reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2023

O boże, rękami i nogami się podpisuję pod tym co napisałaś. Staram się ludzi wokół edukować na temat fotelików bo sama mam obsesję na tym punkcie - nie wyobrażam sobie przewieźć dziecko w foteliku z marketu, jak słyszę 'jest już duży, ma 3 lata, może jeździć przodem do kierunku jazdy' albo 'poddupnik wystarczy, kiedyś fotelików nie było i jakoś dzieci są' to mnie szlag trafia. Niestety są ludzie do których argumenty nie trafiają, nawet testy zderzeniowe ich nie ruszają i wolą wydać górę hajsu na wakacje albo telewizor, a wożą 2-letnie dziecko w kinderkrafcie za 5 stówek... Nasza młoda przesiadła się do Axkida, żeby zwolnić Pixela rodzeństwu, Pixel czeka już na nowego pasażera - tylko bliżej lutego wypiorę tapicerkę 🤭
My mamy britax romer dualfix M i size i też jeździmy na razie tyłem córka ma 3 lata i 4 miesiące myślę ,że spokojnie starczy jeszcze na rok i będzie później jak urośnie małe dla następnego . Wzięłam obrotowy z tego względu ,że nie raz córka wymiotuje,ale widzę ,że nie robi jej różnicy czy jedzie tyłek czy przodem po prostu ma chorobę lokomocyjna i tyle . Ja myślę ,że jak kogoś nawet nie stać na droższe foteliki to wart jest uwagi z niższej półki z jakimiś certyfikami baby safe akita tyłek do kierunku jazdy i zmieści się do każdego auta .

reklama
My mamy britax romer dualfix M i size i też jeździmy na razie tyłem córka ma 3 lata i 4 miesiące myślę ,że spokojnie starczy jeszcze na rok i będzie później jak urośnie małe dla następnego . Wzięłam obrotowy z tego względu ,że nie raz córka wymiotuje,ale widzę ,że nie robi jej różnicy czy jedzie tyłek czy przodem po prostu ma chorobę lokomocyjna i tyle . Ja myślę ,że jak kogoś nawet nie stać na droższe foteliki to wart jest uwagi z niższej półki z jakimiś certyfikami baby safe akita tyłek do kierunku jazdy i zmieści się do każdego auta .
Całkiem spoko jest tez Graco Enhance I Joie Stages (ale joie tylko tyłem). Istnieją budżetowe i jednocześnie bezpieczne opcje, trzeba tylko chcieć ich poszukać. Najłatwiej niektórym pisać, że te foteliki tyłem to są za miliony i oni nie będą takich kupować. Fakt, są drogie modele, ale są też znacznie tańsze.

ja nie miałam w Holand akurat tych problemów . Sprzedałam kolejnej osobie po córce i jest zadowolona ta osoba.. byłam kiedyś za to w poszukiwaniu spacerówki i brałam pod uwagę też bebetto,ale typowa spacerówka niestety tam były koła nie pompowane ,a żelowe i już źle mi się prowadziło ,a siedzisko nie wiele miało różnicy w wózku 2 w 1. Ja osobiście kupiłam inna spacerówkę która ma długie siedzisko a wózek sprzedałam cały . Cybex chyba jest o wiele droższy i wydaje mi się ,że ma mniejszą gondole maks 6 miesięcy i chyba koniec
Jest strasznie duży wybór i ja dopiero jestem.na początku mojej drogi w tym temacie, napewno będę chciała pojeździć, podotykac. Akurat tez co ja mam upatrzony, rozmawiałam z parą która go posiada i aa mega zadowoleni, a wyjeździli 3 dzieci w nim, co jest dla mnie ważne bo nie będę wydawać co parę lat parę tys na nowy.
Co do tych wozidelek, zestawów 3w1, też mi się już to obiło o uszy że zazwyczaj to dekoracja a nie porządny sprzęt i byłam.serio zdziwiona, że prawo konsumenta pozwala na ich sprzedaż, tym bardziej że zazwyczaj nie są to małe pieniądze

Jest strasznie duży wybór i ja dopiero jestem.na początku mojej drogi w tym temacie, napewno będę chciała pojeździć, podotykac. Akurat tez co ja mam upatrzony, rozmawiałam z parą która go posiada i aa mega zadowoleni, a wyjeździli 3 dzieci w nim, co jest dla mnie ważne bo nie będę wydawać co parę lat parę tys na nowy.
Co do tych wozidelek, zestawów 3w1, też mi się już to obiło o uszy że zazwyczaj to dekoracja a nie porządny sprzęt i byłam.serio zdziwiona, że 6prawo konsumenta pozwala na ich sprzedaż, tym bardziej że zazwyczaj nie są to małe pieniądze
Niestety prawo wymaga jedynie, żeby sprzedawane w Polsce foteliki miały homologację, czyli w sumie pozwolenie na sprzedaż, które ma każdy najprostszy "poddupnik" z Auchana. Powinny być wymagane sensowne wyniki w międzynarodowych testach zderzeniowych, bo potem pojawiają się rodzice, którzy polecają antymandaty, bo "u nich się sprawdza". Niestety, zazwyczaj sprawdza się tylko do pierwszego wypadku. Znajoma lekarka miała na wykładach z psychiatrii podczas studiów styczność z pacjentem, który jechał ze swoim 1,5 rocznym dzieckiem samochodem i miał wypadek. Sam wyszedł z niego bez szwanku, a dziecko uległo wewnętrznej dekapitacji, bo fotelik był przodem i układ kostny dziecka nie zniósł obciążenia podczas wypadku.

Ostatnia edycja:
Wiesz niby takie z awokado czy ogórkiem albo nawet surimi można, ale ja się obawiam zawsze tego jak oni to przygotowują, w sensie wiesz czy po surowej rybie nie łapią za ogóra albo zwijają rolki. Niby nie masz surowej ryby jako takiej, ale jakiś tam kontakt i tak był, uzmysłowil mi to mój gin, mowil ze mam unikać miesa surowego, a ja nato że żaden problem, bo nie jem tatara ani steków, a on do mnie a hamburgera? No tak jem, to on do mnie na to że widzial jak gdzieś w restauracji przygotowują hamburger, to po surowym mięsie dotykali sałatę itp. Oczywiście nie ma co histeryzować, jednak wolę uwazac nic pluć sobie w brodę jak się nabawię toksoplazmozy
rozumiem. Ja mam trochę inne podejście, bo sama pracuje w służbie zdrowia i jednak większość lekarzy ma zupełnie odmienne podejście. Bardziej „bez przesady” przez 30 lat nic nie złapałaś to teraz tez nie złapiesz. W spelunach nie jemy, tylko wybieramy sprawdzone znane od lat miejsca. Nie tak łatwo jest się czymś zarazić, wbrew pozorom najczęściej toksoplazmozę łapiemy z niemytych warzyw i owoców

A swoją drogą jest więcej przykładów tego, dlaczego najlepiej wozić dziecko tyłem "do 18stki" ;) w sierpniu zeszłego roku w Gdańsku lekarzom udało się uratować 3-letnią dziewczynkę właśnie po wewnętrznej dekapitacji z powodu wypadku. Miała szczęście, bo nie rozerwał się rdzeń kręgowy. Małe dzieci mają słabe układy kostne i nagły wyrzut głowy w przód może zakończyć się tragicznie

rozumiem. Ja mam trochę inne podejście, bo sama pracuje w służbie zdrowia i jednak większość lekarzy ma zupełnie odmienne podejście. Bardziej „bez przesady” przez 30 lat nic nie złapałaś to teraz tez nie złapiesz. W spelunach nie jemy, tylko wybieramy sprawdzone znane od lat miejsca. Nie tak łatwo jest się czymś zarazić, wbrew pozorom najczęściej toksoplazmozę łapiemy z niemytych warzyw i owoców
To widocznie mój mnie nie potrzebnie wystraszył, bo na początku tez myślałam tak bardziej na luzie, ale wiadomo jestem w pierwszej ciąży, nie chce zrobić przez przypadek nieszczęścia

To widocznie mój mnie nie potrzebnie wystraszył, bo na początku tez myślałam tak bardziej na luzie, ale wiadomo jestem w pierwszej ciąży, nie chce zrobić przez przypadek nieszczęścia
Ja myślę że po prostu trzeba uważać, ale nie przesadzać ani w jedną stronę ani w drugą. Też trzeba normalnie żyć. Wiadomo inaczej ale no

@Paulina9303 ja też polecam bebetto my mieliśmy Holand bardzo duża gondola córka długo jeździła w niej ,bo późno siedziała . My mieszkamy na wsi i amortyzacja mega. Teraz pewnie też będę szukać bebetto

A jeśli chodzi o mdłości to męczą mnie dalej szczególnie wieczorami i do tego mega wzdęcia aż w nocy się wybudzam . Dodatkowo czuje taki dziwny posmak w ustach i chyba od tego też mi nie dobrze .
Ja mam to samo, czuję się coraz gorzej. Jem małe posiłki, a mam uczucie pełności w brzuchu. Od wczoraj mam wymioty, wzdęcia coraz gorsze, okropny posmak i ogólnie źle się czuję 🤢🤢🤢

reklama
Do góry