ze roztworem z wody utlenionej...:baffled:cos mi sie pokrecilo dobrze ze wszystko ok moj lekarz tez mnie nie bada na kazdej wizycie

ja juz po basenie, dobrze poplywac... coprawda wygladam jak wielka foczka, ale co tam:-D

Iwonka - to dobrze, ze wszystko w porzadku i, ze mozesz wyjechac, zazdroszcze, wyrwiesz sie choc na troche z wawy.:-)

Kathy - ja tez polecam tantum verde do ssania.

Witam majóweczki :)

basiek3 - no to chyba rzeczywiście duży brzdąc u Ciebie będzie. Nie wiedziałam, że na majóweczkach jest ktoś z Lublina. Ja może nie jestem z Lublina ale będę tu rodzić:) Który szpital wybrałaś ?

Znalazłam coś dla tych majóweczek ze swędzącymi rękami:

Świąd skóry w ciąży.

DEFINICJA
Nadmierny, uciążliwy świąd skóry pojawiający się w trakcie ciąży.

OBJAWY I PRZEBIEG
Ciąża jest stanem, w którym na skutek szybkiego wzrostu masy ciała skóra staje się bardziej napięta i przesuszona. Powoduje to pojawienie się w wielu przypadkach nasilonego świądu skóry. Najczęściej jest to objaw niegroźny, znikający samoistnie po porodzie. Dość często miejscem dotkniętym świądem jest skóra brzucha. Czasami świąd może być spowodowany przegrzaniem bądź uczuleniem. Na skórze pojawia się wówczas pokrzywka lub też tzw. potówki. Nierzadko nadmierny świąd całej skóry bądź stóp i dłoni może świadczyć o pojawiającej często w ciąży tzw. cholestazy ciężarnych.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Jeżeli świądowi towarzyszy wysypka lub inne wykwity skórne należy zasięgnąć porady lekarza. Może to bowiem sugerować pojawienie się chorób zakaźnych, które w ciąży mogą być groźne, gdyż m. in. mogą powodować wady rozwojowe płodu. W przypadku bardzo silnego świądu całej skóry bądź dłoni i stóp istnieje podejrzenie występowania chorób wątroby i dróg żółciowych tj. cholestazy ciężarnych. W tym przypadku lekarz zleci przeprowadzenie odpowiednich badań krwi wykluczających lub potwierdzających tę chorobę oraz wprowadzenie odpowiedniego leczenia. Gdy świąd wywołany jest alergią lekarz może przepisać łagodne środki odczulające lub uspokajające ograniczające świąd.

LECZENIE DOMOWE
Skóra w ciąży wymaga szczególnej troski. Kilkakrotne nawiązanie jej w ciągu dnia różnymi balsamami i oliwkami przeznaczonymi dla kobiet w ciąży pozwoli na utrzymanie odpowiedniej wilgotności i zmniejszy ryzyko nadmiernego jej wysuszenia często pozwalając na uwolnienie się od przykrego świądu. W przypadku świądu należy zrezygnować z kąpieli z dodatkiem płynów do kąpieli oraz mydeł zapachowych, które mogą dodatkowo wysuszać i podrażniać skórę. Nie należy się drapać, gdyż wzmaga to tylko świąd i może doprowadzić do podrażnienia skóry.

Spadam bo idą goście:)

A podziekowac podziekowac za artykulik :tak:

Ja mam gorszy broblem pekajace brodawki chyba zaczne teraz stosowac krem bo juz samo natluszczanie nie pomaga:sorry2:

Wiktoria ja na brodawki używam maści maltan dostałam od znajomej bo jej została po karmieniu piersią a nie wie kiedy podważy się na kolejnego maluszka w każdym razie piszę że można ją stosować w czasie karmienia piersią oraz w czasie ciąży w celu hartowania brodawek u mnie skóra już była tak sucha że bałam się pekania i żadne nawilżanie nie pomagało a teraz spoko:tak::tak:

Widzę że każda z nas ma juz po woli dośc naszego stanu :-) jeszcze troszkę a będziemy wszystkie już tulić nasze pociechy :-)

U nas tez jest szał z przedszkolami... nie mówiąc już o żłobkach :-( na całą Gdynie jest 1 żłobek państwowy i jeden prywatny ( przyjmuja dziecie od 8m-ca :-( i dzis kosztuje 800zl +wpisowe 1000zl:baffled:) przedszkole jak nie masz "chodów"(układów) to bez szans:angry: prywatne pozostaja cena w Gdyni na moim osiedlu bagatela 1200zl :angry::angry:

Iwonka super że wybierasz sie do mamy Praga piękna jest !!!

reklama
Kathy ja na potworny bol gardla (jakbym zyletki polykala) stosowalam tabl homeopaytyczne Homeogene 9.Wczesniej nie wierzylam w leki homeopatyczne, ale w ciazy stwierdzilam,ze niewiem jakim cudem ale to dziala.

Do góry