reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2011

Matusia mi kiedyś ktoś właśńie tak poweidział zebym robiła.. i u Vi zadziałało..
tak samo np że jak już nakarmię dziecko i wiem ze zjadło sporo ... a nie tylko np 5 min
to żebym z kolejnym karmieniem czekała spokojnie do ok 3 h
bo nie kazdy płacz oznacza głód bo może być za gorąco za zimno itp..
i tak robiłam ze zanim dałam cyca to sprawdziałam wszytsko inne (jeśli był krótszy odstęp czasu)
i dopiero dawałam cyca..
a głównie to karmiłam ją co ok 3 h bez problemu.. i teraz narazie mam tak samo:tak: że budzi sie co 3 h:-)

reklama
Właśnie z tym karmieniem to często jest tak, że zanim mama się nauczy co jej dziecko "mówi" to daje non stop cyca i dzieciaczek nauczy się "wisieć" na piersi, robi sobie z niej smoczek. A maluchy potrafią się do dobrego przyzwyczaić w jeden dzień. Tak więc trzeba poszukać złotego środka pomiędzy przystawianiem jak najczęściej na początku żeby pobudzić laktację a zrobieniem z siebie ofiary własnego ssaka. I jak już dziecko i matka zgrają się na tyle, że dziecko ssie jak trzeba to zwracać uwagę, że maluch najada się w 15-20 minut efektywnego ssania i nie ma potrzeby trzymać go przy piersi dłużej - tak nam położne tłukły do łba. Oczywiście trzeba jeszcze nauczyć tych mądrości otoczenie bo nie ma nic lepszego niż mamy i teściowe itd. które doradzają. Dla niektórych jak dziecko płacze to znaczy, że jest głodne a jak ledwo co jadło to znaczy, że mama ma zły pokarm i potrzebuje karmić butelką.

Ale ja mam dzisiaj nerwa :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Tak mnie ten moj wkur** ze mu w leb przylalam...dobrze, ze on rozumie, ze to moje hormony i mi nie oddaje :-D caly dzien sie na niego dre, bo co sobota to samo zamiast poswiecic mi czas pojsc na spacer poki pogoda ladna to on sie bierze za sprzatanie mieszkania i potem wielce zly, ze jest zmeczony, a kto mu kur** kazal? Normlanie jak mnie zaraz na lody nie zabierze to go chyba okopie po tej wrednej dupie!!! I tak bedzie zapewne, bo ja chce loda wloskiego z automatu, a o 18.00 juz zamykaja budki...

Styna czekam na wiesci jak tam twoje masaze czy cos pomagaja?

Co do karmienia to jestem zielona ale piszcie piszcie ja chetnie sie czegos naucze od doswiadczonych mam ;-)

Dziewczyny:-)
Widzę że piszecie o tym jak karmić, jak często itp...

Polecam książkę:
Język niemowląt " Tracy Hogg - znanej położnej w USA, która świetnie opisuje zachowania małego człowieka i uczy w jaki sposób odczytywać sygnały ( potrzeby ) niemowlaka :-)
jest tyle rodzajów płaczów, że ten nie tylko świadczy o tym że dziecko jest zmęczone, coś go boli czy jest głodne !
Książka podaje jak zajmować się maluchem by z dnia jeszcze mieć coś dla siebie, dla męża...dla pozostałej części rodziny !

Poleciła mi ją koleżanka, zakupiłam ją na allegro, nie jest droga, ja zapłaciłam około 22 zł, wrzucam linka allegro

JEZYK NIEMOWLAT TRACY HOGG MELINDA BLAU NOWA HIT (1577619116) - Aukcje internetowe Allegro

Ostatnia edycja:
a ja tej książki nie polecam:-p
przeczytałam i iajkoś nie bardzo do mnie dotarła
nie wiem czy nie dobrze byłoby zrobić oddzielne 2 tematy na karmienie piersią i buelką ?? co wy na to??
żbey to sie nie zgubiło w majowym temacie??

ale zgadzam się z marzeną 20 min wystarczy aby dziecko się najadło:tak:
do tego dobrze patrzeć na zegarek..
i jeszcze co do pobudzania laktacji myślę ż enie ma się o co martwić bo ja po porodzie jak urodziłam o 18.39 to przystawiłam małą na porodowej sali raz późiej w nocy o 21 później coś ok 2 i już nad ranem o 5
następnie o 7 i kolejny raz o 13 dopiero .... bo wcześniej ni chciała.. a p;óźniej się wyregulowało bardziej i normalnie przystawiam co 3 h ... i ona tak chce.. i mleko leci...
i jest spokój...;-)

Kamcia Ty się nie czepiaj bo rzadko z którąś z Nas się tutaj zgadzasz...:-)
to akurat zapamiętałam... poza tym jesteś już doświadczoną mamusią więc swoje sprawdzone knify znasz:-p
lepiej opisz swój poród bo my strasznie ciekawe jesteśmy:-p choć dużo do opisywania pewnie nie będzie:-p

A tak serio... to mnie ta książka uświadomiła w wielu kwestiach i z pewnością parę sposobów przetestuję, wyjdą to wyjdą, nie wyjdą to trudno :-)
Zostało mi 6 dni do terminu a wydaje mi się więcej rzeczy nie wiem niż wiem :-p
czy któraś z Was też tak ma ???? :-)

reklama
Do góry