iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
Ja mam pytanko do dziewczyn które karmia piersia podajecie jakies witaminki swoim maluszka?? a jak tak to jakie i ile?? Bo mi pediatra powiedzial zebym nie podawala nic i troszke mnie to zastanawia
To zalezy ja tez nic nie daje,zadnych witamin,nawet witaminy D3 a to dlatego ze Klaudia ma male ciemiaczko i wit d tylko jeszcze by bardziej przyspieszyla jego zarastanie.Ja daje malemu witamine D3. Az dziwne, ze lekarz Ci jej nie przepisal, przeciez to jest na kosci malenstwa, przeciwko krzywicy. Jak bylam w Polsce dawalam Vigantol w kropelkach. Jedna kropelka dziennie do jedzenia. Tutaj dostalam Vigantolleten w tabletkach. Rozpuszczam tabletke na lyzeczce wody i podaje malemu i tak mam robic do ukonczenia 2 lat. Oprocz tego daje mu wit.C tez w kropelkach Cebion. 5 kropelek dziennie. Porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Bo tak jest ze podaje sie inne produkty niz mleko powyzej 4 miesiaca,chyba ze wspolnie z pediatra podekmiesz decyzje o wczesniejszym wprowadzeniu nowych pokarmowDziękuję aniusia80 bardzo. Spróbuję ze słoiczkami. Do tej pory nie kupowałam nic z tych rzeczy bo myslałam że można jepodawać pow. 4 miesiąca , ale w sumie maluch już ma 3,5 m-c, więc te 2 tygodnie chyba nie zrobią różnicy.
Aniusia80 - czy Ty się konsultowałaś z lekarzem w związku z wprowadzaniem nowych produktów??? Wszędzie piszą że powinno się wprowadzać nowości po 6 miesiącu jeżeli jest dziecko na cycu.
Tak bylo kiedys....od 2007 roku "obowiazuje" nowy schemat zywienia niemowlat.i dzieciom na cycu nowe pokarmy wprowadzamy po skonczonym 4 miesiacu czyli od 5tego. TU masz wiecej info na ten temat a takze nie raz juz pisalaismy o tym TU na naszym wateczku odnosnie wprowadzania nowych pokarmow.Tak masz rację, dzieci z alergią mają deliktniejsze żołądeczki, wiec wprowadza sie poźniej
"O zmianie polscy pediatrzy dyskutowali od dawna. Na VI Forum Żywieniowym, które odbyło się parę miesięcy temu w Warszawie przedstawiono wyniki badań z Europy i USA i ostatecznie zdecydowano o wprowadzeniu nowego schematu żywienia niemowląt od 2007 roku. W chwili, gdy rodzice będą czytać ten numer "Dziecka" wszyscy pediatrzy w kraju powinni już mieć pełną informację na ten temat, bo zalecenia zostaną opublikowane w czasopismach fachowych na przełomie roku 2006/2007. Można więc pytać ich o szczegóły. Jak zapewniają specjaliści, nowy schemat żywienia niemowląt można bezpiecznie stosować także u dzieci z alergią, rodzinnym obciążeniem alergią czy nietolerancją pokarmowej (w razie wątpliwości należy się skonsultować z pediatrą).
Oczywiście rodzice, którzy wolą wybrać stary "sprawdzony" schemat rozszerzania diety, nie robią nic złego. Obecne zalecenia podobnie jak poprzednie są jedynie wskazówką dotyczącą żywienia niemowląt, a nie sztywnymi regułami, których trzeba się bezwzględnie trzymać.
Wszystkim chorowitkom zycze duuuzo zdrowka!To tyle a ja dzis caly dzien jezdzilam po urzedach ,zakupy,obiad i wreszcie sie dopadlam do BB