reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Luty 2012

Munie lepiej chuchać na zimne i pójść do jednego lekarza więcej niż potem sobie robić wyrzuty do końca życia. Gdy moja córa się urodziła to położna tak kazała z nią ćwiczyć jak zrobiła to Twoja lekarka. Ale z tego co pamiętam trochę czasu minęło zanim główkę prosto trzymała. Tymkowi w tej pozycji dość szybko główka opada, za to jak leży na brzuszku to trzyma długo w górze. Rehabilitacja nie zaszkodzi, jedynie pomoże. U mnie w rodzinie jest przypadek chłopca, który mając ponad 6 miesięcy nie przekręcał się na boczek. Rehabilitacja w jego przypadku zrobiła znaczne postępy, niestety sprawa jest bardziej złożona i potrzeba będzie sporo pracy aby nadgonił rówieśników. A winną była pediatra, która przez pół roku nie zauważyła, że dziecko nieprawidłowo się rozwija.

Digitalis trzymam kciuki, aby znajomi się do końca tygodnia wyprowadzili a Ty abyś złapała oddech i odzyskała swoją prywatność.

My jesteśmy po usg bioderek. Wszystko w porządku, wizyta kontrolna za 6 tygodni.

Ubieram Tymka podobnie jak Wy ale u nas to jest mega ciepło w domu, jakieś 23-24 st. Tylko, że ten mój cwaniak mały rozkopuje mi się z kocyka a w rożku za bardzo mu się nie widzi spanie.

reklama
Hej dziewczynki. Karola zrobiła pobudkę o 2.00 i do 4 nie spała....a teraz już od 6 na nogach. Oczywiście ona błogo zasnęła a ja już nie:no:

Siwa mnie sie wydaje że na @ jeszcze za wcześnie, dopiero się połóg skończył. a nawet jeszcze nie. A karmisz piersią? Wtedy ponoć @ jest dużo później

*Vanilia* nie karmię piersią musieliśmy przejść na mm,też mi sie tak wydaje ze na @ za wcześnie,ale dziś już od rana ten sam ból wiec nie zwlekałam i pójde na wizyte do gin dziś prywatnie bo na Nfz nie miałam już szans się załapać,szlak mnie trafia bo moja gin na fundusz przyjmuje tylko 10osób i trzeba się prawie z miesięcznym wyprzedzeniem rejest.a jak prywatnie to odrazu mnie przyjmnie,zła jestem bo niedość że mnie cholernie boli to jeszcze kase muszę wydać dla lekarza co mogłabym wydać np.dla dzieciaków.Przy pierwszej ciąży @ dostałam dopiero po 3miesiącach i też karmiałam mm nie wiem sama co mi dolega,jeszcze mama mnie moja nastraszyła że pewnie za szybko się domem i obowiązkami zajełam po porodzie bo nie dało mi się przetłumaczyć ze to za cięzkie nie ruszaj tylko uparta jak osioł jestem,może to być nawet przepuchlina pepkowa nie mam pojęcia nawet jakie to są obiawy ale wole już pójść zeby mnie tak nie bolało bo mam wrażenie jak bym była dopiero co po porodzie i szwy mnie tam ciągną żeby nie nospa to nawet siedzieć bym nie mogła masakra.Napisze wam co i jak u gin było.

Moja mała też za bardzo dziś nie chciała zasnąć mi jak obudziła się mi na karmienie o 3.40 zasneła dopiero mi po 5ej nad ranem tyle dobrze ze nie płakała tylko taka aktywna była rozglądała się coś tam próbowała nawet jakieś dźwięki wydawać a stekała przytym jak opentana smiać mi się chciało ale zaspana taka byłam ze tylko czekałam kiedy zaśnie mi znowu.

Witam.
MUNIE o ile mi wiadomo to 4 m niemowlaki musza juz utrzymywać glówkę z tułowiem takie miesieczne są chyba jeszcze za małe ale lepiej chuchać na zimne i to sprawdzic ja juz swoje przeżyłam z córeczką (pisałam już o tym) dlatego teraz będę zwracać uwage na wszystko co mnie niepokoi.Mój przy podnoszeniu za rączki próbuje utrzymywać główkę ale tak do końca za bardzo jeszcze mu to niewychodzi za to na brzuszku potrafi opierać się na rączkach przez kilkanaście sekund nawet i minutę.
SIWA ja tez czasami miałam takie bóle jakbym okres miała a do tego odchody połogowe bardziej leciały ale teraz juz jest wszystko okej myślę że to właśnie jak Twoja mama mówiła z wysiłku bo ja tez za bardzo wziełam się do roboty po porodzie.

Ostatnia edycja:
z tego co piszecie to w takim razie niewiele dzieci potrafi przy podciaganiu utrzymac sztywno glowke mimo ze na brzuszku wysoko ja podnosza. w poniedzialek ide na ta konsultacje, najwyzej bedziemy cwiczyc, z reszta dzisiaj rano troszke pocwiczylam juz to co pokazala mi lekarka i moj bobas bardzo to lubi :) wiec nie jest tak zle

juz teraz jak wszystkie porodzilysmy to mam pytanie do tych co mialy cc - czy mialyscie kontakt skora do skory przez 2 h po cc i czy przyniesli Wam od razu dziecko do karmienia - bez podawania butelki? probuje oszacowac czy sa takie szpitale w Polsce ktore praktykuja jakies normalne podejscie a nie czysto zabiegowe

mama2006 wszystko ok???

mój mały właśnie nie śpi od 9 już, wsadziłam go do leżaczka bujaczka i się trochę już zaczął emocjonować to zabieram go na łóżko i na brzuszek :) w nocy strasznie stękał coś mu gazy nie chciały pójść:( więc nocka też za bardzo nie przespana ;p

Witam
Moja starsza córa chora jeszcze nie wiemy na co, ale ma temperaturę 38 i zwymiotowała:-( Na szczęście chce pić wodę.Teraz śpi bidulka
Boję się co to może być i aby się młodsza nie zaraziła.
Siwa dlaczego już nie karmisz piersią?
Munie nie za bardzo rozumiem dlaczego lekarkę zaniepokoiło nie podnoszenie główki przy podciąganiu , niemowlę powinno to robić w 3 miesiącu
Wklejam tu wypowiedź Pawła Zawitkowskiego( mojego guru od spraw rozwoju:-))
Witam, Panie Doktorze czy można podciągać za rączki 3 miesięcznego maluszka do
pozycji siedzącej? chodzi mi o to aby sprawdzać czy niunio podciąga główkę.
Ile razy dziennie można to robić, a jeśli nie powinno się to kiedy można to
zacząć robić. W różnych miejscach różnie piszą. z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

• [h=4] Re: podciąganie za rączki[/h] pawel.zawitkowski 01.02.09, 21:46 [SIZE=-1]zarchiwizowany[/SIZE]
    Witam,
    można wszystko, ale po pierwsze nie ma takiej potrzeby. Po drugie to
    nic dobrego w rozwoju dziecka nie daje. Po trzecie maluch może
    zareagować nadmiernym napinaniem w okolicach obręczy barkowej, a po
    cóz to nam...? nie wiemy jak zareaguje... nie ma co eksperymentować
    na własnym dziecku.
    Do niczego nie jest to potrzebne na żadnym z etapów rozwoju
    dziecka...
    Pozdrawiam
    Paweł Z.

Antila, teraz to ja już zwątpiłam po co to jest... tak mi lekarka nagadała, że główka powinna być sztywno, Blair pisała że u niej też to sprawdzali, na wizyte do lekarza rehabilitacji juz jestem umówiona wiec pojde, ale ogolnie to teraz sama nie wiem juz co o tym myslec...
mozesz mi wrzucic linka do tego forum?

Mamusia Blaneczki kochana moge Ci doradzic bo wiem ze w uk mieszkasz ze jak masz gdzies blisko Wilkinsona zebys tam zaszla i na dziale z rzeczami niemowlecymi sa takie smoczki w ksztalcie cycusia ta glowke maja taka moj wyplowal smoczka z tt i kolezanka doradzila ten smok i wyobraz sobie cud niunio go ssie jak zasypia i jak zaczyna plakac jak lezy spokojnie to wypluwa ale to i lepiej buziakii a jak nieznajdziesz w wilkinsonie to w tesco tez sa buziaki i zdrowka dla waszej rodzinki:))))))))))))
Mam blisko w centrum :tak: a z jakiej to firmy jest ten smoczus?Jaki kolor gumy ma?
Dzieki za podpowiedz...;-)

Mamusia Blaneczki mój mały takie same minki robi, mam go wtedy ochotę schrupać, a jak się przeciąga to też takie dźwięki wydaje, jak jakiś opętany hihi ;p
:rofl2::rofl2::rofl2::rofl2:ale nasza nas nie oszczedza nawet w nocy bardzo głosno sie przecuiaga :rofl2::rofl2:budzac przy tym pol domu :-D

reklama
Do góry