reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

reklama
Dlatego mam nadzieje,że tak jak Kasiad mówiłaś, zmieni sie to po naszej wyprowadzce..choć czasem myślę,że skoro i tak blisko mieszkamy to będzie sie wtrącać i nie pozwoli mi sie oderwać..

mysia23: nie martw się... jak zamieszkacie już osobno to napewno dużo się zmieni. Jeśli tylko będziesz do tego stanowcza i wyraźnie dasz jej do zrozumienia co Ci nie odpowiada, to wszystko powinno się zmienić na lepsze :tak:

Kasiad ,Boze jak czytalam co piszesz przeszywaly mnie dreszcze :-(,ale dobrze ze dogadujesz sie z mama (zawsze to matka obojetnie jaka by byla ) ja mialam problemy z ojcem ,moze i to dlatego wolalam wyjechac i to w wieku 18 lat z domu teraz jak niezyje juz 7 lat tesknie:-(

aga-pg gdzieś czytałam,że na wychowawczym można pracować właściwie bez określonej sumy zarobku,o ile nie koliduje to z opieką nad dzieckiem vbmenu_register("postmenu_1443088", true);

aga znalazłam
Zasiłek wychowawczy nie przysługuje:
w razie podjęcia w okresie urlopu wychowawczego pracy w ramach stosunku pracy lub na innej podstawie albo działalności zarobkowej, a także w razie pobierania emerytury lub renty inwalidzkiej, jeżeli łączny dochód przekracza miesięcznie kwotę stanowiącą 60% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w poprzednim roku kalendarzowym.

Prawnik Państwowej Inspekcji Pracy radzi

Ile można zarobić na urlopie wychowawczym

Na pytania dotyczące prawa do podejmowania pracy zarobkowej w czasie urlopu wychowawczego odpowiada Barbara Kaszycka, nadinspektor Państwowej Inspekcji Pracy w Kielcach.
- Jestem na urlopie wychowawczym, ale ze względu na brak pieniędzy na życie muszę zacząć dorabiać. Czy mam prawo podjąć pracę nie tracąc przy tym uprawnień związanych z urlopem? Czy aby zatrudnić się u innego pracodawcy muszę mieć zgodę swojego?
- W czasie urlopu wychowawczego ma pani prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność pod warunkiem, że nie uniemożliwi to sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Spełniając ten warunek nie musi pani mieć niczyjej zgody na zarobkowanie, co wynika z przepisów kodeksu pracy.
- W firmie udzielono mi trzyletniego urlopu wychowawczego. Zmuszona koniecznością znalazłam sobie w innej firmie pracę, której wymiar nie przekracza 4 godzin na dobę. Problem w tym, że mój dotychczasowy pracodawca wezwał mnie do stawienia się do pracy od 1 grudnia br., twierdząc że uzyskał wiadomość o trwałym zaprzestaniu przeze mnie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Jak udowodnić, że opiekę wciąż sprawuję, a zatrudniona jestem w godzinach popołudniowych lub nocnych, gdy dziecko śpi, a w domu są mąż i starsze rodzeństwo?
- Sprawa wymaga rozmowy z dotychczasowym pracodawcą i przekonania go, że sprawuje pani osobistą opiekę nad dzieckiem, na które został udzielony urlop wychowawczy. Niewykluczone, że prócz ustnego oświadczenia przydałoby się przedstawienie dodatkowych argumentów w postaci pisemnego zaświadczenia o godzinach pani zatrudnienia. Można też poprosić o mediację organizację związkową w swojej macierzystej firmie.
W przypadku jednak, gdyby pracodawca nie wycofał wezwania, pozostaje jedyne rozwiązanie; stawić się do pracy w wyznaczonym terminie, a roszczenie o nieuzasadnione odwołanie z urlopu wychowawczego skierować do Sądu Pracy.

Kurcze ladnie to prawo pokrecone. A ja jeszcze nawiaze do rodzicow, mnie tez niegdy nie uwazali zawsze bylam be, juz w szkole sredniej poszlam do pracy, weekendy, glownie promocje) bo nie dostawalam od nich ani grosza a jak cos wydebilam to bylo wiecej gadania niz to warte, takze nie wiem co gorsze jak ci daja czy jak ci wogole nie pomagaja. Jedno wiem na pewno dopiero jak mnie stracili (oczywiscie nie w doslownym slowa znaczeniu) jestem ich kochana corunia z zagranicy, paranoja. Moja jedyna rodzina tutaj jest moj partner no i nasz wspanialy syn i jest mi z tym cholernie dobrze, rodzice szczegolnie mamusie nie przychodza i nie daja madrych rad, czasami przez telefon ale to juz nie to samo i jest bardziej znosne.
No ale co tu narzekac, zobaczcie jak nasz zycie wynagrodzilo, takie skarby mamy kolo siebie.

POZDRAWIAMY.

reklama
Do góry