reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Przy szykowaniu wyprawki,prywatnych wizytach itp 500 zl na zabieg to ładna sumka.
Dziewczyny oglądacie w necie jakieś filmiki z porodu ? Ja od jakiegoś czasu znowu oglądam ciaze z zaskoczenia na tlc oraz porodowke na Discovery life. Fajnie jakby nasze położne i lekarze byli tacy wyluzowani i pomocni podczas porodu.
Nie oglądam żadnych filmików z porodu i nie mam zamiaru oglądać :) wolę się nie denerwować, wiem, że nie będzie łatwo i bezboleśnie :) ale nastawiam się, że muszę to przeżyć, jak każda inna matka :) po prostu muszę i tyle :)

reklama
Przy szykowaniu wyprawki,prywatnych wizytach itp 500 zl na zabieg to ładna sumka.
Dziewczyny oglądacie w necie jakieś filmiki z porodu ? Ja od jakiegoś czasu znowu oglądam ciaze z zaskoczenia na tlc oraz porodowke na Discovery life. Fajnie jakby nasze położne i lekarze byli tacy wyluzowani i pomocni podczas porodu.
Nie oglądam żadnych filmików z porodu i nie mam zamiaru oglądać :) wolę się nie denerwować, wiem, że nie będzie łatwo i bezboleśnie :) ale nastawiam się, że muszę to przeżyć, jak każda inna matka :) po prostu muszę i tyle :)

Na anemię też żelazo biorę, a tak to jeść buraki i zielone warzywa.
Waraai nie da sie nie przytyć w ciąży - coś za cos wiadomo. Myślę, że nie możesz się tak przejmować bo kg to dopiero przybędą. Ja odpuścilam sobie co do mocnego kontrolowania wagi (chociaż w ciaży mam luz:)) a po porodzie będę się tym martwić :) Teraz najważniejsza dla mnie jest dzidzia a nie moje ciało, które zmienia się z dnia na dzień...

Wiecie co, lepiej ze przybieramy na wadze, gorzej jakby były jakieś problemy i waga stoi w miejscu. Dzieciak może być niedozywiony co za tym idzie inne komplikacje. Ja do 30 tygodnia przytyłam 6,8 kg, a to nie jest sporo. Ja przez stres zawsze tracę na wadze, na to też trzeba uważać.

Napisane na E2105 w aplikacji Forum BabyBoom

Ojej ile tu do poczytania, a nie zaglądałam tylko od rana.
@waraai pięknie wyglądałaś, ale tak jak dziewczyny pisały - teraz ciało ma inną rolę, a do stanu sprzed ciąży wrócisz. Ja już czasem sobie myślę o ćwiczeniach, które będę robiła jak dojdę do siebie po porodzie i ogarnę radzenie sobie z Małą. Ja zawsze uprawiałam sport i tylko zmieniałam dyscypliny po tym, jak sobie kontuzjowałam coś, więc po porodzie chciałabym wrócić do sprawności i może znów spróbować biegania..

@Martussa82 ależ Ty zarażasz entuzjazmem! Uwielbiam czytać Twoje posty :) Co do smogu - wkurza mnie on okrutnie! Jest pięknie, ciepło, słonecznie, a na spacer nie można iść, bo jakoś powietrza do dupy.. Tak więc dziś był dzień w samochodzie i załatwiania miliona spraw z wizytą w pracy włącznie i oczywiście nie odmówiłam sobie "zasiąścia" przy kompie i trochę popracowania ;)

Co do wyprawki - ja też poza ciuszkami nie mam nic. Rozglądam się po internetach i jakieś tam plany na zakupy robię i konsultuję je z mężem. Pewnie niebawem w końcu coś kupimy ;)

Co do przybierania na wadze - na pewno lepiej przybierać. Ja się sporo nastresowałam jak w 16 tygodniu nie tyłam tylko nadal chudłam. Teraz jest znacznie lepiej, bo waga idzie w górę, brzuch z dnia na dzień jest coraz większy. Za tydzień się pewnie już w kurtce zimowej nie zapnę <3

Co do filmików z porodu - chyba nie mam na tyle odwagi, żeby je oglądać. Nie wiem, co miałoby mi to dać poza tym, że będę przerażona ;)

Ja przy anemii bralam chela ferr med,piłam sok z buraka,starałam się jeść wątróbkę i codziennie piłam koktajle ze szpinaku,jarmuzu,banana i trochę soku pomaranczowego-do dziś go lubię i często pije ;) najważniejsze żeby nie pić dużo kawy ,mocnej herbaty i ograniczyć słodycze ;)

Myślę,ze jakby któraś z nas za duzo przybierala na wadze to lekarz by zwrócił na to uwagę. W ciąży z córką przytylam 17 kg z czego mala wazyla 2300,wód plodowych za duzo nie miałam,piersią nie karmilam a kg jakos zlecialy ;)

A i mam wyniki badania poziomu kwasu foliowego. Wynik prawie że identyczny jak poprzednio - wcześniej brałam standardowy folik, teraz metylowaną formę kw. foliowego firmy solgar. Wniosek - u mnie oba się wchłaniają tak samo. Ciekawa sprawa :)

Jeden poród mam już za sobą więc mniej więcej wiem co i jak jednak oglądam te programy z ciekawości jak inne kobiety sobie z tym radzą,jakie mogą być ewentualne powikłania. Jakoś nie stresuje się porodem przez to , czuję się w jakiś sposób madrzejsza i staram się znać wszystkie możliwe scenariusze ;)

reklama
Jeden poród mam już za sobą więc mniej więcej wiem co i jak jednak oglądam te programy z ciekawości jak inne kobiety sobie z tym radzą,jakie mogą być ewentualne powikłania. Jakoś nie stresuje się porodem przez to , czuję się w jakiś sposób madrzejsza i staram się znać wszystkie możliwe scenariusze ;)
Mi bardziej chodzi o filmy z perspektywy położnej z kroczem w roli głównej, czyli takie jakie na szkole rodzenia oglądała @Klaudia_i_nikodem. Takie puszczane w tv myślę, że by mnie nie przeraziły ;)

Do góry