reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2008

Kathy, dziecko mojej koleżanki miało coś takiego, myślę, że to była ta poduszka. To była taka sztywna wkładka między nogami, którą zakładało się na śpiochy. Dziecko miało to nosić cały czas, nie wiem czy na noc też. Na pewno było to niewygodne dla dziecka, ale jak mus to mus.

Ja znów wczoraj zaczęłam dwa dni bez cyca, żeby pozbyć się tej cholernej bilirubiny.Niestety po 20 godzinach wymiękłam, bo zapchał mi się jakiś kanalik, a laktator tego nie mógł ściągnąć, w rezultacie czego nakarmiłam ją w nocy, bo myślałam, że mi cycor odpadnie i skończy się na pogotowiu.:no:

reklama
upss... zapomniałam o gratulacjach!
A wiec Agusia i Jade GRATULUJE!!!
W koncu i Wy sie doczekalyście.... a wiec wracajcie szybko do siebie, no a potem do nas!:-)

agussia - gratuluję serdecznie. dobrze, że mialaś szybki poród.

do mnie dzwonili wczoraj z wynikami i zóltaczka się podnosi. musimy znów jechać dziś na badanie. tylko, żeby wszystko bylo ok. jak go będę musiala zostawić, to się zalamię.
trzymajcie kciuki
pa

Kathy mozesz sobie upiec kurczaka w piekarniku,przyprawiajac tylko sola i majerankiem,tak samo i schabik i masz pyszny czy na cieplo do obiadu czy na kanapeczki i bez konserwantow,pulpeciki z miesa mielonego w sosiku koperkowym.Ja jem nalesniki tez.Najlepiej smazyc na teflonie.Buraczki mozna jesc tez.
I np pieczesz udka z kuraka i podajesz z ziemniakami i sałata z jogurtem czy oliwa
Pulpeciki z kasza i buraczkami
Potrawka z kurczaka z marchewka i ryzem
Schabik z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku i salata ,buraki,lub marchew z jablkiem tarta.
Mozna tez jesc pierogi,najlepiej wlasnej roboty z miesem i marchewka w srodku,takie prosto z wody bez tluszczu(tzn nie odsmazane i do tego barszczyk czerwony do popicia.

Własie ja te rzeczy,które wymieniłaś jem oprócz pulpetów(jeszcze nie robiłam)dziś sobie zrobie :tak:Ale i tak ta nasza dieta jakas uboga ja juz jabłek nawet nie jem (mam uczulenie)banany od czasu do czasu i tyle :-p

Gratuluje spóźnionym rozdwojonym majówkom!!!!
Też bym sobie gdzies pojechała ale narazie byliśmy nad morzem na spacerze i jeździmy do teściów na wieś tam jest super dla niuniu klimacik!:-)
Dzięki za rady i postaram sie czesciej wpadać na nasze forum-choc nie nadarzam wszystkiego czytać:no::no::no:

Agusia - gratulacje dla ostatniej rozdwojonej Majoweczki!:-)

Iwonka - wlasnie sie zastanawiam, czy nie przesadzam z tym nabialem... ale jak malej nic nie jest, to chyba wszystko ok. Poprostu nie mam pomyslu co innego jesc. Teraz znow pije kubas mleka i zajadam biszkopty... Widze, ze Ty maszdosc urozmaicona diete jesli chodzi o obiadki. A co w miedzyczasie?

Jade - trzymam kciuki, by bylo ok!

Dziewczyny, jak juz Wam sie zmniejszylo krwawienie w pologu to przeszlyscie na zwykle podpaski? Czy nie jest jakos tak, ze nie przepuszczaja powietrza czy jakos tak?

I jeszcze pytanie o pierwsza wizyte u pediatry - kiedy powinna byc? Czy dopiero w szostym tygodniu tak jak pierwsza szczepionka? Po skonczonych 6 tyg?

Dziekuje z gory za odpowiedzi.

Łania a wy macie dzialke gdzies na Zalewem Zegrzynskim?
Kathy no napisalas ze masz dosc kurczaka i marchewki,wiec myslalam ze tylko to jesz ;-)
Jade trzymam kciukasy!
Aniusia no wlasnie,moja potrafi sie spocic na glowce pod czas karmienia.....no ale ptowki nam zniknely ,tylko to cos na brodzie ciagle jest...

Na razie obseruje bo do lekarza nie ide z tym bo wlasnie nie chce zadnych sterydow dziecku podawac,Vanesska jak mialam alergie skorna to odrazu mascie ze sterydami ciagle nam przepisywali ale to bylo na ciele takie czerwone suche plamy

A w przyszlym tygodniu znow podobno upaly maja wrocic.

Dziewczyny, jak juz Wam sie zmniejszylo krwawienie w pologu to przeszlyscie na zwykle podpaski? Czy nie jest jakos tak, ze nie przepuszczaja powietrza czy jakos tak?

I jeszcze pytanie o pierwsza wizyte u pediatry - kiedy powinna byc? Czy dopiero w szostym tygodniu tak jak pierwsza szczepionka? Po skonczonych 6 tyg?

Dziekuje z gory za odpowiedzi.
Łaniu ja zakładałam cieńkie Alwaysy po ściągnieciu szwów, ale tylko jak wychodziłam z domku np na spacerek, wogóle to krwawiłam dwa tygodnie tylko, bo bylam po porodzie czyszczona i moze dlatego tak krótko.
Jeśli chodzi o pierwsza wizyte to u mnie jest po trzech tygodniach życia dziecka, jest to tak zwana wizyta patronażowa. Wtedy wybierasz lekarza, zakladają kartotekę dziecku no i badają, czy pępuszek sie dobrze zagoił, czy przybiera na wadze, obwód głowki, brzuszka no i przede wszystkim czy żółtaczka schodzi... u mnie mieli wątpliwosci i jechałam na dodatkowe badania poziomu bilurbiny... ale na szczescie mylili sie:-)

Ostatnia edycja:
Aniusia no wlasnie,moja potrafi sie spocic na glowce pod czas karmienia.....no ale ptowki nam zniknely ,tylko to cos na brodzie ciagle jest...
A w przyszlym tygodniu znow podobno upaly maja wrocic.
Moja tez bardzo sie poci podczas karmienia... a przez te ostatnie chłodniejsze dni to ładnie jej to schodzi, oczywiscie myje tylko przegotowana wodą i niczym nie smaruje.

Łania tak normalnie to dzwonisz do przychodni pod koniec 5 tyg i sie umawiasz na wizyte do pediatry.Wczesniej nie trzeba chyba ze cie cos niepokoi.Ale to ci wszystko polozna srodowiskowa wyjasni w poniedzialek.Jak masz jakies pytania to sobie zapisz na kartce i ja o wszystko wypytaj :-)
Co do diety to tak sobie pomyslalam ze moze ta wysypka to od ryby bo raz ja zjadlam.....ech nie wiem.W miedzy czasei jem kanapki z wedlina,lub dzemem jagodowym lub porzeczkowym,czasami pasztecik.Herbatniki ktore podjadam mojej Vanessce,czasem jablko,czasem banan.platki kukurydziane chrupie.No i zupke ryzanke,krupniczek,rosól(mam zalecone nalac sobie do miseczki,wstawic do lodowki i jak sie sz chlkodzi to zdjac ten tluszcz i dopiero podgrzac i jesc ale tak nie robie)barszczyk czerwony Gdzies wyczytalam ze mozna jesc chyba fasolke szparagowa ale jeszcze nie probowalam.
A jak wrocilam tylko ze szpitala to odrazu zakladalam podpaski,z poczatku takie najwieksze a teraz juz normalne .

reklama
O i jak widac co miasto,przychodnia to jest inaczej.....w ksiazecce jest nawet wbite ze kontrola pediatryczna w 6 tyg zycia.Ale jak mowilam Łaniu polozna ci wszystko powie jak jest w waszej przuchodni :-)

Do góry