reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

Mój też się podciąga, ale póki co go pacyfikuję. Jeszcze ma czas i technika siadania nie taka. Gondola już też pasuje mu tylko w czasie snu (i tak robi się za mała). Teraz ratuje nas chusta. Polubił i moje plecy i ręce w końcu mają lepiej.

Załączniki

• part000001_11.jpg
    part000001_11.jpg
    149,1 KB · Wyświetleń: 176
reklama
caltha jaki słodziak :) Moja też w spacerówce ale jej nie pasuje bo jak ma troszkę podniesione oparcie to patrzy się podnosić,. a że siły nie ma żeby sama mogła usiąść to straszne ma nerwy .

Ostatnia edycja:
Może to zęby? W dzień zajęta, to nie zauważa, a w nocy już przykra niespodzianka.

Tez nad tym myslalam, tylko w buzi nic nie widac, dziasla normalne, ale moze juz sie jej objawia.

A co do siadania, to moja podtrzymana siedzi, ale sama nie da rady. Ale co za to zawziecie robi - jak ja trzymam na sobie jak siedze, wstaje mi nogami i nimi stoi. Czy to normalne ;)? Robi tak od 4 m-ca, zawsze ja podtrzymuje pod ramionkami mocno, bo boje sie o kregoslup.
Co do drzemek, to gdzies czytalam, ze dziecko teraz powinno drzemac w ciagu dnia kilka razy, i by sie to skumulowalo do 4-5 h, ale moja robi drzemki max 30 min, z zegarkiem w reku moge stac [emoji6] Przysnie dluzej czasem, jak jestem obok niej i ja przytule i ucaluje.

Moja dziś wstała o 9 o 11 poszla spać tak z 30 min.Potem usunęła o 14.30 to z godzinę spała i następne spanie ok 18 do 19.30.Na noc poszla spać ok 23

Dzień dobry, wczoraj mała zasnęła mi o 22. Moze dlatego ze długo w dzień spała, ale w ciągu dnia zrobila dwie kupki i w nocy jeszcze jedna. Boje sie z myslami czy to przez ten antybiotyk, czy to kolejny jakiś objaw i co tu zrobic? bierze go 4 dni, powinna brac do poniedziałku.

Jak dla mnie dziecko samo siada jak potrafi usiąść położone na płasko na podłodze. Bez podciągania i pomagania. To że z pozycji półleżącej się podciągnie wblezaczku to nie jest siadanie. A sadzaniu dzieci mówię stanowcze nie. Moje siadały w okolicach 6-7 miesięcy. Same. Z pozycji donraczkowania. I wtedy sadzilam w spacerówce czy krzesełku do karmienia.

Warto poczytać o rozwoju dziecka w tym wieku z punktu widzenia fizjoterapii. Są określone etapy i umiejętności które dziecko powinno przejść. Nasze maluchy powinny jak najwięcej aktualnie spędzać na brzuchu bo to pozycja wyjściowa na kolejne etapy.

reklama
Mój syn ma 6 miesięcy i 4 dni, ale nie siada, jak Go posadzę to się kiwa, więc tego nie robię.
Od kilku dni jeździ w spacerówce na płasko, bo gondola za mała :)
Moj tez ma 6 miesiacy i 9 dni i tez jeszcze nie siedzi i pewnie troche to potrwa za nim sam usiadzie. Ostatnio bylam na szczepieniu i doktorka powiedziala ze jego waga nie pozwala mu na to zeby teraz siadac bo wazy 9kg a powinien wazyc 6,5kg. On bedzie siedzial tylko poprostu troche pozniej a ja na sile tez nie sadzam:)

Do góry