reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

Karmiac piersia tez robilas usg?
Wstyd sie przyznac, ale ja jeszcze nigdy nie bylam :/
Karmiąc piersią, w ciąży. Można, a nawet trzeba.
Umawiaj się do dobrego specjalisty od usg (zajmują się tym radiolodzy, chirurdzy onkolodzy i czasami ginekolodzy).
Nikt Cię nigdy nie skierował na usg?

reklama
Umawiaj się do dobrego specjalisty od usg (zajmują się tym radiolodzy, chirurdzy onkolodzy i czasami ginekolodzy).
Ja robiłam raz w życiu. Po zakończeniu karmienia. Nigdy wcześniej nikt mnie nie kierował na usg piersi, a u gina byłam regularnie.

No wlasnie nigdy mi o tym nie wspominano, jak chodzilam do innego ginekologa to zalecal sie umowic dopiero po 25 roku zycia 🤷🏼‍♀️
No nic, poszukam, podzwonie i dla spokoju ducha pojde, ale dzieki za informacje, ze karmiac mozna ☺️

No wlasnie nigdy mi o tym nie wspominano, jak chodzilam do innego ginekologa to zalecal sie umowic dopiero po 25 roku zycia 🤷🏼‍♀️
No nic, poszukam, podzwonie i dla spokoju ducha pojde, ale dzieki za informacje, ze karmiac mozna ☺️
Teraz juz mówi sie o 20 roku życia. Jest to szczególnie ważne, jeżeli w rodzinie miało się przypadki raka piersi.
Z innych badań, to cytologia z oznaczeniem HPV - te dwa badania realnie mogą uratować życie.

https://klinikabocian.pl/wiedza/artykul/usg-piersi-jak-wyglada-i-kiedy-je-wykonac

Można w czasie karmienia. Optymalnie to pół roku od zakończenia karmienia, ale w Twoim przypadku umowiłabym się jakoś w najbliższym czasie🙂

Ja już po wizycie 😊 na szczęście wszystko dobrze i mam w końcu założoną kartę ciąży i skierowanie na prenatalne. Umówiłam od razu termin na 8.11 do tego samego lekarza u którego byłam w ciąży z synkiem 😊

Załączniki

• IMG-20241025-WA0013.jpg
    IMG-20241025-WA0013.jpg
    101,6 KB · Wyświetleń: 42
reklama
Badanie piersi jest bardzo ważne. Ja chodzę regularnie co roku, czasami częściej. 2 lata temu po samobadaniu coś wyczułam, okazało się, że mam ponad 30 torbieli, niektóre wielkości ok 1,5 cm. Niby nic groźnego ale z czasem może to powodować deformacje piersi. Po badaniu przestałam nosić stanik, tak zaleciła mi lekarz i po roku miałam już tylko połowę i nie tak duże. Co ciekawe lekarzem była Pani z Ukrainy, która mocno się zdziwiła że w Polsce nie ma mammologa tylko badanie wykonuje ginekolog, u nich jest specjalny lekarz od piersi, ona miała takie uprawnienia.

Do góry