reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Majowe kreseczki wysikują wszystkie laseczki 🌺🌹🌻

reklama
A właśnie.
Mówicie do teściowych mamo? Czy też tato do teścia?
Ja mam tylko teściowa, ale nie mogę się przemóc. Opanowałam do mistrzostwa formy bezosobowe 🙈
mówię mamo i tato, ale w rodzinie męża się używa do tego trzeciej osoby. U mnie się mówi "mamo, czy byłaś w sklepie?", a u nich "czy była mama w sklepie?". Więc jakoś latwiej mi te mamę przełknąć, choć dalej mi jakoś dziwnie.

Moj mąż natomiast zupełnie nie ogarnia mojej mamy, zwraca się bezosobowo. Jest też bardzo zdziwiony, że np. moja przyjaciółka czy dziewczyna mojej siostry (22 lata ma gowniara 😅) mówią do mojej mamy po imieniu 😂 u niego w rodzinie się tak nie robiło i nie umie się przestawić 😂

Fajnie sobie tutaj rozmawiacie o porządkach, a u mnie centymetr brudu na podłodze. Odkąd mamy psa non stop odkurzam i myję, a wystarczy, że raz przyjdzie z pola i już wygląda jak przed sprzątaniem. 🫣

Co do teściów, to ja miałam tylko teściową, ale zmarła kilka lat temu. Była dla mnie bardzo miła i zawsze dziękowała mi, że jestem z moim mężem. Nigdy nie rozumiałam tych podziękowań. 😅

Ja mamo tato jak pani i pan… generalnie rozmowy z teściowa są dla mnie mega niekomfortowe.

Hitem tez był dzień naszego ślubu, kiedy powiedziała „ale masz brzydka sukienkę. Nie podoba mi się” i ogólnie była o wszystko zła i dawała wyraz ogromnego swego rozczarowania, ze nie została szczególnie uhonorowana.

Teraz jest już troszkę lepiej, ale początki wspólnego życia były straszne.

A jeszcze w sumie powiem, że moja teściowa czasami za bardzo się stara, ale to naprawdę bardzo urocze. Ostatnio mnie rozwaliła 😂

Czasami mi się zdarza napisać artykuł do takiego jednego dziennika albo mnie poproszą o komentarz czy coś. Tematyka branżowa, więc no nie dla każdego łatwa i przyjemna. Ale mój mąż zawsze wysyła do teścia. I jakiś czas temu widzimy się z teściami pierwszy raz po jakimś artykule i teściowa bardzo chciała mnie pochwalić i powiedziala: "czytałam Twój artykuł, jak Ty ładnie piszesz, takie ładne zdania, takie trudne słowa" 😂

reklama
Moja teściowa jest typowym introwertykiem, mało mówi, nie ma praktycznie znajomych, przesiaduje w domu głównie w garach 😅
Zupełne przeciwieństwo mojej mamy która jest książkową ekstrawertyczką, wszędzie jest jej pełno, nie potrafi usiedzieć w miejscu, jest bardzo towarzyska, męczy ją brak działania 😂

Ale cicha woda brzegi rwie 😳 Ciągle czuję się obserwowana, każdy mój ruch.
Nawet na naszym weselu dziewczyna świadka w rozmowie ze mną wyszeptała mi do ucha „Ola, twoja tesciowa nie spuszcza z Ciebie wzroku, Boże ona tak zawsze patrzy?” 😅 No i tak, zawsze tak patrzy xD
Mój mąż ma starsza siostrę która jest bardzo związana z matką, takie przyjaciółki. I zawsze w ich towarzystwie mam wrażenie, że obgadują mnie za plecami. Bo pewnie tak jest 😅 Jakieś wymowne spojrzenia, uśmieszki.
W wigilie byliśmy u tesciow i planowali pierwszy dzień świąt, wiec mówię, że zapraszamy do nas na świąteczny obiad. To tez najpierw matka z córka na siebie wymowne spojrzenia, dopiero później decyzja 😅 Także tak to wyglada u mnie 😂

Do góry