fckathy
Fanka BB :)
Ojej, to tak jak ja! Weź wyślij wyraźniejsze zdjecia, bo chce sobie obczaić jak bobo teraz wygladaMoje maleństwo.
EDIT: wcale nie jest jak moje! Jest o miesiąc starsze
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ojej, to tak jak ja! Weź wyślij wyraźniejsze zdjecia, bo chce sobie obczaić jak bobo teraz wygladaMoje maleństwo.
Chorujesz na niedoczynność? O której oddawałaś krew?Zmartwiłam się bardzo - zrobiłam dziś kolejne badania . Na początku miałam ekstremalnie niskie tsh a teraz wrosło do 5,105 Straszna burza hormonalna … Z lekarzem będę widziała się w środę. Czy myślicie żeby powtórzyć jutro wynik i zrobić ft3 ft4 i tsh? Martwi mnie to bardzo . Czy któraś z Was tak miała?
Przed ciążą tsh zawsze ok. Na początku ciąży miałam ekstremalnie niskie wyniki tsh - też się martwiłam ale lekarz stwierdził, ze jest tendencja wzrostowa więc ok. Miałam teraz znów sprawdzić tsh a tu taki wynik. Nie wiem czy czekać do środy na lekarza czy może jutro powtórzyć badanie. Krew oddawałam o 7.30 ranoChorujesz na niedoczynność? O której oddawałaś krew?
Zrób TSH, Ft3, Ft4, antyTPO i antyTG. Zdecydowanie leki wjadą, jeśli jeszcze nie masz. No i koniecznie lekarz i recepta jak najszybciej.Przed ciążą tsh zawsze ok. Na początku ciąży miałam ekstremalnie niskie wyniki tsh - też się martwiłam ale lekarz stwierdził, ze jest tendencja wzrostowa więc ok. Miałam teraz znów sprawdzić tsh a tu taki wynik. Nie wiem czy czekać do środy na lekarza czy może jutro powtórzyć badanie. Krew oddawałam o 7.30 rano
Zgłoś się do lekarza, dobrze jakby zlecił posiew.to są wyniki co myślisz?
Dzięki za odpowiedź.Zrób TSH, Ft3, Ft4, antyTPO i antyTG. Zdecydowanie leki wjadą, jeśli jeszcze nie masz. No i koniecznie lekarz i recepta jak najszybciej.
Plusem jest to, ze co sie przebrnie z pierwszym dzieckiem z drugim jest łatwiej chociazby pod tym kątem, ze wiadomo do kogo uderzać. Z fizjo sie zgodze w tym co opisałam jest tego przyklad. Ja umawiajac sie pierwszy raz do fizjo z polecenia nawet nie mialam pojecia, ze sa rozne mwtody pracy i jaka pracuje akurat ta do której idę.Moje dziecko, które wymagało opieki rehabilitanta i neurologopedy skierowano od razu w szpitalu. Wystawiono nawet pakiet skierowań. Przy drugim dziecku zasugerowano, że można skonsultować się z fizjo. Także wszystko zależy od tego, gdzie się rodzi.
Trochę mnie razi porównywanie stomatologa do fizjoterapeuty, bo fizjoterapeuta tak naprawdę nie odpowiada za swoje słowa i diagnozy i ciężko jest je zweryfikować, a stomatolog, czy lekarz ma jednak dowody na poparcie swoich diagnoz.
spotkałam na swojej drodze wielu świetnych fizjoterapeutów, którzy cudownie potrafili poprawić wzorce motoryczne u dziecka, ale jednocześnie co wizytę stawiali nową diagnozę (raz było to obniżone napięcie mięśniowe, za tydzień porażenie mózgowe, kolejna wizyta to był autyzm, a kończyło się na niedowładzie).
Prawda jest taka, że większość dzieci z problemami w rozwoju motorycznym w procesie dorastania się sama naprostuje. Fizjoterapia może to przyspieszyć, może w tym pomóc, ale jeżeli dziecko ma poważnie uszkodzony OUN, to nie będzie cudów. Bodajże Vojta zaklada, ze chyba 60% dzieci z zawalonymi próbami w badaniu neurorozwojowym naprawiliby to bez interwencji rehabilitanta. Musiałabym tego poszukać w książce.
Jeszcze jak pójdziesz do np. fizjo od Vojty, to powie, że osteopata to , a Bobath służy do leczenia zdrowych dzieci. I odwrotnie.
A już praktycznie wszyscy spotkanie przeze mnie fizjo jechali po lekarzach różnych specjalności (pediatrach, neurologach, ortopedach, ginekologach). A chodziłam do takich z tych bardziej rozpoznawalnych i polecanych wśród rodziców dzieci z problemami.
Także jeżeli ktoś potrzebuje konsultacji z fizjo, to oczywiście warto. Ale ja już wole skonsultować się z pediatrą, czy neurologiem niż słuchać kolejnych opowieści dziwnych treści różnych fizjo
ja się zgadzam z tym, że profilaktyka jest ważna, ale trzeba robić ją sensownie tak, żeby bieganie po specjalistach i szukanie wad w dziecku nie zniszczyło doświadczenia rodzicielstwa.
Ja w sumie podkreśliłam to, że nie jest się złym rodzicem, jeżeli nie biega się po specjalistach dlatego, że taka jest teraz ogólna narracja wśród rodziców. Nie chodziło mi o to, że wartościujesz ludzi. Także przepraszam, że tak to nieprecyzyjnie napisałam.
Dzięki, nam też nikt tego nie mówił, ale u nas maści lały się jak woda przez dramatyczne odparzenia.Plusem jest to, ze co sie przebrnie z pierwszym dzieckiem z drugim jest łatwiej chociazby pod tym kątem, ze wiadomo do kogo uderzać. Z fizjo sie zgodze w tym co opisałam jest tego przyklad. Ja umawiajac sie pierwszy raz do fizjo z polecenia nawet nie mialam pojecia, ze sa rozne mwtody pracy i jaka pracuje akurat ta do której idę.
Mnie niestety najbardziej rozczarowują pediatrzy. U nas w przychodni są trzy lekarki i chodzę do nich jedynie po skierowanie do specjalisty albo na osłuchanie. Jedna przez pół roku olewała kwestie sklejenia warg sromowych u mojej córki twierdząc, ze sie samo rozklei, w końcu sama poszlam do gienekologa i okazalo sie, ze to był ostatni moment. Wargi były sklejone w 80 proc była juz duza kieszonka w której zalegal mocz i miala zakazenie bakteria e coli. Przykladow mam jeszcze kilka mniejszych zaniedbań ale jednak. Niestety u nas w okolicy tylko prywatnie są dobrzy pediatrzy.
Tak na marginesie dzieczyny jesli bedziecie miały dziewczynki profilaktycznie smarujcie im cieniutko miedzy wargami sromowymi linomagiem przynajmniej 2 razy dziennie miedzy 1 a 6 mcem zycia. Ginekolog u ktorej bylam z córką mowiła, że nie wie dlaczego nikt o tym nie mówi np polozne na patronazu. Bo coraz wiecej jest takich przypadków, dzieco rodza sie z hormonami mamy, ale do 3 mca powinny one "zaniknac" wtedynajczesciej wlasnie w wyniku spadku estrogenu sklejają sie wargi wiec profilaktycznie dobrze nawilżać.