reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2008

Niesia wszystkiego naj... naj... z okazji urodzin

Niesia ja tez 30 tka.....od marca jestem.Ja wit D3 tez nie daje.A jak u ciebie Oliwka na MIchalka reaguje?
dlaczego nie dajecie D3??

Iwonko, ja też poproszę o poradnik :tak: z góry dziękuję
Dotkass życzę zdrówka!!!
równiez poproszę o poradnik :tak::tak::tak:

Hania ulewa nawet kilka godzin po jedzeniu, rzadko odbija i może tez dlatego.
własnie trzymałam Szymona 30min zanim odbił, a czesto mu sie wcale nie odbija :-:)-:)-(

Dzisiaj Szopek pytała o VIBURCOL... POLECAM!!!!
daje małemu przy mocniejszych kolkach i naprawde uspokaja.

od dzisiaj stosujemy SAB SIMPLEX. zobaczymy, jak mały na nie zareaguje.
Iwonka Ty dajesz je regularnie, cz tylko w razie kolki??

reklama
Madamagda staraj sie ukladac dziecko jak najbardziej po skosie,u nas to poprawilo i juz tak nie ulewa.Na allegro sprzedaja takie poduszki sztywne i dziecko wtedy wysoko ma glowke,to tez zalecaja jak jest refluks zoladkowy u dzieci.

Dziewczyny wszystkim wam wysle ten poradnik tylko za cholere nie wiem jak mam to zrpbic.Mam go zapisanego w kompie i nie wiem jak go mam p[rzekazac dalej,a mam jeszcze oprocz USNIJ WRESZCIE ,Wychowanie bez porazek.I nie wiem chyba zapomnialam jak sie takie pliki z kompa przesyla.Jak wiecie to mi powiedzcie.

Ostatnia edycja:
Pola ja jeszcze nie mialam potrzeby uzywania kropli,nie ma kolek Klaudia.Ale mam je wrazie gdyby byly.
A czesto moja tez nie odbija,ale i widze ze ladnie jadla i mogla powietrza nie nalykac sie.Np w nocy nigdy jej nie biore do odbijania i tez nie ulewa bo je spokojnie.Slyszalam tez ze jak dziecko nie odbije to siue je na chwile odklada do dolu i ponownie znow bierze do gory i tak nawet kilka razy i to ponoc pomaga.

hej Kochane,

09.06 o godzinie 1.23 rano urodzil się mój synuś, waga 4080, 51cm. Kochaniutki jest i śliczny. Poród to tragedia 48 godzinna i chyba nawet jej nie będę opisywać na odpowiednim wątku....
wczoraj wyszliśmy ze szpitala, musieliśmy zostać z powodu żóltaczki. poziom biliburyny jest jeszcze wysoki, dziś byliśmy w szpitalu na pobraniu krwi. czekam na wyniki.

caluje Was, nie ma czasu na nic. gdyby nie mama to bym sobie nie poradzila, bo od pt nie spalam praktycznie.

czy agussia urodzila?

Jeśli chodzi o odbijanie u obojga był ten sam problem z odbijaniem, na szczęście Marcinkowi już to przeszło. Marcinka po jdzeniu nigdy nie brałam do odbicia gdyż w trakcie odbijania zawsze mi chlustał. Po karmieniu nosiłam go cały czas w tej samej pozycji.
Do objawów należą: nagły lub trudny do ukojenia płacz, ostry ból, wyginanie się w łuk w trakcie karmienia;
Częste ulewanie i wymioty,silne wymioty, wymiotowanie kilka godzin po posiłku;
nieregularne karmienie, odmawianie jedzenia, jedzenie cały czas;
powolny przyrost masy ciała;
kłopoty ze snem;
częste odbijanie się, czkawka;
trudności z przełykaniem, głośne połykanie;
obfite ślnienie się;

To książkowe objawy. U nas nie wszystkie wystąpiły, a niektóre wręcz na odwrót.
Jeśli chodzi o pomoc naszym milusińskim, to: Karmienie często, w mniejszych ilościach.
Niektórym dzieciom pomaga częste podnoszenie do odbicia
Ja też podniosłam wezgłowie łóżeczka wkładając pod materacyk poduszkę - tworząc lekka pochylnię.
Pomaga również ssanie smoczka po jedzeniu.

Tu na zdjeciu widac szczegolnie na brodzie te krostki.....
Minka,Ming czy u waszych dzieci sa podobne?
130f70762f6af44cmed.jpg

Wedlug tego by sie zgadzalo.

Trądzik niemowlęcy

Niektóre noworodki mają całą buzię pokrytą wykwitami, które do złudzenia przypominają trądzik nastolatków. Białawe krostki albo czerwone pryszcze pojawiają się w okolicy nosa, na brodzie i policzkach.

To skutek działania hormonów mamy. Po 3-4 tygodniach stężenie hormonów wraca do normy i trądzik znika. Przemywaj buzię dziecka przegotowaną wodą i delikatnie osuszaj.

Gdyby trądzik nie ustępował lub nasilał się, idź z dzieckiem do lekarza. Nigdy nie wyciskaj krostek, bo może dojść do zakażenia bakteryjnego.

Ale jesli to nie to,tylko alergia na pokarm? A moze jednak to,bo przeciez od poczatku urodzenia Vanesski pilam mleko,jadlam maslo i jaja czasme i nic nie bylo a te krostki sa od kilku dni:baffled:

Ostatnia edycja:
Iwonka dziekuje bardzo ale ja mam te ksiazke, czytam ja juz drugi raz, ale moj maz jest troche przeciwny, ze takiemu maluszkowi nie wolno wydzielac pieszczot i nie powinnam mu zalowac przytulania, widocznie tego potrzebuje. musimy wyposrodkowac, bo za kilka tyg jak maly bedzie mial kilkanascie kilo to ja go bede dzwigac cale dnie. ale dziekuje jeszcze raz. a co do krostek to chyba mamy takie same, tylko to sie zaognia co jakis czas a potem znom blednie. znajoma mowila, ze tez to mial jej synek i po 3 tyg samo schodzi. ostroznie z lekarzami bo od razu przepisuja sterydy!

reklama
Do góry