reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

cześć dziewczyny
magdabb,dagrab melduje się weekendowo w dwupaku ;-)
u mnie nadal pobolewanie jak na okres szczegónie wieczorami i cały czas twardniejący brzuch, nadal brak skurczy... dzis juz od rana wzielam sie za ćwiczenia i do sklepu zamiast autkiem wybralismy sie z mezem piechota (25min w jedną strone). Przyznam że troszke sie zmeczyłam ale bardzije krocze mnie rozbolało niz cały brzuch czy macica...
meżuś uciekł na chwilke do pracy a wychodzą przykazał mi na piłce poćwiczyć chyba tak samo się nie może doczekać ;-)
zaraz śmigam po herbatke z liści malin oczywiście haha
Powiedzcie mi jak to jest z tym starzeniem się łożyska? bo podobnież to ostatnie granum to tak max.do 2 tygodni przed porodem. Mi dokładnie tydzien temu w sobote ginia powiedziała że łożysko dojrzałe do porodu... się zaczynam martwić że jak przez kolejny tydzień nic się nie wydarzy to moje łożysko przestanie dobrze funcjonować...? gdzie przeczytałam że stare łożysko grozi niedotlenieniem dzidzi..?
Dee mój bobas ma takie pożądne i długie czkawki ma gdzieś od miesiąca może 3 tygodni,przeczytałam wczoraj że dziecko przygotowuje się do oddychania i ćwiczy jeszcze w brzuchu.opisany byl proces jak i w końcowych zdaniach dodane było że skutkuje to dość silnie odczuwalnymi i długimi czkawkami.

reklama
Witam . Dziewczyny my jestesmy na przepustce w domku od srody. Musimy wrocic tylko w poniedzialek na kontrol no i najprawdopodobniej zostaniemy wypisani :) potem tylko kontrole co tydzien, ale to juz pikus bo bedziemy w domku. Domis ma juz 51 cm i wazy 3175 jest oczkiem w glowie mamusi i tatusia. Mi zostalo sie tylko zorganizowac bo niestety czasu na internet brakuje. A do tego laptop mi padl :(Gratuluje kolejnym mamusiom :) dzieciaczki przesliczne. Pozdrawiamy was wszystkie. Ja jak juz lezalam na porodowce tez nogi moglam tlko trzymac jak do porodu+ bul kregodlupa i skurcze.

Witam dziewczyny,nocka przespana nawet też dobrze,ale trochę się martwię bo dzidzia jakoś mniej aktywna dziś jest zawsze kopie aż po żebra i czuć tam na dole w kroku jak by chciało wyskoczyć a dziś no właśnie jak nie zachece do zabawy <pukam paluszkami głaskam >to się rusza a tak to nie zbyt wiele ,jak myślicie moze coś się dziać czy po prostu odsypia bo niechce się nakrecać ale martwie się trochę.

jak któraś znajdzie czas żeby mi odpisać będę wdzięczna i odczytam troszkę później teraz idę babkę upiec bo mój M ma zachciankę
:-D

Siwa79 przed porodem dzidzia jest mniej aktywna, a uczucie glowki tez mialam, nie wroze ale torbe do szpitala miej spakowana. Jestes juz w prawie 38 tyg woec mozna juz sie spodziewac kazdego dnia :) trzymam kciuki

... trochę się martwię bo dzidzia jakoś mniej aktywna dziś jest zawsze kopie aż po żebra i czuć tam na dole w kroku jak by chciało wyskoczyć a dziś no właśnie jak nie zachece do zabawy <pukam paluszkami głaskam >to się rusza a tak to nie zbyt wiele ,jak myślicie moze coś się dziać czy po prostu odsypia bo niechce się nakrecać ale martwie się trochę.

zjedz coś i połóż się... najlepiej na boku... tak mi radziła ordynatorka w szpitalu, gdybym miała jakieś wątpliwości... kazała mi liczyć ruchy dziecka... albo przez cały dzień ma być minimum 23-24 ruchy lub przez godzinę po trzech głównych posiłkach przynajmniej 4-6 ruchów... wtedy nie ma się o co martwić... tak mi powiedziała. Całe szczęście moja dzidzia po powrocie ze szpitala chyba zrozumiała, że nas bardzo wystraszyła i teraz grzecznie się wierci jak tylko się położę na chwilę lub w czasie posiłków :)

Witam weekendowo :)
My dziś mieliśmy ciężką noc, mała dała czadu. zasnęła dopiero koło 7 rano.:crazy:
Mam nadzieje, że dziś będzie lepiej. Jak narazie jest spokojna.
Tak się zastanawiam kiedy wyjść z nią na dwór, bo kurcze teraz straszne mrozy są wiec spacer raczej odpada prawda?
Lece się trochę ogarnąć puki Anielka śpi:)

Poodbno tuz przed porodem dziecko przestaje byc aktywne troszke ;-)
Tynka ja w srode od mojej gin uslyszalam, ze mam lozysko III stopnia czyli juz ,,stare'' . Ginka kazala zwracac uwage na ruchy dziecka poprostu :-) ale wiecej nic nie powiedziala. Kolejna wizyte mam za 2 tygodnie dopiero. Mysle ze Twoj lekarz wie co mowi :-)
Zaintrygowalyscie mnie z ta herbatka z lisci malin, wiec w poniedzialek skocze do zielarskiego po takowa :-D jeszcze o wiesiolku slyszalam, ze moze przyspieszyc porod :-)
blair w jednym z ostatnich numerow ,,Mamo to ja'' pisza, ze jezeli dzidzius jest zdrowy i urodzil sie w terminie, to mozna z nim wyjsc gdy ma trzy, cztery tygodnie ( oczywiscie chodzi o zime), mi sie wydaje to troszke duzo, ja bym chyba wyszla wczesniej. No i podobno, wg lekarzy mozna wyjsc na zewnatrz z noworodkiem (wczesniakiem), gdy osiagnie wage 3 kg :-) Twoja mala jest duza, wiec sadze, ze mozecie niedlugo wyjsc, ale moze lepiej wczesniej powerandowac kilka dni :-)

Ostatnia edycja:
Dee nie przejmuj się, u nas właśnie przytulańce odpadły bo miałam ostatnio po nich skurcze całą noc a jak dla mnie to za wcześnie, radzimy sobie inaczej ale jak najbardziej masz prawo nie być w pełni dyspozycyjna więc fochem męża się nie przejmuj. Oni sie wykrwawiają przy byle jakim zacięciu na palcu a jakby w ciąży byli to by sami widzieli jak to jest:).

Tak mamy czkawkę często i długo:) śmieszne to strasznie, pamiętam, że właśnie tego mi najbardziej brakowało po pierwszym porodzie.

U nas noc jak zwykle ok, generalnie dobrze sypiam tylko w przeciwieństwie do tygodnia dzisiaj zamiast po 10 musiałam wstać o 8.30. Byliśmy rodzinnie na długim spacerze, piękne słoneczko, mrozik. Rozebrałyśmy z młodą choinkę, teraz mąż fika po ścianach i próbuje karnisz założyć na moje życzenie:).

Witam sie z Wami.
SIWA tak jak piszą dziewczyny maleństwo im bliżej terminu rusza się juz mniej prawdopodobnie zbiera siły na porod no i ma mniej miejsca.Moje tez już mniej się rusza ale jak już to czuję jakbym wcale wod niemiała tak boli:no:
TYNKA tym stopniem dojrzałości łożyska bym się narazie niemartwiła niektóre kobitki drugi stopien mają już od 30 tyg i nic się nie dzieje a trzeci może byc nawet na 2 tyg przed terminem.Niedotlenienie z powodu starego łozyska zdaza się bardzo rzadko i to bardzo długo po terminie a lekarze napewno do tego niedopuszczą.Ja tez już od jakiegoś czasu czuję główkę w kroczu a jak siadam to jakbym na czymś siadała:szok: ale jak narazie nic się nie dzieje poza twardym brzuchem i bólami jak na @ może gdyby to byla moja pierwsza ciąża to bym spanikowała i pojechala do szpitala a tak narazie jestem spokojna.
Emil tak szybko urodziła trzecie dziecko mam nadzieję że u mnie tez gładko pójdzie.
BLIZNAK fajnie Cię "widzieć"dobrze ze już wychodzicie ze szpitala i mały rośnie.
A ja dzisiaj właśnie piekę ciasto z jabłkami i budyniem ciesze się wolnością bo potem chyba przez jakiś czas żadnego nie upiekę bo niebedę miec czasu przy maleństwie.
Mój też ma czesto czkawkę a czasami czuję jakby oddychał tak mi brzuch pulsuje.

Ostatnia edycja:
reklama
kurde to u mnie w brzuchu dalej mega aktywność. Skoro przed porodem dziecko staje się mniej aktywne to mi raczej przyjdzie jeszcze poczekać.
No nic- posprzątałam sobie na pocieszenie i zaraz na spacer wyjdę.

Do góry