reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

Ja się bije z myślami czy brać urlop macierzyński i wychowawczy. Perspektywa 60% wypłaty lekko mnie przeraża. Nie wiem w sumie dokładnie jak to dziala. Muszę siostrę podpytać bo pracuje w zusie.

reklama
Dzień dobry,
byłam dzisiaj zobaczyć się z moją polożna w szpitalu, zrobila mi ktg wszystko ok. Mam zaswiadczenie od dwoch okulistów ze sa wskazania na cc, i moja polozna powiedziala ze bedzie cesarka i zebym podeszla sobie na izbe zeby zobaczyc co powiedza lub ewentualnie umowic sie na termin, więc udalam się na izbe przyjęc na oddział ginekologiczny i tam pani dr powiedziała że nie umowi mnie na termin i zebym tydzien przed porodem przyjechała do szpitala i wtedy lekarz przyjmujący pacjentki zdecyduje czy mnie przyjąć czy nie, dodam ze moja lekarz prowadzaca powiedziała zebym przyjechala do szpitala juz z akcja porodowa i ze wtedy zrobia mi cesarke, natomiast moja połozna powiedziała ze lepiej jest tydzien wczesniej bo oni jakies tam badania robia itd. Myslałam że dzisiaj juz bede cos wiedziala a tu dupa, nic nie wiem i nie wiem na czym stoje, i jestem zla jak cholera. Moja polozna powiedziała zebym przyszla na ktg za tydzien i wtedy jej powiem co ustalilam dzisiaj na izbie....

Dzień dobry.

MB moja koleżanka z pracy miała problem z zus bo przed zajściem w ciążę miała zmieniona umowę, że 2-3 miesiące wcześniej. Jak poszła na L4 to ZUS całkiem wstrzymał wypłatę zasiłku że niby umowa żeby wyciągnąć kasę. A po pierwsze umowa była zmieniona wcześniej, po drugie dziecko nieplanowane. Typowa wpadka, na szybko ślub iyp. Najpierw ZUS wysylal pisma do pracodawcy, do pracowników z pytaniami czy taka i taka osoba pracuje, od kiedy, jakie obowiazki, itp. są to bardzo konkretne pytania. W jej przypadku sprawa została skierowana do sądu. Ciągnęło się to niestety trochę ale ostateczne ZUS wypłacił wszystko. Tyle że akurat pracodawca zachował się ok bo z własnej kieszeni płacił jej co miesiąc w kopercie a jak ZUS kasę zwrócił to ona wsio oddała pracodawcy. Oczywiście wszystko nieoficjalnie.
Ile to trwało zapytasz..... Kurcze, nie chce cię denerwować..... Od wstrzymania zasiłku do wypłaty kasy około 3 lata.....
Ale wiem że jeśli sprawa nie trafiłaby do sądu i podjęliby w ZUS decyzję na podstawie tych wywiadów u pracodawcy i racownikow to byłoby pewnie około pół roku. Ale wiadomo, zależy jaki oddział ZUS, na kogo się trafi itp.

Tak sobie myślę że warto porozmawiać z prawnikiem co zna się na tym. Podejrzewam że najpierw trzeba by zacząć od pisma do zusu. A nie od razu sąd. Bo na rozprawy trochę się czeka.....

Ja też przez rok 80%.nie chce wracać do tej pracy gdzie byłam. Pociągnę macierzyński ile się da a potem Kasia pójdzie do przedszkola, młody zostanie z babcią a ja poszukam czegoś innego. Albo rozkręcimy bardziej swoją firmę i będę z domu pracować.

Moja ciotka czy kuzynka nie wiem, ma termin 5dni przede mną i ma jedno oko uszkodzone w sensie ucieka jej bo jej mama jak ja rodzila miala prod kleszczowy i jej uszkodzili oko i bedzie miala Cc. Mimo ze to nie wada jakas mocna, po prostu jej ucieka i Cc bedzie miala 10dni wczesniej od terminu porodu według Om..

reklama
Do góry