reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

A jesteś zatrudniona na umowę o pracę? Bo jeżeli tak, to musisz u pracodawcy złożyć stosowny wniosek. Formularze są w necie, a jak to też mam aktualny, bo te dodatkowe 6 tyg doliczono teraz do urlopu rodzicielskiego. Na złożenie wniosku masz chyba 7 dni, ale musisz mieć już nadany nr pesel dziecka. Bo automatycznie Amelke podciagnelam do mojego ubezpieczenia. Wszystko zalatwialam u księgowej w pracy, która zajmuje się też kadrami i placami. Zorientuj się najlepiej u pracodawcy, może ma swoje jakieś druki... Mąż poszedł zgłosić Amelke do urzędu cyeilnego jak jeszcze lezalysmy w szpitalu. No i też dosyć szybko pozalatwialismy papierkowe sprawy;)
A w internecie piszą o 21 dniach na złożenie wniosku. Hm...

reklama
A powiedzcie mi, czy pod moimi wpisami jest suwaczek z odliczaniem do porodu? Wczoraj sobie go zainstalowałam, ale go nie widzę... Może jest on widoczny tylko dla was... Chyba, że link wkleilam nie tam gdzie trzeba było... :oops:
Widziałam go u was i fajnie to wygląda. Też chciałam:oops:
Nie Ma suwaczka. Fajnie opisała wklejanie go dziewczyna na forum "skracanie szyjki" jakoś tydz temu

p19udqk324xkqow6.png

Kobietki, a powiedzcie mi, jak wygląda procedura ubiegania się o urlop macierzyński + rodzicielski (łącznie rok). Jestem w szpitalu, rodzę i co dalej?
Z tego co pamiętam to przy wypisie lekarz wystawia Ci papierek o porodzie, mąż poszedł małą do urzędu zgłosić, dostał PESEL i z tym do kadr piszesz lub dzwonisz, tam Ci mówią jak ma wyglądać wniosek ja ręcznie pisałam od razu na macierzyński i rodzicielski i decydujesz czy 80/80 czy 100/60 wynagrodzenia. I to wszystko.

Napisane na Redmi 4A w aplikacji Forum BabyBoom

Hej kochane!

Jak tam po wielkanocnych śniadanku ? :)

Ja się najadłam jak bąk - po szpitalnym jedzeniu wręcz rzuciłam się na jedzenie :D Ale bardzo miło bo przyjechali rodzice wszystko przywieźli i jeszcze pozmywali a my tylko z mężem udostępniliśmy lokal takie Święta to ja rozumiem! haha

I jeszcze lodówka zapełniona :))

Mój kochany synek był niewzruszony że mamy gości i smacznie spał :) mamy za sobą już kolejną noc w domku i muszę powiedzieć że tej nocy nie było źle budził się tylko na karmienie. Świetnie sprawuje się poduszka która miałam w czasie ciąży, owijam węża wokół siebie i ciach karmimy!

W ogóle nie wiem czemu miałam takie przekonanie że jak będę miała CC to nie będę miała pokarmu.... i zmuszona będę podać mleko mm.,A to jeden wielki zabobon!! Wiadomo narazie nie ma tego pokarmu jeszcze mega dużo ale jest. I w szpitalu doradca laktacyjny doradził mi stosowanie kapturków na sutki bo problem był z przystawieniem z racji że moje brodawki są dosyć " płaskie"

@MB91 - dokładnie dużo odpoczywaj!!! I brawo dla faceta! Tak właśnie powinno być! Trzymam kciuki aby się wszystko dobrze zakończyło :)

Mamusie które mają już swoje maleństwa czy używałyście oliwki ? Bo widzę że malutki ma taką troszkę suchą skórkę na buzi i głowie. To mogłabym mu trochę posmarować.

Jeszcze jeden wpis odnośnie urlopu to po prostu jak urodzisz to trzeba poinformować swojego pracodawce o tym i powinien dać ten wniosek wypełniasz go tam jest chyba też to oświadczenie ze ojciec dziecka zrzeka się urlop rodz. i trzeba tam dołączyć akt urodzenia dziecka.

Bo urlop macierzyński zaczyna się z automatu a jak chcesz ten roczny to wtedy wniosek i 80%

A ze szpitala to i tak pewnie parę dni im zajmie zanim przekażą papiery do urzędu. Ja męża odrazu po Świętach wysyłam do urzędu i też do przychodni która zgłosiłam w szpitalu.

O matko ale super!!! Cieszę się.ze wszysko odbylo sie dobrze, na spokojnie i bez niespodzianek:) odpoczywajcie, napisz jal po kapieli:) ale zazdroszcze ze to juz:) fajnie ze mialas zaplanowane Cc i wiedziałaś co Cie czeka :) ja czekam na ta niespodziankę nie wiadomo gdzie kiedy :) wybralam porod Sn pomimo ze mialam Cc wlasnie ze względu ze tez niezbyt dochodziłam do siebie po Cc bolalp i dlugo sie lezalo w szpitalu.. A mam juz dziecko i wole po2dniach wrócić :)
Zycze zdrowego kroliczka :) i spokojnej nocki:)

Odnośnie Twojego wpisu - to można tak że 1 ciąże rodziłaś przez CC a teraz będziesz rodzić SN ??

Zawsze myślałam że jak już się miało CC z jakiś tam wskazań to potem już tylko pozostaje CC..

I miałyście racje mówiąc o CC że to sprawa indywidualna.. ja i tak jestem z siebie dumna bo myślałam że będzie gorzej :) mam nadzieje że jeszcze jakieś 2-3 tygodnie i wrócę już do pełnej formy. Ale jeszcze codziennie łykam leki przeciwbólowe - bo boli megaaa... :((

Aniołek widzisz ... Ja na przeciwbólowych byłam tylko w szpitalu (3dni) i w domu już nie. Dzieci po porodzie mają taką sucha łuszcząca się skórkę, to zejdzie i będzie ślicznie. Są różne szkoły ... Jedni mówią żeby smarować i nawilżać inni że nie ... Nie pamiętam jak to było przy pierwszym [emoji848] chyba oliwilam ale to przy okazji masażu bo miał napięcie mięśniowe

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Odnośnie Twojego wpisu - to można tak że 1 ciąże rodziłaś przez CC a teraz będziesz rodzić SN ??

Zawsze myślałam że jak już się miało CC z jakiś tam wskazań to potem już tylko pozostaje CC..

I miałyście racje mówiąc o CC że to sprawa indywidualna.. ja i tak jestem z siebie dumna bo myślałam że będzie gorzej :) mam nadzieje że jeszcze jakieś 2-3 tygodnie i wrócę już do pełnej formy. Ale jeszcze codziennie łykam leki przeciwbólowe - bo boli megaaa... :((
Mnie nic nie bolało po cc tylko kręgosłup ojj to bolalo strasznie:\ na to bralam leki na plecy.. Hmm tak tez myslalam ale ja 4lata temu miałam Cc no prawie, i dlatego ze maly tracil tętno pomimo ze główke bylo widać mialam Cc i teraz nie mam wskazań na Cc :) a ja chce sprobowac Sn :)

Co do oliwki ja stosowalam po kapieli ..a kapalam malego codziennie wiem ze teraz sie odradza kapieli codziennej. A co do oliwki chyba niezaszkodzi :)

Ostatnia edycja:
reklama
Ja po kościółku mala sie wystraszyla jak organy zaczely grac hehe bidna :) masakra godzine mi bylo ciężko wytrzymać bez Wc :\ myslalam ze wyjde w połowie omg..

Do góry