reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Mój też się podciąga, ale póki co go pacyfikuję. Jeszcze ma czas i technika siadania nie taka. Gondola już też pasuje mu tylko w czasie snu (i tak robi się za mała). Teraz ratuje nas chusta. Polubił i moje plecy i ręce w końcu mają lepiej.

Załączniki

• part000001_11.jpg
    part000001_11.jpg
    149,1 KB · Wyświetleń: 170
reklama
caltha jaki słodziak :) Moja też w spacerówce ale jej nie pasuje bo jak ma troszkę podniesione oparcie to patrzy się podnosić,. a że siły nie ma żeby sama mogła usiąść to straszne ma nerwy .

Ostatnia edycja:
Może to zęby? W dzień zajęta, to nie zauważa, a w nocy już przykra niespodzianka.

Tez nad tym myslalam, tylko w buzi nic nie widac, dziasla normalne, ale moze juz sie jej objawia.

A co do siadania, to moja podtrzymana siedzi, ale sama nie da rady. Ale co za to zawziecie robi - jak ja trzymam na sobie jak siedze, wstaje mi nogami i nimi stoi. Czy to normalne ;)? Robi tak od 4 m-ca, zawsze ja podtrzymuje pod ramionkami mocno, bo boje sie o kregoslup.
Co do drzemek, to gdzies czytalam, ze dziecko teraz powinno drzemac w ciagu dnia kilka razy, i by sie to skumulowalo do 4-5 h, ale moja robi drzemki max 30 min, z zegarkiem w reku moge stac [emoji6] Przysnie dluzej czasem, jak jestem obok niej i ja przytule i ucaluje.

Moja dziś wstała o 9 o 11 poszla spać tak z 30 min.Potem usunęła o 14.30 to z godzinę spała i następne spanie ok 18 do 19.30.Na noc poszla spać ok 23

Dzień dobry, wczoraj mała zasnęła mi o 22. Moze dlatego ze długo w dzień spała, ale w ciągu dnia zrobila dwie kupki i w nocy jeszcze jedna. Boje sie z myslami czy to przez ten antybiotyk, czy to kolejny jakiś objaw i co tu zrobic? bierze go 4 dni, powinna brac do poniedziałku.

Jak dla mnie dziecko samo siada jak potrafi usiąść położone na płasko na podłodze. Bez podciągania i pomagania. To że z pozycji półleżącej się podciągnie wblezaczku to nie jest siadanie. A sadzaniu dzieci mówię stanowcze nie. Moje siadały w okolicach 6-7 miesięcy. Same. Z pozycji donraczkowania. I wtedy sadzilam w spacerówce czy krzesełku do karmienia.

Warto poczytać o rozwoju dziecka w tym wieku z punktu widzenia fizjoterapii. Są określone etapy i umiejętności które dziecko powinno przejść. Nasze maluchy powinny jak najwięcej aktualnie spędzać na brzuchu bo to pozycja wyjściowa na kolejne etapy.

reklama
Mój syn ma 6 miesięcy i 4 dni, ale nie siada, jak Go posadzę to się kiwa, więc tego nie robię.
Od kilku dni jeździ w spacerówce na płasko, bo gondola za mała :)
Moj tez ma 6 miesiacy i 9 dni i tez jeszcze nie siedzi i pewnie troche to potrwa za nim sam usiadzie. Ostatnio bylam na szczepieniu i doktorka powiedziala ze jego waga nie pozwala mu na to zeby teraz siadac bo wazy 9kg a powinien wazyc 6,5kg. On bedzie siedzial tylko poprostu troche pozniej a ja na sile tez nie sadzam:)

Do góry