My mamy britax romer dualfix M i size i też jeździmy na razie tyłem córka ma 3 lata i 4 miesiące myślę ,że spokojnie starczy jeszcze na rok i będzie później jak urośnie małe dla następnego . Wzięłam obrotowy z tego względu ,że nie raz córka wymiotuje,ale widzę ,że nie robi jej różnicy czy jedzie tyłek czy przodem po prostu ma chorobę lokomocyjna i tyle . Ja myślę ,że jak kogoś nawet nie stać na droższe foteliki to wart jest uwagi z niższej półki z jakimiś certyfikami baby safe akita tyłek do kierunku jazdy i zmieści się do każdego auta .O boże, rękami i nogami się podpisuję pod tym co napisałaś. Staram się ludzi wokół edukować na temat fotelików bo sama mam obsesję na tym punkcie - nie wyobrażam sobie przewieźć dziecko w foteliku z marketu, jak słyszę 'jest już duży, ma 3 lata, może jeździć przodem do kierunku jazdy' albo 'poddupnik wystarczy, kiedyś fotelików nie było i jakoś dzieci są' to mnie szlag trafia. Niestety są ludzie do których argumenty nie trafiają, nawet testy zderzeniowe ich nie ruszają i wolą wydać górę hajsu na wakacje albo telewizor, a wożą 2-letnie dziecko w kinderkrafcie za 5 stówek... Nasza młoda przesiadła się do Axkida, żeby zwolnić Pixela rodzeństwu, Pixel czeka już na nowego pasażera - tylko bliżej lutego wypiorę tapicerkę
reklama
Całkiem spoko jest tez Graco Enhance I Joie Stages (ale joie tylko tyłem). Istnieją budżetowe i jednocześnie bezpieczne opcje, trzeba tylko chcieć ich poszukać. Najłatwiej niektórym pisać, że te foteliki tyłem to są za miliony i oni nie będą takich kupować. Fakt, są drogie modele, ale są też znacznie tańsze.My mamy britax romer dualfix M i size i też jeździmy na razie tyłem córka ma 3 lata i 4 miesiące myślę ,że spokojnie starczy jeszcze na rok i będzie później jak urośnie małe dla następnego . Wzięłam obrotowy z tego względu ,że nie raz córka wymiotuje,ale widzę ,że nie robi jej różnicy czy jedzie tyłek czy przodem po prostu ma chorobę lokomocyjna i tyle . Ja myślę ,że jak kogoś nawet nie stać na droższe foteliki to wart jest uwagi z niższej półki z jakimiś certyfikami baby safe akita tyłek do kierunku jazdy i zmieści się do każdego auta .
Paulina9303
Zaangażowana w BB
Jest strasznie duży wybór i ja dopiero jestem.na początku mojej drogi w tym temacie, napewno będę chciała pojeździć, podotykac. Akurat tez co ja mam upatrzony, rozmawiałam z parą która go posiada i aa mega zadowoleni, a wyjeździli 3 dzieci w nim, co jest dla mnie ważne bo nie będę wydawać co parę lat parę tys na nowy.ja nie miałam w Holand akurat tych problemów . Sprzedałam kolejnej osobie po córce i jest zadowolona ta osoba.. byłam kiedyś za to w poszukiwaniu spacerówki i brałam pod uwagę też bebetto,ale typowa spacerówka niestety tam były koła nie pompowane ,a żelowe i już źle mi się prowadziło ,a siedzisko nie wiele miało różnicy w wózku 2 w 1. Ja osobiście kupiłam inna spacerówkę która ma długie siedzisko a wózek sprzedałam cały . Cybex chyba jest o wiele droższy i wydaje mi się ,że ma mniejszą gondole maks 6 miesięcy i chyba koniec
Co do tych wozidelek, zestawów 3w1, też mi się już to obiło o uszy że zazwyczaj to dekoracja a nie porządny sprzęt i byłam.serio zdziwiona, że prawo konsumenta pozwala na ich sprzedaż, tym bardziej że zazwyczaj nie są to małe pieniądze
Niestety prawo wymaga jedynie, żeby sprzedawane w Polsce foteliki miały homologację, czyli w sumie pozwolenie na sprzedaż, które ma każdy najprostszy "poddupnik" z Auchana. Powinny być wymagane sensowne wyniki w międzynarodowych testach zderzeniowych, bo potem pojawiają się rodzice, którzy polecają antymandaty, bo "u nich się sprawdza". Niestety, zazwyczaj sprawdza się tylko do pierwszego wypadku. Znajoma lekarka miała na wykładach z psychiatrii podczas studiów styczność z pacjentem, który jechał ze swoim 1,5 rocznym dzieckiem samochodem i miał wypadek. Sam wyszedł z niego bez szwanku, a dziecko uległo wewnętrznej dekapitacji, bo fotelik był przodem i układ kostny dziecka nie zniósł obciążenia podczas wypadku.Jest strasznie duży wybór i ja dopiero jestem.na początku mojej drogi w tym temacie, napewno będę chciała pojeździć, podotykac. Akurat tez co ja mam upatrzony, rozmawiałam z parą która go posiada i aa mega zadowoleni, a wyjeździli 3 dzieci w nim, co jest dla mnie ważne bo nie będę wydawać co parę lat parę tys na nowy.
Co do tych wozidelek, zestawów 3w1, też mi się już to obiło o uszy że zazwyczaj to dekoracja a nie porządny sprzęt i byłam.serio zdziwiona, że 6prawo konsumenta pozwala na ich sprzedaż, tym bardziej że zazwyczaj nie są to małe pieniądze
Ostatnia edycja:
rozumiem. Ja mam trochę inne podejście, bo sama pracuje w służbie zdrowia i jednak większość lekarzy ma zupełnie odmienne podejście. Bardziej „bez przesady” przez 30 lat nic nie złapałaś to teraz tez nie złapiesz. W spelunach nie jemy, tylko wybieramy sprawdzone znane od lat miejsca. Nie tak łatwo jest się czymś zarazić, wbrew pozorom najczęściej toksoplazmozę łapiemy z niemytych warzyw i owocówWiesz niby takie z awokado czy ogórkiem albo nawet surimi można, ale ja się obawiam zawsze tego jak oni to przygotowują, w sensie wiesz czy po surowej rybie nie łapią za ogóra albo zwijają rolki. Niby nie masz surowej ryby jako takiej, ale jakiś tam kontakt i tak był, uzmysłowil mi to mój gin, mowil ze mam unikać miesa surowego, a ja nato że żaden problem, bo nie jem tatara ani steków, a on do mnie a hamburgera? No tak jem, to on do mnie na to że widzial jak gdzieś w restauracji przygotowują hamburger, to po surowym mięsie dotykali sałatę itp. Oczywiście nie ma co histeryzować, jednak wolę uwazac nic pluć sobie w brodę jak się nabawię toksoplazmozy
A swoją drogą jest więcej przykładów tego, dlaczego najlepiej wozić dziecko tyłem "do 18stki" w sierpniu zeszłego roku w Gdańsku lekarzom udało się uratować 3-letnią dziewczynkę właśnie po wewnętrznej dekapitacji z powodu wypadku. Miała szczęście, bo nie rozerwał się rdzeń kręgowy. Małe dzieci mają słabe układy kostne i nagły wyrzut głowy w przód może zakończyć się tragicznie
Paulina9303
Zaangażowana w BB
To widocznie mój mnie nie potrzebnie wystraszył, bo na początku tez myślałam tak bardziej na luzie, ale wiadomo jestem w pierwszej ciąży, nie chce zrobić przez przypadek nieszczęściarozumiem. Ja mam trochę inne podejście, bo sama pracuje w służbie zdrowia i jednak większość lekarzy ma zupełnie odmienne podejście. Bardziej „bez przesady” przez 30 lat nic nie złapałaś to teraz tez nie złapiesz. W spelunach nie jemy, tylko wybieramy sprawdzone znane od lat miejsca. Nie tak łatwo jest się czymś zarazić, wbrew pozorom najczęściej toksoplazmozę łapiemy z niemytych warzyw i owoców
MaGdaLenAx94
Fanka BB :)
Ja myślę że po prostu trzeba uważać, ale nie przesadzać ani w jedną stronę ani w drugą. Też trzeba normalnie żyć. Wiadomo inaczej ale noTo widocznie mój mnie nie potrzebnie wystraszył, bo na początku tez myślałam tak bardziej na luzie, ale wiadomo jestem w pierwszej ciąży, nie chce zrobić przez przypadek nieszczęścia
Agulekjuleczka
Fanka BB :)
Ja mam to samo, czuję się coraz gorzej. Jem małe posiłki, a mam uczucie pełności w brzuchu. Od wczoraj mam wymioty, wzdęcia coraz gorsze, okropny posmak i ogólnie źle się czuję@Paulina9303 ja też polecam bebetto my mieliśmy Holand bardzo duża gondola córka długo jeździła w niej ,bo późno siedziała . My mieszkamy na wsi i amortyzacja mega. Teraz pewnie też będę szukać bebetto
A jeśli chodzi o mdłości to męczą mnie dalej szczególnie wieczorami i do tego mega wzdęcia aż w nocy się wybudzam . Dodatkowo czuje taki dziwny posmak w ustach i chyba od tego też mi nie dobrze .
reklama
Paulina9303
Zaangażowana w BB
Będzie dobrze na szczęście nasze organizmy nie działała wedlug zegarkaJa mam 8 tydzień dopiero :/