reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Martex,spokojnie, z tego co piszesz to Kubuś dużo rzeczy potrafi. My matki mamy zdolność do nadinterpretacji i wyolbrzymiania wszystkiego. Obawiamy się że przeoczymy jakieś nieprawidłowości w rozwoju dziecka i będzie to później miało swoje poważne konsekwencje. Szukamy dziury w całym, zupełnie bez powodu. Taki nasz urok i podejrzewam że ten lęk i obawa o własne dziecko będzie nam już zawsze towarzyszyła, teraz martwimy się czy dziecko się prawidłowo rozwija, później że ma problemy w nauce albo stroni od innych dzieci, przyjdzie matura, studia, praca i dorosłe życie. Zawsze będziemy się martwić o swoje pociechy.
Martex z tych rzeczy co piszesz to mój Filip ani nie bije brawa ani nie pokazuje jaki duży urośnie. "Papa" robi nawet wtedy kiedy nie trzeba, nauczył się "uderzac" ręką w usta przy wydawaniu dźwięku (nie wiem jak to opisać ), otwiera i zamyka drzwi w autkach, bawi się samochodami i naśladuje przy tym dźwięk samochodu, wkłada zabawki do pudełka, od niedawna pokazuje gdzie ktoś ma nos czy oko. Raczkuje w turbo tempie. Niestety przycisk do wolnieszych obrotów się zepsuł ;). Wstaje przy każdej rzeczy, nawet trzymając się ściany :). Wymyśla nowe słowa, mówi "gdzie", ale to pewnie dlatego że często z mężem go używamy mówiąc do Młodego.
No i mamy 4 zęba - Górna prawa jedynka.

Madziolek wiem co czujesz i nie zazdroszczę bolu zębów. Chyba nie ma nic gorszego. Masz jakiś stan zapalny? Ropę? Chyba pisałaś że masz problem z osemkami. Idziesz je wyrywać?
Co do mleka to Filip na początku pił bebilon profutura (próbowaliśmy jeszcze inne z bebilonu ale mu nie smakowały), a teraz gdy kupujemy już mleko 2 następne a nie 1 początkowe to pije nan optipro 2. Bebilon 2 coś mu nie podszedł. Co do reszty mlek to nie wiem bo nigdy nie próbowaliśmy. Ale z tych co wyżej pisałam jestem zadowolona. A może są dostępne na rynku saszetki z mlekiem na jedną porcję, żeby spróbować a nie musieć kupować całego opakowania mleka. Ja taka saszetke dostałam z hippa jak przyszła do mnie paczka po zarejestrowaniu się na ich stronie. Szaszetka do teraz leży w szafce, dopiero teraz sobie o niej przypomniałam :)

reklama
Kasia tylko ja mam wrażenie ze mój Kubuś jak do niego mowie to malo patrzy na mnie jak go wolam po imieniu to tez czesto nie reaguje. Nie wklada nic do pudelka tylko wyciąga. Malo sie śmieje w głos . Nie wykonuje poleceń typu przynieś . Jak wrwcam ze sklepu to malo sie cieszy. .noe nie przytula sie..

Ostatnia edycja:
Martex może Kubuś będzie mało wylewny. Mój Filip też nie podaje mi każdej rzeczy którą chce. Co do cieszenia się jak ktoś przyjdzie do domu, to bardzo cieszy się na widok dziadków (ale oni się z nim niemiłosiernie wyglupiaja, aż cały dom chodzi), natomiast jak ja go zostawiam na kilka chwil, np jak idę do dentysty to mój powrót nie robi na nim żadnego wrażenia. Mało tego, jak byłam w szpitalu 4 dni i wróciłam do domu, to Filip nawet nie chciał do mnie na ręce, odwrócił się ode mnie i przytulił do tata. Poplakalam się wtedy.
Martex mój Filip za kilka dni kończy 11 miesięcy, także Twój Kubuś ma jeszcze na pewne rzeczy czas. Przepraszam, ale nie pamiętam, kiedy się Kubuś urodził?

A propo nadgorliwych i czarnowidzących matek : Filip zagoraczkował mi w nocy i miał 39 st. Syrop działa tylko 4 godziny i znowu goraczka. Daje na zmianę paracetamol i nurofen, niestety paracetamol na Filipa nie działa. Boję się żeby nic się nie wykluło. Innych objawów brak. Jak w nocy będzie goraczkował to jutro jadę z nim do lekarza. Liczę jeszcze na to że gorączka może być od zębów. Wczoraj wyszła mu gorna jedynka a dzisiaj gorna dwójka.
Mamamilka ile ta gorączka trwała u Miloszka? Jaki lek z paracetamolem podawalas? Ja mam paracetamol hasco i nie dość że muszę podać 6,5 ml to jeszcze nie pomaga. Czopek odpada bo Filip nie da sobie włożyć. Jest krzyk, płacz i zaciskanie pośladków.

Kasia moj Kubuś z końcówki maja a twoj chyba 10 mcy konczy tak ? Moj nic mi nie przynosi nie rozumie tego tylko jak ma cos w raczce i mowie daj to daje. Rozroznia zabawki ale nie podaje ich. A czy Filip pokazuje jiz paluszkiem ?

Aha mój miesiąc młodszy . Kasia a jak to pokazywanie wygląda? Po prostu sobie pokazuje czy zapytanny gdzie jest cos pokazuje na to czy pokazuje jakby Tobie ze chce to i sprawdza czy patrzysz. Mój pokazuje na rozne przedmioty ale nie patrzy przy tym na mnie . Czasen pokaze zapytany gdzie tata albo gdzie krowka itp.

Filip pokazuje np na zabawkę która chce abym mu dała, gdzie chce iść. Zapytany gdzie jest jakieś zwierzę nie pokazuje na nie. Nie zwróciłam uwagi na to czy przy pokazywaniu patrzy na mnie, przeważnie jest wtedy na rękach i widzi czy zbliżamy się do obiektu jego zainteresowania. Jak się go zapytam gdzie jest tata, to popatrzy się na tatę, uśmiechnie i powie "ej" czyli "hej". Tak samo się zachowuje jak się zapytam gdzie jest babcia czy dziadziu.

Dzięki Kasia mój pokazuje sobie tak po prostu a to zegar a to jakis obraz a to zdjecie piłkę itp.. nie jest to na zasadzie" chce tego" ani " patrz mamo ale fajne tez to widzisz ?"

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry