reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

Witam po baaaaardzo długiej przerwie. Mąż na hokeju, Piotruś słodko śpi to ja sobie popiszę. Czytałam, że sporo z Was ma jeszcze problem z ciemieniuchą, nas niestety też to jeszcze dręczy. Nam tu lekarz polecił oliwę z oliwek zamiast oliwki dla dzieci, więc smarujemy od kilku dni, a wczoraj eksperymentalnie posmarowaliśmy Oilatum junior po kąpieli i dziś było o niebo lepiej, zobaczymy jutro. Mam pytanko, czy któraś słyszała/używała Nizoral na ciemieniuchę bo mi to lekarz polecił jako drugi sposób, popatrzyłam na niego z przerażeniem, ale on stwierdził, że można go dla dziecka stosować tylko ostrożnie z oczkami, by się nie wlał, bo będzie bardzo piekło.
Suzi, ja mam właśnie problem z piąstką, nauczył się jakieś 2 tygodnie temu i jakby mógł to by całą do buźki włożył. Po 100x dziennie wyjmuję Mu piąstkę i wkładam smoka, ale to syzyfowa praca. Tak ssie tą piąstkę że aż paluszek wskazujący czerwony na kostce.
Dee a próbowałaś odbijać Polę tak, by za plecami mieć coś ciekawego. Ja Piotrusia odbijam w połowie karmienia, bo później ciężko mi odbić i jest od razu płacz, ale za plecami mam zazwyczaj okno i od razu przestaje płakać tylko się rozgląda (no i tylko słyszę ssanie piąstki przy uchu:-D).
Co do odbijania, to mi tu jedna babeczka poradziła, by dziecko tuż przed odbiciem na chwilę położyć na płasko i później od razu do pionu podnieść i powiem Wam, że zazwyczaj to działa i chwila moment i mam beknięcie shrecka brzy uchu :-D
Mitra dzięki za Twoje rady, kąpiel z małym w wannie to mega przyjemność. Już 4 razy to próbowaliśmy i jest super przeżycie a On uwielbia być zanurzony w ciepłej wodzie po szyję. Gorzej z wychodzeniem, bo moje Dzieciątko mega głodomorek i jeśli to ja z Nim się kąpię to muszę szybko wychodzić by nakarmić Maleństwo. Co do turlania, to co robiłaś by Tito to polubił, bo Piotruś chyba za bardzo tego nie lubi albo ja nieumiejętnie do tego podchodzę. Może masz do tego jakiś swój filmik.
Dagrab :*

reklama
Galwaygirl ;-) :*
Nie martw sie ta piastka, przyjdzie pewnie i czas na samego kciuka, u mnie tak bylo.
Teraz tez zamiast kciuka chce sobie dwie piastki do buzi dac,ale jakos sie nie da.Najczescie jak przekreci se na boczek.
Narazie z tym kciukiem nie walcze,zobace jak sie rozwinie sytuacja.
Ja na ciemieniuche kupilam z AA i jest super, choc moja szczoteczka od malej nie daje rady,chyba za miekka jest.Wiec po nasmarowaniu glowki(dosyc gubo),pozostawiam na godzinke badz dwie w zaleznosci jak spi,a potem delikatnie paznokciem swoim sciagam ciemieniuche,ale jak czuje opor to nie drapie bron boze.
Nizoral pierwsze slysze.
Co do odbijania mi tez siostra tak polecila,ze jak dlugo sie malej nie odbija to odlozyc niech polezy,a potem podniesc i po sprawie.Choc przeczytalam ze nieraz dziecku przy nocnym karmieniu moze sie nie odbic bo je wtedy powoli.Akurat mojej nie zawsze sie odbije,nieraz po godzinie dopiero.Ale nie ma zadnych problemow z brzuszkiem.
A slinotok mamy taki ze dzisiaj przy walce z ciemieniuszka jak lezalam na brzuszku na moich nogach to mialam jedna wielka plame na dresie oczywiscie.

Suzi 86 ja tez jakos nie jestem za ekowszystkim dla dziecka hahahahahahaha paranojaaa
Dee co do ogladania teli przez Dzidzie to mojemu sie spodobalo heheh i musze tak klasc poduchy zeby sie skubaniec niepatrzyl dzis jak sobie siedzialam w pokoju to az musialam telewizor wylaczyc i oczywiscie jak zareagowal moj 3m syn hehhe pierwszy bunt a jak zaczelam do niego mowic to usmiechyy az moja tesciowa przez skypa sie smiala jak to zobaczyla
Olcia ale z Ciebie kochana siostraaa nie ma co zawsze chcialam miec starsza siostre ale niestety mialam brata ktory mi zawsze dokuczal co do blizny po moim cesarskim to znacznie lepiej wyglada i zaczyna malec ale dlugo mialam zaczerwieniona przez ta cala infekcjee
Dagrab moj niunio mial druga szczepionke w ostatni czwartek i biedny przespal caly dzien i cala noc oczywiscie u mnie na raczkach bo jak go chcialam odlozyc to marudzil bidulek ostatnia 3 czeka nas tydzien przed wylotem do polskiii 31 maja
Deissy i Gieniusia ja z mezem nie chrzcimy narazie niunia moj maz sie strasznie zawiodl na koscielea pozatym ostatnio moja przyjaciolka wziela cywilny bo zdazyl sie dzidz i zaraz po porodzie chciala ochrzcic i wyobrazcie sobie co powiedzial proboszcz ze on bekartow nie chrzciii rozumiecie jakiii dupek!!!!!!!!!u nas jak narzaie kwestia pomijania tego tematu podobie jak u was:))))))zobaczymy jak bedziemy w polsce
CYska u ns w Uk sa 3 szczepienia pierwsze szczepienie w jedna i druga nozke podobnie wyglada drugie szczepienie a trzecie szczepienie to az 3 ukucia dwa razy w jedna nozke a jeden raz w druga
BetiBeti poprosze o relacje jak sie sprawuje wozek bo jak polece do polski to moze i ja sie skusze buziakiiiiiii
GalwayGirl moj tez piastkowy pozeracz hehehheheheheheheheh i tez daje smoka ale jest odrazu wypluwanie
A ja jakies doly lapieee dzis mnie nic niecieszyloooooooo a wrecz coraz mi lezka poplynela jakos tak do d...

krisowa każdy inaczej obchodzi się ze swoim dzieckiem, ale też jak dziecie chorowite to lepiej chuchać i dmuchać, a z tymi lekarzami to tak juz jest że czasem lepiej poszperać w internecie niż im ufać. Przeczytałam że 62 za duże na Twojego Adasia i pomyslałam jakiego ja wielkoludka mam że już ledwo się w 68 mieści a jeszcze 3 miesięcy nie ma!!!

cyśka myśmy trafili na dobrego neurologa na Romera. Obejrzała małą bardzo wnikliwie, posprawdzała wszystko dokładnie i mimo że nie widziała nic bardzo niepokojącego to dała skierowanie na USG i ćwiczenia z rehabilitantką. Dziś byłam z małą na ćwiczeniach i sporo się dowiedziałam. Bardzo ogarnięta kobitka, dużo pytała jak dziecko się układa, mówiła mi jak mam ćwiczyć jak nosić, żeby dziecko pomóc i nie zrobić krzywdy.

Mitra u mnie nawet błagania nie pomagają żeby młody warzywa zjadł, jabłuszko nawet czasem zje, ale o reszcie moge zapomnieć

geniusia nie przejmuj się goście moga sami pochodzić po mieście, masz małe dziecko i nie musisz sie do nich dostosowywać, sa dorośli to sobie poradzą.

Dee my młodej ekranów nie pokazujemy bo wiem żeby wzroku nie oderwała, a szkoda jej oczek.

Suzi86 zamień kciuka na smoczka. Jak tylko zaczyna ssać podtykaj munia. U mnie zadziałało, chociaż czasem dalej próbuje kciuka męczyć. Boje się tylko jak potem od smoka odzwyczaje, ale łatwiej tak niż walczyć z wadami zgryzu potem.

Po dzisiejszych ćwiczeniach stwierdziłam że mała strasznie spina barki, nikt nie mówi że to cos z napięciem mięśniowym ale jeszcze jutro zapytam rehabilitantkę- stad też pewnie problemy z leżeniem na brzuszku: kark silny, ale nie umie sie rączkami podeprzeć bo są za sztywne i od razu odwodzi je do tyłu wzdłóż ciała.

dziewczyny których dzieci marudzą przy cycu... mamy to samo ale u nas wydaje misie ze to takie 'kolkowe' problemy, zaczynasz karmic i jest ok, po jakimś czasie ból brzuszka, bo jelitka zaczzely pracować a to wzmaga właśnie ów ból

karmienia piersią nie żąłuję, łapanie cyca małą rączką, ssanie jakby smoka, aby tylko być z mamą,... ssanie, ssanie i puszczenie cyca i uśmiech... niezapomniane chwile z moim synkiem, nic tego nie zastąpi, wielka więź

chrzest
... już za 2,5 tyg. ja wierząca, mąż również, kiedyś mialam chwile zwątpienia, jak straciłam dziecko, dziś wiem że wierzę... ale wierzę w Boga. Powinni jednak zreformować kościół, wyselekcjonować kler... on psuje naszą wiarę, wypacza ją... szanuję jednak poglądy wszystkich, każdy robi tak jak mu podpowiada sumienie, a nasze dzieci i tak zdecydują co dalej za 18 lat :)

digitalis ale pewnie Twoje dziecko ok 60 cm się urodzilo??

hej kochane
Troszke mnie nie było ,ale codzień sumiennie Was podczytywałam:tak:
Ładna pogoda to większość czasu spędzamy na dworze.Dziś m wreszcie skończył Nicol skręcać trampoline i już gotowa mała przeszczęśliwa-dobrze że mamy duży ogódek to było gdzie trampoline postawić,jutro sama poskacze to może coś waga będzie spadać:-)Dziś mamcia u mnie była to korzystałam na maxa najpierw byłam się obciąć potem w domku obciełam 3 klientki a wieczorkiem po nakarmieniu Wiktorka spokojnie pojechałam na rollmasaż się pomasować.Teraz czuje że bolą mnie uda takż etroszke przesadziłam z ustawieniem prędkości rolmasażu oj jutro pewnie będzie tak jak przy zakwasach,może jutro uda się znów wyskoczuć na rollmasaż,musze chodzić często tymbardziej że mam karnet bo napewno pomoze się brzucha pozbyć tłuszczyku i celulitu.

Jutro pomału musze mnie i dziećiaczki spakować-jedziemy z emem i dziecmi w góry do Krościeńka nad Dunajec.Tam gdzie zazwyczaj nocowaliśmy u babki w willi nie dało rady bo ma już pełno gości to zaklepałam cały domek u innej babki też fajny i super warunki.Do góry bedą znajomi ema których nie znam a myu na dole.Mam nadzieje że pogoda dopisze a dzieći zmienią powietrze bo ta nasza Koksownia to nas tu nieźle truje.Już się doczekać nie moge bardzo lubie jeździć do Krościeńka m tam ryby łapie a my z Nicol spacerujemy i cieszymy oczy górami rzeką:tak:Mam nadzieje że Wiktorek ładnie prześpi droge i że Nicol jakoś to zniesie bo 3 godziny jazdy,zazwyczaj wyjeżdzaliśmy na noc coby Nicol spokojnie spała ale teraz musimy w dzień wyjechać,także weekend zapowiada się przyjemnie.

Dziś zamówiłam taką dostawke do wózka coby Nicol mogła stać jak prowadze wózek jak idzie się dalej ,mam nadzieje że się sprawdzi i Nicol będzie z tego kożystać.

Tak pisałyście o karmi że siedze i popijam sobie-m wczoraj mi zakupił kilka buteleczek,najchętniej to napiłabym się winka no ale nie moge.Jak przestane karmić piersią to sobie odbije:tak:

A tak to u nas wszystko ok czas leci jak szalony dzieći grzeczne,sorki że napisąłm tak ogólnie i tylko co u nas ale nie mam weny na pisanie oczy mi się już kleją spadam spać obok Wiktorka m znów zostaje ewakuowany na noc do salonu:-Dprzeżyje da rade,dobrej spokojnej nocy kochane.

dzięki dziewczyny za rady, smoka to już od dawna ssał, ale nie często, tylko jak zasypiał a po chwili wypluwał, ostatnio zaczął go intensywnie używać, a teraz zamienił na kciuka, i jednego i drugiego ;p ja mu wkładam smoka odwracam się a ten już ssie kciuka:/ nie wiem skąd mu się to wzięło tak nagle ;p heh no ale może damy rady jakoś, właśnie smoka to się kiedyś zabierze i już a kciuka to mu przecież nie schowam ;p

z tym odbijaniem to i u nas się sprawdza położenie na płasko i po chwili do pionu, ale coś ostatnio Adaś nie zawsze beka ;p ale brzuszek go nie boli, więc nie panikuję:)

oo widzę, że słonko ostro nadaje, zero chmurek, jak tak dalej pójdzie to będzie ładny spacer:) wracam spać, Adaś nakarmiony, zaczyna zasypiać po 20min zabawie ;p

A ja wlasnie czekam az moja sie obudzi,pierwszy raz chyba :p
Jade dzisiaj po mamusie, bo wraca:tak:Musze mala wystroic troszke.Znow mala roznoszona bedzie.Ale tylko do jutra,bo przyjezdza druga wnuczka.A jak pisalam,jest starsza i nie rozumie jeszcze ze moja mama teraz ma dwie osobki do kochania.Ona jest baby sloneczkiem i juz.Choc nauczylam ja ze ona jest cioci sloneczkiem,a Tynusia jest cioci gwiazdeczka.Choc o mnie to tak zazdrosna nie jest,bo przeciez calla ciaze sie jej mowilo ze ciocia ma dzidzie w brzusiu,wiec chyba to dla niej takie naturalne,ze ciocia ma dzidzie na raczkach.

uciekam maly spioch sie budzi

aha juz od kilku dni zasypia kolo 19-20,budzi sie kolo 5.Wiec super juz sa nocki

reklama
krisowa dokładnie 59 cm, ale nie martwie się. Synuś też był duży (62cm) a teraz jak chodzi do przedszkola to się "wyrównał" względem rówieśników. Jak był młodszy to czasem było irutujące jak ludzie dziwili się że taki duży a np mówic nie umie, bo patrzyli na wzrost a nie wiek.

co do chrztu to my oboje wierzący więc nie wyobrażam sobie nie ochrzcić dziecka. Moja rodzina nie należy do religijnych (jak wielu chodzą do kościoła tylko od święta), a mnie jakoś przewartoścowało 7 lat temu, jak mielismy poważne problemy w związku i od tego czasu raz że naprawdę uwierzyłam, a dwa że zaczęłam chodzic regularnie do kościoła.

jak u Was dziewczyny z kondycją? chodzi już któraś z Was na jakiś aerobic czy cóś? Mnie koleżanka namawia żebysmy jutro się wybrała, ale boje sie ze nie podołam, bo mięśnie mam tak słabe po ciąży że aż wstyd...

Do góry