iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
- Dołączył(a)
- 22 Marzec 2006
- Postów
- 13 692
Na watku https://www.babyboom.pl/forum/maj-2008-f175/ciekawe-rzeczy-11880/
zamiescilam artykul dla ciezarnych kobiet i miedzy innymi jest tam napisane ze
Wiele powszechnych produktów może być w ciąży potencjalnie niebezpieczna. Kobieta w ciąży powinna unikać:
zamiescilam artykul dla ciezarnych kobiet i miedzy innymi jest tam napisane ze
Wiele powszechnych produktów może być w ciąży potencjalnie niebezpieczna. Kobieta w ciąży powinna unikać:
- surowych ryb i skorupiaków, które mogą stanowić źródło zakażenia pasożytem – toxoplazmą, która może wywołać ślepotę i uszkodzenie mózgu płodu.
- dużych drapieżnych ryb takich jak miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk albacore (świeży i w puszkach), które zawierają niebezpiecznie wysokie ilości rtęci. Agencja ds. Żywności i Leków nakazuje ograniczyć spożycie tuńczyka albacore do 170 gramów tygodniowo, dopuszcza jednak spożycie 340 gramów tuńczyka w sosie własnym, krewetek, łososia, mintaja czy zębacza.
- niedogotowanego lub surowego mięsa, drobiu czy owoców morza. Korzystaj z termometru i przyrządzaj wieprzowinę oraz mieloną wołowinę w 160 stopniach, wołowinę, cielęcinę i baraninę w 145 stopniach, drób w całości w 180 stopniach, a piersi z kurczaka w 170 stopniach.
- niepasteryzowanego mleka i miękkich serów – fety, Brie, Camemberta, Roqueforta, queso blanco, queso fresco i Paneli, chyba, że na opakowaniu napisano ”wyprodukowano z pasteryzowanego mleka”. Mogą one zwierać bakterię wywołującą zatrucia pokarmowe – Listerię, która wywołuje poronienia, porody przedwczesne, martwe urodzenia i śmiertelną chorobę noworodków.
- hot dogów i mięs z delikatesów – chyba, że są dobrze ugotowane. Te mogą zostać zakażone Listerią po wyprodukowaniu.
- rozmrażanych pasztetów, past mięsnych i wędzonych owoców morza (chyba, że przed zjedzeniem dobrze je ugotujesz). Puszki są bezpieczne.
- lekko ściętych jajek i pokarmów takich jak dressing do sałatek domowej roboty czy likierów jajecznych z surowych lub tylko lekko ugotowanych jajek. Gotuj jajka do momentu, gdy białko i żółtko stwardnieją, aby uniknąć zakażenia Salmonellą.
- surowych kiełków, w tym lucerny, koniczyny, rzodkiewki, i fasoli mung.
- herbatek ziołowych i suplementów. Nie ustalono zasad bezpieczeństwa ich stosowania w czasie ciąży. Niektóre z nich takie jak pluskwica groniasta (łac. Cimicifuga racemosa) czy duże ilości herbatki rumiankowej mogą zwiększać ryzyko poronienia i porodu przedwczesnego.
- alkoholu, który może być przyczyną uszkodzenia płodu, w tym opóźnienia umysłowego i zaburzeń w zachowaniu. Choć drink od czasu do czasu nie musi być niebezpieczny, nie ustalono dotąd dozwolonej bezpiecznej ilości.