reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

Hej, Ja mam pytanie odnośnie tego badania genetycznego w 12 tygodniu. Mi gin nic nie mówił, ja nawet nie mam pojęcia na czym polega i w ogóle. Pewnie on tego nie robi, bo chyba by mi powiedział. Patrzyłam to jedyna w okolicy poradnia to, aż dla mnie w Rzeszowie. Jeszcze nie dotrwałam do 12tc, a ja się martwię czy dziecko jest zdrowe, bo nie wiem czy bym podołała i sama nie popadła w jakąś chorobę. Ale żadna z moich znajomych nie miała robionego tego badania, czytałam że jest on zalecany kobietom po 35 roku życia. Sama nie wiem, a koszty widzę są spore. Wszytskie robicie to badanie?

Z każdym dniem martwię się czy damy sobie radę bo kasa idzie wrrr - kocham nasz kraj. Aaaaa tam......

Wszędzie czytałam, że dziewczyny biorą do końca ciąży zastrzyki clexane (mi chce odstawić w 12tc) a ja się boję, żeby tylko nie było źle. Nie wiem kurde, jestem jego drugim przypadkiem takim po poronieniach i widzę, że on za bardzo nie wie co ze mną robić. Jest bardzo dobrym lekarzem i mu ufam, tylko to odstawienie zastrzyków...

A pisałam, że wymioty mi minęły, dziś rano dałam czadu - ale się cieszę :)

Ostatnia edycja:
reklama
Lady87 niby zalecaja po 35 roku zycia a ja dziecko z wada genetyczna urodzilam w wieku 23 lat i lekarz nic do konca ciazy nie zauwazyl a ja jednak czulam,ze cos jest nie tak.Poszlam do innego doktorka i ten od razu mowi,ze tu cos jest nie tak.I tak w 36 tygodniu na swiat przyszla moja mala coreczka z zD.Teraz robie wszystkie badania.Nie ufam nawet najbardziej przekonujacemu lekarzowi :)

Witam wszystkie mamuski
wink2.gif
dolączam sie do was mam nadzieje ze mnie przyjmiecie w poniedzialek bylam u ginka mam na usg napisane 6tydzien i6 dzien termin na 1 marzec 2012 wedle usg ,a wedle ostatniej@ 18,maja mam na 21 luty
wink2.gif
test ciazowy pierwszy robilam 22.06. w prawdopodobnie 10dc bardzo słaba kreska wiec pobieglam na betke u mnie w poznaniu 38zl 22.06 wynik 20,1mlu a 24,06 wynik 55,8mlu wiec przyrost byl
wink2.gif

co do objawów mam wrazliwe ()() czasem zakuje mnie podbrzusze i senna jestem bardzo...

p.s. Jestem Natalia mam jeszcze 23 latka i to byl nasz 3 cykl staran
wink2.gif
a tak wyglada nasza kruszynka ;-)

Zobacz załącznik 372363zycze kazdej wspanialych 9 miesiecy
wink2.gif

Lady usg genetyczne to wg mnie jest standardowe badanie, tak samo jak usg połówkowe. W poprzedniej ciąży miałam robione (miałam 26 lat) i wszystkie dziewczyny z forum rówieśniczego też je miały. Może dlatego lekarz Ci o nim nie wspominał, bo uważa to za coś normalnego? Po prostu między 11 a 12 tc można dobrze wykonać pomiary kości nosowej i udowej i przezierności karkowej a potem mogą nie być miarodajne (tak czytałam w poprzedniej ciąży).

Znalazłam opis tego badania, przeczytaj sobie:
http://www.badania-usg.pl/usg-ciazy/usg-genetyczne

Atan witaj i rozgość się :)

Ostatnia edycja:
edytka dziekuje za przyjecie mnie ;-) bo pisalam troszke z marcowkami ale kazde usg mnie przybliza do lutowek ;-)

ja sie pytalam o genetyczne mojego lekarza on mowi ze za kazdym razem pacjentka robi ze to rutynowe wazne badania a on nie zaczol o tym mowic bo on takiego badania nie robi mowil ze w szpitalu najczesciej ;-)

Ostatnia edycja:
Atan no widzisz, ja miałam @ później o dwa dni, bo 20 maja i termin wychodzi na 27 luty, więc końcówka miesiąca i mam nadzieję, że tym razem nie przenoszę o tydzień, bo chcę razem z dzieckiem urodziny obchodzić - urodziłam się 20 lutego ;) No gdybym miała cc, na co też mam nadzieję, to może i wcześniej będzie - dostanę piękny prezent na urodziny :)

Lady, wszystkie badania genetyczne (usg + testy) sa za darmo dopiero dla kobiet od 35 r.z. Ja na Twoim miejscu zrobilabym sobie usg genetyczne.

Atan, witam :)

Musze teraz uciekac do pracy ( a jednak...) Nawet na zwolnieniu nie dadza odpoczac ;)
Musze pozalatwiac najpilniejsze sprawy i mam nadzieje, ze od poniedzialku dadza mi spokoj (he,he, pobozne zyczenie ;))

M85, dziekuje, czuje sie jakby troszke lepiej, choc biegunka od 2 dni nie ustepuje.

Ostatnia edycja:
Cześć wszystkim.

U Nas dobrze, rośniemy. Nudności czasem są ale częściej w dzień niż nad ranem. Jogurty dużo mi dają :-) Co do ucha i zęba, czasem mnie jeszcze pobolewają. W poniedziałek będę miała wizytę u dentystki - ostatnio się nie dostałam :wściekła/y: ale na szczęście mnie nie bolało, więc luz...

Co do badania, a dokładnie USG przezierności karkowej - koleżanka mi poleciała fajny i tani gabinet. Dane podałam w odpowiednim dziale :-)

No i straciłam wenę do pisania - zgaga mnie męczy od paru dni... odezwę się później :-)

edyta oo to niezla roznica gdy 2 dni pozniej @ a termin na 27 a moj na 21, 6 dni :szok:
a kiedy bylas na usg bo bylam ciekawa co teraz zobacze we wtorek :-)

reklama
No właśnie, niezła różnica ;)

Na usg byłam w środę, widziałam bijące serduszko i więcej szczegółów nie było widać, chociaż ja wypatrzyłam chyba jeszcze rączki :))
Lekarz skupił się na tym, czy serce bije i zmierzeniu małego - ma 14 mm co wg lekarza zgadzało się z tygodniami ciąży liczonymi wg @. Więcej na pewno zobaczę za trzy tygodnie, na następnej wizycie.

Do góry