reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutóweczki 2014

89Katia, cieszę się że z malutkim wszystko dobrze. Na szczęście już coraz bliżej rozwiązania i w końcu przestaniemy się stresowć....

Blondi1990, mi też często twardnieje brzuch. Myślę, że do około dziesięciu razy lub więcej w ciągu dnia. Bóle tez mnie prześladują, w pachwinach np. no i te kłucia..ale już coraz bliżej, więc nie ma co narzekać.

Torbę w końcu i ja już spakowałam. Jednak musiałam zapakować się w dwie. Jedną dla siebie drugą dla małego. Inaczej musiałabym zabrać ze sobą walizkę podróżną i to nie taką małą. Verita, też bym zapomniała o kapciach i klapkach pod prysznic. Ale jednak sobie przypomniałam. Uff :)

Magdzik20, nie zazdroszczę Ci tej uczelni. Sama niedawno skończyłam zjazdy, ale jeszcze mam do napisania pracę magisterską.

Edda89, ja niestety nie miałam baby shower, ale myślę, że na pewno super się bawiłyście. Ja miałam zaproszenie do koleżanki na jej baby shower, ale niestety nie mogłam pójść. Tak na marginesie super fotka brzuchola :)

Selerowa, ja już się nie mogę doczekać kiedy brat mi przywiezie łóżeczko. Bo mam dostać po jego córce, ale coś mu się nie spieszy. A już kołderka, kocyki itd. uprane czekają :)

Kesti, Monila ja przez całą ciążę ani jednej nospy nie wzięłam, więc zupełnie nie mam pojęcia jak to jest. Kiedy można a kiedy nie....

A jutro czeka mnie podróż do laboratorium z moczem. Jak ja tego nie lubię....

Przespanej nocy życzę :)

reklama
No i szlag jasny trafił moje jutrzejsze plany...wrrrrrr Majka już leży z gorączką, a ja się zastanawiam z kim ją zostawić rano, żeby podjechać do gina. O fryzjerze zapominam. Trudno, nie zrobię dobrego wrażenia na Młodym:-)
Wiedziałam, że dziecko coś złapie jak będę na końcówce ciąży, bo inaczej bym za spokojnie miała.
Minutę temu gadała, już śpi:-)

Blindwillow, ja mam łóżeczko co najmniej 8 letnie:-) już 3 dzieciaczków w nim spała, łączni z moją Mają, a teraz znowu wraca do nas:-) ale jest porządne, prawie nówka sztuka nie śmigane:-)

Eeeeeeeee tam, idę spać:-) kolorowych snów:-)

Oj te zdrówko nasze...
selerowa współczuję choróbska jeszcze taraz :( mam nadzieje,że szybciutko minie.
Ja też przez całą ciąże nie brałam nospy wiec tez nie wiem jak to.
Mi też sie robi co raz ciężej. A ja ani torby nie mam spakowanej ani apteki.. Muszę sie za to wreszcie zabrać.
Ide sie tez połóżyć- także kolorowych i spokojnych wszystkim. :)

Dziewczyny a kupujecie nosidełka albo chuste? Co lepsze? Może macie jakieś sprawdzone modele? Ja muszę kupić bo rano jak prowadzę młodego do przedszkola to nie ma opcji wczłapać się do autobusu z wózkiem :/
Ja mam chustę (Nati tkaną). Jeśli chodzi o ułożenie dziecka to chyba jest lepsza. Są dobre nosidełka ale pewnie dużo droższe niż chusta. Jak dla mnie to fajna rzecz, ręce ma się wolne, tylko to wiązanie mnie denerwuje. Rzadko używałam, nie nabrałam wprawy.
Dziewczny a jak tam wasze Maluchy? Mają czkawkę? Bo mój mały ma i to dość często, a to takie dziwne uczucie :-) Nieraz czczka z 15 min. Mam nadzieje,że go to nie męczy...
Sandra, mój ostatnio non stop czka.
Myg ja tez mam białe krwinki podwyższone - 13,3 ale ja tez mam CRP podniesione i tez nie wiadomo skąd to.
Edda, musisz to koniecznie kontrolować po porodzie. CRP nie jest podwyższone ot tak sobie. Nie odpuść tego tematu.
Joasia_1986, ja za dobrze nie znam się na analizie wyników morfologii. I tak ja np. mam wszystko niby w normie, a jednak w moczu wychodzi mi jakaś infekcja. W poniedziałek zanosze próbke na posiew. Zobaczymy co tam wyjdzie. A mówisz, że na ten pęcherz pomógł Ci sok żurawinowy?? Właśnie lekarka powiedziała, żeby żurawine jadła i dużo wody piła, 2 litry dziennie. Ja mam zawsze z tym problem....wypić 2 litry wody to dla mnie duże wyzwanie...a Wy pijecie?
Ja bardzo mało piję i wiecznie mnie za to opitalają, a to lekarze, a to rodzina, teściowa mnie straszy, że mi niedługo nerki siądą. Ale ja nie umiem w siebie wmuszać . . .
Dziewczyny mam pytanie do tych które mają już dzieci i używały Oilatum do kąpieli. Powiedzcie mi, jak kąpałyscie w tym maluchy, to myłyście je w czymś jeszcze ? Czy tylko tą wodą z Oilatum? Bo mam ten oilatum i kupilam jeszcze płyn do mycia ciała i włosów, a slyszalam że jak myje się emolientem to juz niczym innym nie trzeba.
Kurcze, szczerze powiem, że nie pamiętam, ale chyba tylko emolient i nic więcej nie używałam.
Dziewczyny byłam wczoraj u znajomej co ma 2tygodniowe dziecko, słodko sobie spała mała kruszynka. Ale nie o tym mowa. Jej mąż ma 10dni opieki na żone, zaraz przy wypisie się ją pytali o to czy mąż chce opieke więc powiedziała że tak. Po zagłębieniu się w temat okazuje się że jeest 14dni na rok na żone i 2dni na dziecko :tak: Mój już się do tego przystawia :-p
Myg, mój M miał coś na mnie gdy byłam po cesarce, właśnie 2 tyg. Kurcze zastanawiam się tylko czy to płatne 100% czy 80%, bo jakiś kolega mu teraz powiedział, że może wziąć 2 tyg płatne 100%. A co z tacierzyńskim?
Myg, o co chodzi z tą opieką? Na dzieci - bez względu na ich ilość- przysługują 2 dni opieki, płatne 80%. I tu nie potrzeba żadnego zwolnienia czy zaświadczenia. Do ukończenia przez dziecko 14 lat należą się za przeproszeniem jak psu miska. Jak nie wykorzystasz przepadają.
Opieka na współmałżonka, ale też rodzica, teścia wynosi 14 dni w roku, ale wymagane hest zwolnienie lekarskie. Na zwolnieniu możesz być również z tytułu opieki nad dzieckiem, a wymiar takiego zwolnienia jest dłuższy, ale nie pamiętam, więc nie będę kłamała.
Warto też pamiętać, że zwolnienie na dziecko ni pwoduje przerwania naszego urlopu.
2 dni urlopu w roku na dziecko jest chyba płatne 100% . . . tak mi się wydaje.
I jak samopoczucie na wieczór? Jak się czujecie?

U mnie ok. Ktg wychodzi dobrze, Mały się rusza. Nie jest tak źle w tym szpitalu, chociaż wiadomo, że nie ma to jak w domu. Może jutro mnie wypuszczą...
Katia, kciuki, żeby młody się "wywinął". W którym szpitalu leżysz?

witajcie,
my jednak pojechalismy na pogotowie i musialam zostac na oddziale....brzuch ciagle boli, mam rozwarcie na 2,5.. Lekarze staraja sie nie dopuscic do porodu...

Kesti byle lekarzom się udało zatrzymać Twojego synka jeszcze przez chwilę w środku. Trzymam za Was kciuki.

Moja znajoma ma rozwarcie na ponad 2cm już od tygodnia i póki co się nie powięsza.

Ach... Co za noc...

Witam:-)
Tym razem noc przespana, co prawda z przerwami na siusiu i mierzenue temoeratury Mai, ale przespana.

Kesti, trzymam kciuki. Oby wszystko było w jak najlepszym porządku i z Tobą i z maluszkiem.

Kati:-) również trzymam kciuki za odwinięcie się malucha.
Za Was wszystkie trzymam. I za Wasze maluchy też:-)

Mama Stacha, ta opieka na dzieci, przynajmniej w mojej firmie- do niedawna państwowej ( a więc nie sądzę, by z lepszym socjalem) jest płatna 80%.
Tacierzyński wynosi 14 dni i jest do wykorzystania w ciągu pierwszego roku życia dziecka. No i jest płatny 100%.
Ale opieka, taka ze zwolnieniem lekarskim na pewno 80. Można się jednak upewnić w zusie.

Idę szamać śniadanko i szykować się do gina. Teściu zosaje z Mają. Małżon go prosił. Ale jak się spełni mój scenariusz opierdzielę i męża i teścia.

Miłego dnia. I nie rozpakowywać się jeszcze:-)

reklama
Hej w kolejnym tygodniu :-)
Kesti dawaj znać co się u Ciebie dzieje. Dobrze, że pojechałaś do szpitala, masz opiekę i pomoc w każdej chwili. Trzymaj się :tak:
Selerowa, Magdzik zdrówka dla maluchów i oby Was nic nie złapało.
Joasia a Ty widzę znowu masz super nockę...? Odsypiasz to chociaż w dzień?
Ja już też zbudzona i lecę się zaraz szykować do gina. A później długo wyczekiwany spacer :-) No chyba, że dowiem się jakichś ciekawych rzeczy o swojej szyjce to kto wie gdzie trafię...Ale proszę o kciuki, żeby wszystko chociaż utrzymywało się na etapie takim jak ostatnio ;-)

Do góry