reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

Żeby mi ktoś taki koktajl zrobił...
Dzieci w szkołach, mąż 400 km dalej, a ja się zastanawiam czy wypada iść z pieluszką w gaciach na spotkanie... Mam taki kaszel (tu i tam), a na 18.00 na godzinę powinnam się zebrać.. potem mogę sobie leżeć...

reklama
Ja spałam bez przerw ale przy kładzeniu i wstawaniu z łóżka pachwiny bolą, że hej - chyba muszę się przyzwyczaić bo nic lepiej nie jest :/

Co do dywanów to może coś dokupię ale na pewno nie shaggy bo to straszne zbiorowisko kurzu i innych niespodzianek + po kilku miesiącach użytkowania wygląda do kitu, mam jeden i czekam kiedy go wyrzucę :D

Ja urządzanie domku wspominam super, na szczęście wtedy mogłam się skupić tylko na tym a nie dodatkowo na wyprawce dla malucha :D z farbami poszło nieźle, szybko znaleźliśmy to co się nam podobało (ale najgorzej malowało się duluxem), meble, panele, drzwi, schody luz ale najgorzej było z lampami (rok wisiały same żarówki) łazienką (teraz już bym ją zrobiła zupełnie inaczej :D) no i pasek między blatem a szafkami w kuchni i ściana za szafką rtv nadal nie zrobione, miałam już multum pomysłów ale wszystko mi się opatrzyło, więc czekam na objawienie :D

Zaczelo mi dokuczac swedzenie skóry wieczorem chyba z 3 czy 4 dzień. W nocy spie normalnie i nie czulam swedzenia. Wybalsamowalam sie i ide wziac wapno. Musze zrobic proby wątrobowe....wrrrrt ciągle coś i ciągle pod górę....
Kaylla Aspat Alat i bilirubine zrobić?

Tak, alat, aspat, bilirubina całkowita i fosfataza zasadowa. Ja akurat fosfatazę miałam cały czas w normie, a alaty, aspaty i bilirubinę podwyższoną, ale może być też inna kombinacja u kogoś innego.

Ja dzisiaj w miarę się wyspałam, ale też bez szału. Byłam u ginekologa, ale szczerze mówiąc wyszłam tylko zdenerwowana z tej wizyty. Nie dość, że lekarz miał obsuwę o jakieś 40 minut, to później chyba starał się nadrobić stracony czas, bo cała wizyta trwała może 5 minut. Tylko zerknięcie na wyniki badań, badanie ginekologiczne właściwie bez słowa komentarza, i 30 sekundowe USG, żeby sprawdzić czy serduszko bije. Kolejna wizyta kontrolna za 2 tygodnie, w międzyczasie miałam się umówić na dokładne USG z pomiarami - idę we wtorek, to może wtedy się czegoś dowiem. Bo dzisiaj to wyszłam trochę zniesmaczona z tej wizyty, niedoinformowana, bo właściwie prawie nic nie powiedział (zakładam, że jakby coś było nie tak, to by powiedział). Ja też czasami nie zapytam się o wszystko, co mnie nurtuje, bo jak widzę, że ktoś się spieszy i chce się mnie pozbyć z gabinetu, to mi wszystkie pytania uciekają:/
W ogóle podczas badania lekarz się mnie pytał czy czuję skurcze i stawianie się macicy, ale ja tego nie czuję. I nie wiem czy tak może być. Bo lekarz stwierdził, o właśnie ma pani skurcz (już chyba drugi raz podczas wizyt u niego). A ja wtedy nic nie czuję, albo po prostu nie wiem, co powinnam czuć:/ Bo do tego, że mała się rusza, kopie, przeciąga już się przyzwyczaiłam i może po prostu nie zauważam innych rzeczy. Nie wiem, czy takie stawianie się macicy można przegapić?
A jak u was wyglądają wizyty kontrolne? Macie dokładne USG na każdej wizycie, czy też wygląda to podobnie jak u mnie. Bo ja już stwierdziłam, że jeśli jeszcze kiedyś będę w ciąży, to chyba pomyślę nad innym lekarzem, takim który będzie miał więcej czasu dla pacjentki.

dzien dobry, u mnie dla odmiany dzis za oknem slonko swieci. rano zaprowadzilam corke do szkoly, potem wywieszenie prania, posprzatalam kuchnie i poodkurzalam wszedzie no i co? myslalam ze kregoslup mi peknie, brzuch jak kamien, wiec teraz odpoczynek. musze jeszcze zamowic adaptery do fotelika i wozka. nie mam jeszcze lozeczka. wrr. tylko ubranka wozek i jakies pierdoly dla mnie. ostatecznie mam jeszcze czas. ale jak czytam ze wy juz ze wszystkim gotowe to dostaje szalu ze ja jeszcze w lesie.

tak, stanowczo mam dzis dzien marudzenia :dry:

Kaylla u mnie wizyty i lekarz to porażka. Gdy planowałam ciąże, mój gin obiecywał złote góry, zainteresowanie i wszystkie nadprogramowe badania, zeby nie powielić sytuacji z pierwszej ciazy... Tymczasem badanie ginekologiczne u niego miałam ostatni raz w 13tc. Oprocz tego badania krwi w pierwszym trymestrze, dwóch badan moczu i sprawdzanej trzykrotnie hemoglobiny (?) nie miałam nic więcej. Moja wizyta wyglada tak: dzień dobry! To już 29tc, jak sie czujemy? To dobrze, zapraszam na usg. Hmmm. Mała rosnie, serce bije... Wymiary w porządku. Jakieś pytania? To zapraszam do pielęgniarki zważy panią i zmierzy ciśnienie... That's all. :D o takie sprawy jak witaminy, czy inne sprawy związane z moim życiem z życiem musiałam pytać sama, zawsze. gdyby nie kontrole na IP i w klinice genetycznej miałabym watpliwości i po ostatniej rozmowie z moja polozna wiem, ze zaraz po wizycie kontrolnej po porodzie zmienię lekarza.

wszpolczuje takich lekarzy :/ Ja chodzę prywatnie i póki co jestem zadowolona.

Kaylla ja zawsze czuje skurcze, aż mnie rozpiera. niestety macica stawia mi się często. Po tym stwierdziłam właśnie, że coś jest nie Tak i rzeczywiście po badaniu wyszło, że szyjka miękka i lekko skrócona

Mój lekarz tez nic nie mówił :p wszystko pytam powiedział mi ze jak nic nie mówi to znaczy ze wszystko jest w porządku :) ale ja zawsze pytam:) usg zawsze trochę dłużej trwa
Wszystko ładnie mierzy to badanie ginekologiczne trwa krótko :) u nas tez pogoda do d....ale mam dużo roboty bo mamy gości córka ma dziś 3 latka :)

Kaylla ja wizyty i usg mam osobno. Ale wizyta trwa zawsze z 20 minut. Teraz mój lekarz odszedł z enelmedu wiec nie wiem jak będzie u tego do którego się zapisałam.
Co do skurczy i stawiania sie macicy to ja też tego nie czułam w pierwszej ciąży, teraz powiem, ze czuję rzadko. Ja do dnia porodu z synem starszym nie wiedziałam co do skurcz i gdyby nie bóle z krzyża to od przodu nie wiedziałabym czy skurcz jest czy nie.

U mnie wizyta trwa ok. 15-20 minut i zawsze mam USG z pomiarami, na szczegółowe USG idę dodatkowo do innego lekarza więc ogólnie jestem zadowolona. A to stawianie się macicy czym się charakteryzuje? Twardnieniem brzucha? Bo ja w sumie też nie wiem czy coś czuję heh

reklama
Siemanko. :)
My dziś nad morzem. Mąż wczoraj oznajmił, że zawodowo ma jakieś sprawy w Koszalinie, więc możemy na weekend pojechać i sobie pospacerować. Właśnie czekam aż skończy spotkanie i potem juz spędzamy weekend. :)
W ogóle mój mąż więcej ogarnia niż ja. Sprawy formalne, dokumenty wszystkie ( to on pozakładał segregatory na nasze rożne papiery), pilnuje terminu moich wizyt i badań, bo ja w tej ciąży jestem tak zamotana, że nie wiem. Schodzę z góry na dół, ale po co zeszłam juz nie pamietam. :) No i rozróżnia body od pajaców. Nawet ostatnio coś wspominał że nie mamy rampersow.

Co do dywanu - u nas będzie okrągły ze sznurka robiony na szydełku przeze mnie. Juz mam w komplecie z takiego samego sznurka koszyczki.

Co do farb - u nas Dulux sie nie sprawdził. Co prawda ładnie kryje, ale łatwo odpryskuje i nie jest zmywalny a tak zapewnia producent. Szybko widać gdzie była plama. Dlatego teraz w pokoju małej będzie Beckers. Próbki w Leroy zakupione.

Kaylla - jeśli chodzi o moje wizyty kontrolne, to trwają one zawsze minimum 40 minut do godziny. Na każdej wizycie mam analizowane wyniki rożnych badań, badanie palpacyjne na fotelu, USG dopochwowe i USG brzucha. A jak lekarza coś niepokoi tonzrobie dodatkowo jakieś np. przepływy, dodatkowe konsultacje ( miałam w I trym. endokrynologa). Lekarz mój jest świetnym fachowcem i ja go uwielbiam, bo zawsze sie mną wspaniałe opiekował. Nie tylko w ciąży, ale podczas rożnych akcji typu chore jajniki, jajowody, poronienia, laparoskopie. Kaylla jeśli zastanawiasz sie nad innym lekarzem prywatnym, mogę polecić kontakt. Ja do niego trafiłam przez przypadek z zapaleniem cewki moczowej, bo ani żaden gin ani żaden urolog nie umieli mi pomoc. Dostałam takie leki od jakiegoś konowała, ze miałam gorączkę 40 st, dreszcze i maź musiał wzywać pogotowie, bo mu przez ręce leciałam. Zaczęliśmy szukać lekarza i wpadliśmy na niego. Przyjął nas wieczorem po 20... Wyleczył w ciagu kilku dni!

Do góry