reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

reklama
rozalka a na co Kuba mial alergie?jak ja stwierdziliscie? bo Laila ma ciemieniuche juz od jakiegos czasu i nic nie pomaga, lekarz stwierdzil ze sama przejdzie....:confused: a ja sama nie wiem co o tym myslec....
No może troche żle się wyraziłam,bardziej nietolerancja niż alergia.
Kuba ma skazę białkową,nietoleruje białka jajek i czekolady(tzn. ja nie mogę jeść).Ciemieniucha pojawiła się u mojego Bąbla razem z krostkami na ciele i suchymi plackami.Miał całą główkę zajętą i bardzo się drapał.Pediatra zapisał mi maść robioną z Clotrimazolem(od drapania miał nadkażone miejsca) i maść chłodzącą z wit. A oraz Fenistil w kropelkach..Wprowadziłam radykalną dietę eliminacyjną,smarowałam maśćiami,no i po 3 dniach prawie nie było śladu.Jeszcze kilka tygodni były takie maleńkie suche miejsca,które nawilżałam.A teraz smaruje mu główkę kremem Linomag Bobo A+E i jest super.Mi lekarka powiedziała,że jak ciemieniucha nie przejdzie do ukończenia przez dziecko 4 miesiąca,to trzeba się przyjrzeć,czy nie jest to na tle alergicznym.

dzieki Rozalka u Laili to tylko ciemienucha i wcale jej nie przeszkadza (chyba) bo sie nie drapie, na ciele nie ma zadnych zmian, wiec moze to nie jest nietolerancja...ale moze czekolade powinnam wyeliminowac....aby sie przekonac....

Miska, moze przejdzie, ale ja bym sie w razie czego zabezpieczyła i umówiła się z mamą lub kims innym z rodziny, zeby w razie czego była gotowa natychmiast przyjechac. A moze masz zapalenie jajnika :confused:

Wolfia, wszystkie dzieci nie muszą miec ciemieniuchy. Mogą ją dzieci z alergią i dzieci u których zaburzyła się praca gruczołów łojowych. I tak jak pierwszej nie można za bardzo zapobiec (choć nie u wszystkich dzieci z nietolerancją musi się pojawić) to drugiemu rodzajowi można zapobiec przez szczególnie staranne wyczesywanie włosków po każdej kąpieli grzebieniem dla dzieci (miękkie szczoteczki są za delikatne). Trzeba po kątem czesać włoski przesuwając grzebień nie po samych włoskach tylko po skórze głowy - oczywiście delikatnie, żeby skóry nie uszkodzić. Takie przesuwanie po skórze otwiera zapchane gruczoły łojowe.

dzieki Rozalka u Laili to tylko ciemienucha i wcale jej nie przeszkadza (chyba) bo sie nie drapie, na ciele nie ma zadnych zmian, wiec moze to nie jest nietolerancja...ale moze czekolade powinnam wyeliminowac....aby sie przekonac....
Spróbuj sposobu Kasiad na pozbycie się ciemieniuchy,ja robiłam podobnie.A jak i to nie pomoże to warto przyjrzeć się diecie.

Kasiad, chętnie zobaczyłabym swoją mamę, ale ma do mnie 600 kilosów, więc jak coś mi się przytrafi, to zanim ona przyjedzie :shocked2: trochę to potrwa. A rodziny tutaj żadnej nie mamy:szok:Na razie żyję:happy:

Na ciemieniuchę najlepszy jest sposób naszych prababek czy babć:tak:Posmarować grubo masłem, zostawić na kilka minut, dopiero delikatnie wyczesać, a na koniec umyć i jeszcze raz grzebień. Na drugi dzień powtórka, aż do skutku. Pomaga, niejedna już sprawdziła, ja też 11 lat temu:-D

Na ciemieniuchę najlepszy jest sposób naszych prababek czy babć:tak:Posmarować grubo masłem, zostawić na kilka minut, dopiero delikatnie wyczesać, a na koniec umyć i jeszcze raz grzebień. Na drugi dzień powtórka, aż do skutku. Pomaga, niejedna już sprawdziła, ja też 11 lat temu:-D
Muszą uważać na to masło dzieci ze skazą(może dostać się do ust poprzez rączki).Dobra jest też podgrzana oliwa,a na to czapeczka.

reklama
Mój sposób z grzebieniem zapobiega powstawaniu ciemieniuchy, a na pozbycie się już powstałej jest najlepszy sposób Miśki, tylko ja znam wersję z olejem zamiast masła :-D Można też posmarować na noc, nalożyć czapeczkę i rano wyczesać, ale nie sądzę, żeby w taki upał jakieś dziecko chciało spać w czapeczce :dry:

Miśka, to kiepsko z tą odległością, ale czasem bywają i takie sytuacje, że trzeba i z takiej odległości rodzinę zciągać. No ale mniejmy nadzieję, że Ciebie taka sytuacja nie spotka, napewno się wykurujesz, a jak Ci nie przejdzie do jutra, to leć do ginekologa.

Do góry