reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

Witam się właśnie po spacerze;-)

Mąż mówi, że to jak najbardziej dobry aparat:tak::-) możnaby jeszcze rozejrzeć się za Pentaxem,ale ten wg niego jest OK:tak::tak::tak: tymbardziej, gdyby chciała w przyszlości dokupic sobie jakies obiektywy, to jak najbardziej Nikon zalecany:tak::-) no i ma tą sytabilizację obrazu którą chcesz by była:tak:

Mój mąż powiedziałby to samo;-) My mamy Nikona D80 i jesteśmy bardzo zadowoleni:-) Oczywiście w lustrzankach ogromne znaczenie ma obiektyw, a one już do najtańszych nie należą:rofl2: W każdym razie jak mój O. wróci z pracy to mu pokaże te dwa aparaty i zapytam, który by wybrał;-) No chyba, że już się zdecydowałaś na któryś Kasiad;-)

Miłego dnia:-) Lecę kończyć obiad:-p

reklama
Mój mąż powiedziałby to samo;-) My mamy Nikona D80 i jesteśmy bardzo zadowoleni:-) Oczywiście w lustrzankach ogromne znaczenie ma obiektyw, a one już do najtańszych nie należą:rofl2:

My też mamy Nikona D80. Tomek przymierzał się do D90, ale cena jest masakryczna:szok: W cenie tego aparatu kupił trzy obiektywy i jest mega zadowolony, bo może fotografować swoje ptaki na różne sposoby:tak:
Kasiad pytałam T. przed chwilą i stwierdził, że z tych dwóch aparatów które pokazałaś wybrałby Nikona D60.

Kasiad, mój mąż też jest zapalonym maniakiem fotografowania i zapytałam, go co sądzi o tych aparatach, zresztą mieliśmy juz 3 Nikony więc i ja coś na ten temat wiem:tak:, mieliśmy D 70 s, D 200, a teraz mamy D 300.
Mąż nie poleca D 60, obiektyw 18-55 to kiepski obiektyw, mimo ze ma stabilizację
lepiej szukać obiektywu 18-70 lub 18-135. Ten, który ma D 60 to tzw. chwyt marketingowy. Jak już, to lepiej kupić poprzednika D 90, czyli D 80, to wg niego i nie tylko całkiem przyzwoita lustrzanka. Cena trochę wyższa, ale podobno warto jak już to zainwestować w ten. Kilka przykładowych aukcji:
Nikon D80 + Nikkor 18-70mm f/3,5-4,5G IF ED + 2GB (571190626) - Aukcje internetowe Allegro
lub samo body:
NIKON D80 BODY F-VAT *WAWA* KUP W SKLEPIE ZA--> (565170761) - Aukcje internetowe Allegro

Dzięki dziewczyny za wszystkie opinie :tak: Zawsze można na Was liczyć :-)

Jeszcze decyzja nie podjęta, Rosmerta pisała, że kolega męża zadowolony jest z Pentaxa K200 i tego też wypatrzyłam na Allegro w cenie 2 tys zł.
Więc teraz też się zastanawiamy nad tym:
Fotiko: Pentax k200 + 18-55 II pentax pl RATY (574247417) - Aukcje internetowe Allegro
Najdroższy z tych wszystkich, bo cena z przesyłką to już 2020 zł, a nie ma ani torby, ani karty. Ale takie rzeczy Paulina może sobie dokupić, teraz najważniejsze, żeby wybrać lepszy aparat. Ten Pentax wydaje się mieć bardzo dobre opinie. No i faktycznie ta stabilizacja już w aparacie jest super sprawą.

Witam

u nas dzis piekna pogoda wiec Milenka wyszalala sie na placu zabaw z dzieciakami. Gdyby P. byl w domu to na pewno tez bym wypowiedziala sie w sprawie aparatu (w jego imieniu). On zna sie na obiektywach i body. Ale widze,ze decyzja juz chyba podjeta.

Witam

u nas dzis piekna pogoda wiec Milenka wyszalala sie na placu zabaw z dzieciakami. Gdyby P. byl w domu to na pewno tez bym wypowiedziala sie w sprawie aparatu (w jego imieniu). On zna sie na obiektywach i body. Ale widze,ze decyzja juz chyba podjeta.
Nie, nie, Karolina, decyzja jeszcze nie podjęta i ucieszy mnie kolejna opinia, zawsze łatwiej wybrać, jak jest więcej opinii specjalistów. Także jak to nie kłopot i Twój P. wróci do domu, to też chętnie wysłucham jego opinii :tak:

Kasiu, dobrze, jak wroci to zapytam sie go o te aparaty.:tak::tak: My w zeszlym tygodniu kupilismy lustrzanke, ale kurcze nawet nie wiem jaka (nie mialam do tego glowy). Obiektywy juz mielismy wczesniej od innego body, wiec podejrzewam ze te body podobnie jak wczesniejsze jest Canona. Wiem ze Nicony oraz Pentaxy sa swietne, a P. dosc dobrze sie na nich zna.

Kasiu, to wiadomosc od mojego meza. MAm nadzieje, ze troche Ci pomoze.

Czesc, tu maz Karoliny.

Kilka uwag odnosnie aparatow ogolnie. Z doswiadczenia siegajacego mrokow cyfrowek analogowych oraz dni i nocy spedzonych w ciemni fotograficznej, bez kozery moge stwierdzic, iz:

- 80 % jakosci zdjecia pochodzi od obiektywu, 20 % pochodzi od korpusu,
- chcac kupic lustrzanke nalezy zdecydowac sie na caly "system"; wchodzac w dana marke wchodzi sie w system mocowan obiektywow, lamp byskowych itp. Warto zastanowic sie nad kosztami ewentualnej rozbudowy (jesli taka bedzie planowana przy kolejnych okazjach),
- aparat nalezy kupowac poczynajc od dobrego obiektywu i a nastepnie dolozyc do tego korpus,
- nalezy unikac zakupu korpusu z obiektywam typu "kit" (tzw. zestawow), gdyz on nie pozwoli korpusowi pokac pelni mozliwosci , niestety w celach marketingowych wciska sie najnowsze korpusy z bardzo kiepskimi tanimi obiektywami,
- cyfrowe korpusy tanieja bardzo szybko - po roku traca polowe wartosci, a po trzech-czterech latach sa juz technologicznym muzeum, obiektywy tzymaja klase latami,
- obiektyw dobrze zadbany traci na wartosci bardzo powoli - moj najstarszy obiektyw ma juz 8 lat, jest wart 80% ceny wyjsciowej i nadal robi ostre, kontrastowe zdjecia
- najlepsze obiektywy sa tzw. staloogniskowe (bez zoom'a) robia duzo ostrzejsze zdjecia i maja lepsze przenoszenie kontrastow -roznica jest bardzo widoczna. Wada - nalezy posiadac conajmniej 3 obiektywy, wiec raczej odpada.
- stabilizacja obiektywu nie jest wyznacznikiem niczego - moj (dobrej klasy) zoom ze stabilizacja robi duzo gorsze zdjecia niz 3 razy najtanszy obiektyw staloogniskowy (posiadam 2 zoomy i 2 staloogniskowe i w 80% przypadkow robie zdjecia staloogniskowymi)
- niepisana zasada z czasow lustrzanek analogowych mowi, iz obiektyw powiniem byc drozszy od korpusu - inaczej obiektyw bedzie slabym punktem zestawu

Wobec powyzszego proponuje:

- kupic drozszy obiektyw z tanszym koprusem
- nie kupowac modeli korpusow, ktore dopiero co pojawily sie na rynku, gdzyz sa one promowane, lepiej kupic o jeden model wczesniej, ktory bedzie sporo tanszy
- delikatnie powiem, iz najlepsze korpusy posiada Canon - Nikoniarze mnie zatluka, ale to prawda,
- prosze zerknac na stronke Digital Camera Reviews and News: Digital Photography Review: Forums, Glossary, FAQ, gdzie sa pelne i rzetelne analizy korpusow/obiektywow i przykladowe zdjecia.
- ciezko (zachowujac powyzsze uwagi) bedzie zmiescic sie w budzecie 2000 PLN

Ostatnia edycja:
reklama
Witam
Jeżeli chodzi o aparaty sama bym nie umiała sie zdecydować,taki wybór.
:tak:
Jakoś ostatnio nie mam weny do pisania.:confused:

Do góry