reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki 2014

beti w malym miasteczku mieszkałam teraz miezszkam w miescie, przechodzic w lozku prze zemnie np. a pilnowc nie mam czego tylko nie robie wyprawki szybko

a powiedzcie mi jak u was jest z karmieniem dziecka czego nie mozecie jesc ja jak pierwsze dziecko w pl urodzilam to wiecie co myslalam ze zywmiotuje wszystko na parze jalowe itp bo niby smazonego nie wolno pic tylko wode jogrty naturalne itp;/
a w de dostaje menu po urodzeniu dostalam gyrosa smazonego mocno przyprawiony fasola gotowana jogurty owocowe ciastka kawa czy herbata codziennie takie normalne jedzenia a nie jakies wymsylne i powiem wam ze nadia miala takie kolki ze od rana do wieczora krzyk i jadlam to co kazali w pl az przestalam karmic bo nie dalam rady na tym jedzeniu;/ a w de jadlam wszystko chipsy frytki smazone mieso colin nie mial kolki okaz zdrowia polozna mi mowila ze dziecko w ciazy je to co my to mowi on i wieksza roznice odczuje jak zmienimy menu po porodzie niz bedziemy jedli to co jemy bo do niego to tylko troszke tego smaku przechodzi i ze mowi nie slyszala takiej glupoty jak w polsce :) u was w pl tez tak jedzenia w szpitalach pilnowali? moja babcia to nie mogla patrzec jak ja jem wszystko i karmie dziecko :-D

reklama
daria temat rzeka ale teraz w pl odchodzi sie od tych diet przy karmieniu choc wielu lekarzy, poloznych w srednim wieku albo starszych sie oburza. ja jadlam wszystko! a jesli chodzi o produkty alergizujace to na peirwszy raz jadlam troche aby sprawdzic jak maly zareaguje. a w szpitalu to u nas jedzenie nie jest zbyt dobre ale zeby jakies dietetyczne byl oto nie. ja akurat nic nie jadlam prawie bo nie moglam wmusic:)

Cześć dziewczynki!!

czyżbym tylko ja zostala z ciezkimi dolegliwościami ciązowymi!!?? już nie moge, kiedy mi przejdzie i bede mogla bez problemu zjeśc kiszona kapuste!!!

Co do przesądów - równiez w nie nie wierze. Mam to samo zdanie co dziewczyny wyżej, my kierujemy swoim zyciem, my nadajemu mu cel i tor jakim biegnie. I to jest tak jak z wróżka, powie Ci ze spotkasz przystojnego buneta we wrzesniu, to od tego momentu bedziesz się za nimi rozglądac i go spotkasz :p
w tym roku czytałam książke na egzamin z Antropologii kultury na studiach która kipiała od przesądów, w tym i tych ciązowych.
Przykłady:

• Kobiety chcące urodzić córeczkę powinny podczas prokreacji trzymac ręką za lewe jądro, a gdy syna to za prawe.
· Nie wolno przechodzić pod rozstawioną drabiną, rozwieszonymi sznurami czy chodzić na skróty, bo dziecko owinie się pępowiną.
· Owinięcie pępowiną grozi także dzieciom, których matki w czasie ciąży szydełkowały, robiły na drutach, haftowały, szyły albo krzyżowały nogi, np. zakładały nogę na nogę czy mierzyły sobie obwód brzucha.
· Z tego samego powodu ciężarna nie powinna nosić na szyi wisiorków, łańcuszków, korali. · Nie wolno spoglądać przez wizjer w drzwiach, ponieważ dziecko będzie miało zeza.
· Nie wolno patrzeć na zwierzęta, bo dziecko będzie pozbawione mądrości.
· Jeśli przyswajasz wiedzę w czasie ciąży, np. studiujesz, uczęszczasz na kurs prawa jazdy, twoje maleństwo będzie bardzo mądre.
· Farbowanie włosów jest w ciąży zakazane, ponieważ dziecko urodzi się rude. Jeśli ciężarna obetnie włosy, odbierze rozum dziecku. A jeśli przyszła mama pragnie, by jej potomek miał kręcone włosy, powinna pogłaskać lub przytulić barana.

Czy to znaczy ze nie moge siedzieć "po turecku" bo dziecko bedzie mialo krzywe nogi, a jak nie płacze na chrzście to umrze?? nie.. Brzuchy ciązowe głaskałam, w ciąze nie udało się zajśc.
Zęby miałam krzywe i nosiłam dwa aparaty, tak samo siostra jak i brat i to było genetycznie odziedziczone, a nie spowodowane tym iz mamcia sie napatrzyła na kogoś.

Daria - myślę, że jakbyś poznała wszytskie przesądy ciązowe to nie moglabyś normalnie funkcjonować. nie dajmy sie zwariowac, ciesz sie ciążą!! szczęśliwa mama szcześliwy maluszek!

Kerna - Spóźnione najlepszego z okazji urodzinek!!! no i kciuki za remonty :) oby szybko się skończyły!!

Kasia - no przykro Twoja mamcia postapiła, nie wyobrażam sobie by moja mamcia mi odmówiła. Choć ja prosze o pomoc już w sytuacjach bez wyjścia, jak teraz gdy jestem uziemiona!

Kerna wszystkiego naj naj najlepszego! ;-)
Kasia przykro mi z powodu mamy niestety moja też nie zawsze chętnie zostaje z małym
a ja wlaśnie wróciłam z zakupów zara odgrzewam pomidorówke i czekam na wizytę mojej psiapsióły z rodzinka ;-)

dziewczyny mój mały skarb we wtorek kończy 3 latka a ja nie mam zielonego pomysłu na prezent :-( może wy macie jakieś pomysły?;-)

Kerna wszystkiego najlepszego - ja mam 35 lat i nawet tego swojego wieku nie czuję :-).
Kasiu a co do pomocy mamy to jest to przykre ale tak czasami bywa , u mnie było zawsze tak że bardziej mogłam zawsze liczyć na pomoc swojego taty niż mamy ale to chyba dlatego że jestem bardziej z nim związana niż z mamą . Pamiętam że zawsze był taki podział że mój brat bardziej z mamą a ja bardziej z tatą. Ja zasze tak odczuwałam że jak poprosiłam mamę o pomoc to ona pomogła ale zawsze miała jakieś problem a do taty to waliłam zawsze jak w dym i do tej pory tak jest :-).

Witam Dziewczyny, raczej mnie nie znacie, ja Was tak :). Wchodzę na to forum i po kryjomu i czytam co tam u Was, ale sama nie chciałam się udzielać :) . No i w sumie jakoś do dziś. Mam na imię Edyta termin porodu mam na 14.02. Pisałam do Was jakiś czas temu czy któraś z Was miała styczność z macicą dwurożną i chyba żadna z Was nie miała bo mój post wtopił się gdzieś w wasze :). Moja ciąża przebiegała od początku bez zastrzeżeń (oprócz tej dwurożności, po której już nie ma śladu). Tydzień temu wylądowałam w szpitalu bo zaczełam nieco plamić, ale szybka reakcja moja i mojego gina sprawiła, że jest w miarę ok. po 2 dniach wyszłam ze szpitala i dostałam leki podtrzymujące ciąże (Duphaston) no i jakby tego wszystkiego było mało to mam anemię. Także tabletek trochę łykam, ale jestem dobrej myśli no i teraz leżę, odpoczywam. Za tydzień do kontroli. No to chyba tyle co mi się nasuwa w wielkim skrócie. Pozdrawiam :):)

Cześć dziewczynki!!

czyżbym tylko ja zostala z ciezkimi dolegliwościami ciązowymi!!?? już nie moge, kiedy mi przejdzie i bede mogla bez problemu zjeśc kiszona kapuste!!!

Co do przesądów - równiez w nie nie wierze. Mam to samo zdanie co dziewczyny wyżej, my kierujemy swoim zyciem, my nadajemu mu cel i tor jakim biegnie. I to jest tak jak z wróżka, powie Ci ze spotkasz przystojnego buneta we wrzesniu, to od tego momentu bedziesz się za nimi rozglądac i go spotkasz :p
w tym roku czytałam książke na egzamin z Antropologii kultury na studiach która kipiała od przesądów, w tym i tych ciązowych.
Przykłady:

• Kobiety chcące urodzić córeczkę powinny podczas prokreacji trzymac ręką za lewe jądro, a gdy syna to za prawe.
· Nie wolno przechodzić pod rozstawioną drabiną, rozwieszonymi sznurami czy chodzić na skróty, bo dziecko owinie się pępowiną.
· Owinięcie pępowiną grozi także dzieciom, których matki w czasie ciąży szydełkowały, robiły na drutach, haftowały, szyły albo krzyżowały nogi, np. zakładały nogę na nogę czy mierzyły sobie obwód brzucha.
· Z tego samego powodu ciężarna nie powinna nosić na szyi wisiorków, łańcuszków, korali. · Nie wolno spoglądać przez wizjer w drzwiach, ponieważ dziecko będzie miało zeza.
· Nie wolno patrzeć na zwierzęta, bo dziecko będzie pozbawione mądrości.
· Jeśli przyswajasz wiedzę w czasie ciąży, np. studiujesz, uczęszczasz na kurs prawa jazdy, twoje maleństwo będzie bardzo mądre.
· Farbowanie włosów jest w ciąży zakazane, ponieważ dziecko urodzi się rude. Jeśli ciężarna obetnie włosy, odbierze rozum dziecku. A jeśli przyszła mama pragnie, by jej potomek miał kręcone włosy, powinna pogłaskać lub przytulić barana.

Czy to znaczy ze nie moge siedzieć "po turecku" bo dziecko bedzie mialo krzywe nogi, a jak nie płacze na chrzście to umrze?? nie.. Brzuchy ciązowe głaskałam, w ciąze nie udało się zajśc.
Zęby miałam krzywe i nosiłam dwa aparaty, tak samo siostra jak i brat i to było genetycznie odziedziczone, a nie spowodowane tym iz mamcia sie napatrzyła na kogoś.

Daria - myślę, że jakbyś poznała wszytskie przesądy ciązowe to nie moglabyś normalnie funkcjonować. nie dajmy sie zwariowac, ciesz sie ciążą!! szczęśliwa mama szcześliwy maluszek!

Kerna - Spóźnione najlepszego z okazji urodzinek!!! no i kciuki za remonty :) oby szybko się skończyły!!

Kasia - no przykro Twoja mamcia postapiła, nie wyobrażam sobie by moja mamcia mi odmówiła. Choć ja prosze o pomoc już w sytuacjach bez wyjścia, jak teraz gdy jestem uziemiona!

jak powiedzalam i powtarzam we wszystko nie wierze ale jednak mam swoje zasady i przesady ktore wierze i jest pelno osob na swiecie co w nie wierzy ... a powiedz mi np co ci daje to ze szybciej sie kupuje dziecku ciuchy niz od tego ze ja nie ryzykuje i czekam do konca zeby nie zapeszac? czemu wiekszosc osob przed waznym egzaminem albo cos sie modli albo ciul wie co robi kopniaki kciuki nie kciuki to jest to samo a daje sobie leb uciac ze kazda z was ma jakis przesad albo zrobila nawet nie myslac o tym chociaz by przed egzaminam ;p same sobie pomyslcie :)

a nie wspomne o przesadach slubnych kazda z was pkazala przed slubem mezowi sukienke itp ? na bank nie ! :) to tyle ale pewna zadna nie wierzy w przesady :-p tylko ze przesadow jest w ciul i wiecej i nawet pewnie nie wiecie ze polowe z nich sie robi ;/

daria i tu masz racje:) kazda z nas na pewno "stosuje" jakies zabobony czy przesady w zyciu codziennym:) o chocby nieobciannie wlosow przed matura hehe. nie zlosc sie ale poprostu temat i bycie matka to hmmm jest zawsze dosc burzliwy.

edda witaj:)

magdzik prezent to jest zawsze ciezka sprawa. a jest cos czym on sie interesuje? moze jakis garaz-zjezdzalnia dla aut jesli nie ma:)

Daria- nie chciałam Cie w żaden sposób urazic, wyraziłam swoje zdanie. Uważam ze mając w glowe przesądy w które wierzysz jestes bardziej zestersowana, a stresik Ci teraz nie jest potrzebny!:tak:Jestem za skompletowaniem wyprawki przed porodem, a nie potem w biegu kupowanie byle czego ( tak np. moja siostra zwlekała z kupnem wózka, po czym, po porodzie jej mąz kupował sam, i do dziś nad tym ubolewa). Co ma być to bedzie, Jak ma być zle to czy kupisz wczesniej coś dla maleństwa czy nie to i tak sie wydarzy! :-)

reklama
edda89 witaj.

a ja już jestem prawie pewna że coś jest nie tak... pisałam Wam o moich obawach z macicą ale chyba przeoczyłayście ten post, dzisiaj pisalam z moja przyjaciolka i faktycznie ona tak nie miala... wczesniej mialam rozpulchnione podbrzusze czyli macice a teraz prawie plaskie...

Do góry