reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutóweczki 2014

Selerowa przecież to probiotyk i nie załamuj mnie bo tracę nadzieję na lepsze jutro 4 kupa już była i chyba znowu coś jest 50 pieluch w tydzień zbankrutuje do tego :':)O

reklama
Witajcie :)
Ja juz po wizycie położnej. Niestety mały ma te kupki zielonkawe nadal i to ze śluzem.Przez to idziemy dziś do lekarza na 16:20.:-( Powiedziała mi ze mam odstawić zupełnie nabiał. Ja juz nie wiem co ja mam jeść :-(
Selerowa zapodaj mi ten przepis na te Twoje pulpety drobiowe...jeśli możesz. Ja naprawde do głowy dostane z tym jedzieniem. Ileż można jeść ciągle rosół i udka gotowane.:-(
Jogurtów nie moge,kefiru też nie,mało masła,zero serów...
A dżem tylko malinowy. Ktoś napisał że można brzoskwiniowy a mi położna mówi ze absolutnie. I bądź tu mądry.. To co,zostało mi tylko jeśc na obiad rosół,ryż z jabłkiem i kluski suche bo z masłem też nie moge,kotlet panierowany w mące bez bułki,ziemniaki...to już mi sie wszystko znudziło.

Grzechotka, Sandra -Witajcie w klubie, u mnie taka sama dieta, zero nabialu, jaj, wołowiny i cieleciny. Moge całą resztę ;) hehe
jest plus tego - chudnie sie w oczach na tej diecie, a co najważniejsze maluszek będzie sie miał dobrze :) u nas biedna malutka wieści sie, męczy, kręci, nozkami kopie w trakcie jedzenia, jest niespokojny. Kupki albo brak albo taka wielka. Gazy cuchnace jak u starego. I nie przybierala a za tydzień przybrała 310g więc tez zle, powiedziała ze nie ma z czego sie cieszyć :( bo dziecko jest rozregulowane :( ale teraz będzie na pewno dobrze. U nas jak po 2-4 tyg nie będzie poprawy, mamy przejść na sam Nutramigen ale moze nie będzie potrzeby.
Dziewczyny damy radę, ja tez nie wiem co mam jesc, już wczoraj upieklam sobie schab jako wędline do pieczywa. Ze słodyczy mozna- swoje dzemy i moze są jakieś ciasta które mozna upiec bez masła, jaj, mleka . Moze załóżmy sobie osobny wątek dla alergikow i będziemy wklejaly przepisy.

eve82 bardzo dobry pomysł. Przydałoby sie. Bo naprawde jak sie powyklucza tyyyyle rzeczy,których nie można jeść to już nic prawie nam nie zostaje i jak tu teraz wymyśleć coś na obiad? Ja jestem za takim wątkiem jak najbardziej ZA :-)

grzechotka i masz dokładną rację...w kurczaku też białko :( a ja juz o tym nie pomyślałam. Bo wgle mam w głowie już pusto z tym żarciem:crazy:

Moze Selerowa nas poratuje przepisami?? Bo to najelpiej zorganizowana i doświadczona mama na świecie jest...:-)

dawajcie taki watek, mój młody co prawda robi kupki zolte i często, ale jest niespokojny i ma ten grysik na policzkach, już odstawialm nabial, a,ze lubie mleko kupiłam sobie mleko ryzowe, pychotka, zobaczymy.

Sandra - kurczaka mozna, chodzi o białko z mleka, kazaine

szukałam przepisów i trafiłam na książkę - 100 smakolykow dla alergika - moze zakupie :)

Sandra, przeceniasz mnie, naprawdę. Ale to miłe, dziękuję:-)

Pulpety robię z mięsa indyczego, doprawiam tak jak na mielone, tyle, że cebuli dodaję śladowe ilości. Do tego sól, pieprz i kminek. Bez bułki tartej czy bułki namoczonej w wodzie albo mleku - samo mięso, jajo i pryprawy. Gotuję na osolonej wodzie albo też wrzucam do wody startą marchew, pietruszkę. Potem jeszcze dorzucam natkę pietruszki. Seler lubi uczulać, por wzdyma, więc nie daję. Żadnych kostek bulionowych, vegety itp. Używam sporo ziół- bazyli, majeranku, kminku. Śmietanę staram się zastępować jogurtem naturalnym.
Sosy robię bardzo rzadko, za to idą ogromne ilości koperku. Mroże na zimę około 6-8 pudełek po lodach litrowych. O tej porze już się kończy.
Kurczaka jem teraz rzadko. Do kanapek albo kupuję polędwicę drobiową albo piekę pierś indyczą.
Wy macie łatwiej, bo jecie inne mięcho, ja oprócz drobiu nie toleruję innego.

Grzechotko, nie załamuję, piszę jak mój Mikołaj reagował na biogaję - płacz i męka były orsze niż przed jej podaniem. Poczytaj opinie. Ale oczywiście u was może być iaczej, czego z całego serducha życzę.

Eve, z kurczakami trzeba być ostrożnym. Jeśli masz pewność, że nie są chowane na hormonach to oczywiście jak najbardziej. Ale i tak indyk zdrowszy.

Jeśli chodzi o nabiał to na pewno trzeba wykluczyć mleko i masło. Sery białe i żółte można, ale delikatnie. Podobnie jogurty naturalne i kefiry - są nam potrzebne tak jak maluchom, dlatego mały kubeczek dziennie można zjeść.
Z dżemów i kompotów wybierajcie te z owoców bezpestkowych, to znaczy nie wiśniowe, nie czereśniowe. I raczej nie z owoców egzotycznych.

Kasoku, gdzie kupiłaś to mleko ryżowe? Ja myślałam o sojowym, ale to twż silny alergen.

Byłam u pediatry. Kazała nie stresować się, choć wyniki badań nie zachwycają. Usg przezciemiączkowe do powtórki za 2 miesiące, cytomegalia jedna ok, druga za wysoka choć jeszcze w normie. Teraz ja muszę zrobić, bo to być może ode mnie.
Mamy go intensywnie rehabilitować. Dużo masować, tulić, głaskać, okazywać miłość...
Miałam jednak wrażenie, że nie wszystko mi powiedziała. Mam jednak nadzieję, że za dwa miesiące usg będzie lepsze:-)

Sandra, spróbuj zamiast bułki tartej i mąki panierować w rozkruszonych płatkach kukurydzianych:-) pycha

Dziewczyny ja z tym jedzeniem to tez zupelnie juz nie wiem co jesc...niby moj nie ma atakow bolu brzucha, ale czesto marudzi i nie wiem czy to nie od jedzenia. Do tego ma takie czerwone drobne krostki na brzuchu i klatce, które pojawiaja sie i znikaja :/
Powiedzcie mi czy waszym maluchom cos sie robilo po szczepionce przeciwko gruzlicy? Bo mojemu dopiero teraz zaczelo sie paskudzic. Cale ma spuchniete to miejsce i podeszlo ropa :/
My dzis bylismy na 2h spacerku, ktory maly caly przespal...teraz tez spi. Chyba swieze powietrze mu sluzy. Dobrze, ze juz coraz cieplej sie robi :)
Selerowa a to masowanie i tulenie w czym ma pomoc?

reklama
Ja muszę jeszcze 2-3 tyg zupełnie bez białka zwierzęcego jeżeli po tym czasie będzie poprawa znaczy że to jest winowajca jeżeli nic się nie zmieni będę mogła wprowadzać nabiał
Ja nie daję jajka do pulpetow za to troszkę musztardy a to też spaja mięso

Do góry