reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2023

reklama
Tak rozmawiacie o wielopielo, a ja się zastanawiam, czy po 💩trzeba to jakoś specjalnie odplamiać? W sumie bez tego bym chyba nie wsadziła do pralki 🤮 My jedziemy cały czas na jednorazówkach. Za noworodzia córka waliła na piersi kupy co godzinę i to takie, że aż na plecy i bokami się wylewało. Potem odplamianie bodziaków to była syzyfowa praca 🙄
Im dziecko starsze tym mniej tych pieluszek zużywa, teraz wydajemy zdecydowanie mniej niż na początku. A i tak jakoś nie żałuję kasy, bo to pierwsza potrzeba i nawet nie patrzę na pieniądze, jeśli chodzi o takie sprawy. Staram się oszczędzać na innych rzeczach, typu ubranka, zabawki itp.

Tak rozmawiacie o wielopielo, a ja się zastanawiam, czy po 💩trzeba to jakoś specjalnie odplamiać? W sumie bez tego bym chyba nie wsadziła do pralki 🤮 My jedziemy cały czas na jednorazówkach. Za noworodzia córka waliła na piersi kupy co godzinę i to takie, że aż na plecy i bokami się wylewało. Potem odplamianie bodziaków to była syzyfowa praca 🙄
Ja nawet nie myślałam o wielorazowych. Dla mnie jednorazowe to jednak wygoda jest. Wyrzuca się zużyta. Czysta się zakłada i tyle. Może nie jest to ekologiczne ale co w tym świecie jest 🤷‍♀️ dzieciom się krzywda nie dzieje z jednorazowymi już tyle lat są używane. Także dla mnie zwykle pampersy o tyle 😁👍 chyba nawet jak tak czytam to by mi się nie chciało prac tego co chwilę. Zwłaszcza że noworodek na początek różnie się wypróżnia.

Ja nawet nie myślałam o wielorazowych. Dla mnie jednorazowe to jednak wygoda jest. Wyrzuca się zużyta. Czysta się zakłada i tyle. Może nie jest to ekologiczne ale co w tym świecie jest 🤷‍♀️ dzieciom się krzywda nie dzieje z jednorazowymi już tyle lat są używane. Także dla mnie zwykle pampersy o tyle 😁👍 chyba nawet jak tak czytam to by mi się nie chciało prac tego co chwilę. Zwłaszcza że noworodek na początek różnie się wypróżnia.
No dokładnie. A do zeznania „śmieciowego” i tak trzeba zawsze dodać kolejną osobę, więc i tak się za to płaci i tak 🤷🏼‍♀️

Z tego co czytałam mleczne kupki spłukujesz przed pralką, a jak są już stałe to dajesz taki papierek do środka. Zgarniasz papierek i do toalety. Ale w praktyce to dziecięcej kupki nie widziałam :D ale też mam luźniejsze pewnie podejście, bo na co dzień sprzątam kupki zwierzaków. No i też podobno dzieci są różne i wypróżnienia różne. Pewnie nie u każdego się sprawdzi. Ja sama byłam na wielo plus pampersy na specery :) Rodziców nie było stać na taki wydatek i im dziadkowie kupowali jedno opakowanie miesięcznie. I tak luksus na tamte czasy.

Z tego co czytałam mleczne kupki spłukujesz przed pralką, a jak są już stałe to dajesz taki papierek do środka. Zgarniasz papierek i do toalety. Ale w praktyce to dziecięcej kupki nie widziałam :D ale też mam luźniejsze pewnie podejście, bo na co dzień sprzątam kupki zwierzaków. No i też podobno dzieci są różne i wypróżnienia różne. Pewnie nie u każdego się sprawdzi. Ja sama byłam na wielo plus pampersy na specery :) Rodziców nie było stać na taki wydatek i im dziadkowie kupowali jedno opakowanie miesięcznie. I tak luksus na tamte czasy.
Kupki zwierzaków to nic w porównaniu z dziecięcymi :D co prawda dziecięce na początku nie śmierdzą, ale naprawdę ciężko je sprać. Samą wodą nie zejdą 😅 ja używam zawsze mydełka galasowego, a i tak czasem po praniu i wysuszeniu okazywało się, że coś tam jeszcze zostało 🤷🏼‍♀️

O taak 🤣 na początku te kupki są takie bezwonne właściwie, pachną trochę maślanka 🤣 potem jak jest rozszerzanie diety to zaczyna się jazda 😂 do wyprawki wpiszcie sobie dziewczyny jakiś odplamiacz, żeby mieć już na CZARNA godzinę 🤣

@Kirssika ja mam za to w Gdańsku do polecenia fajną położną, która jest też CDL i prowadzi edukację przedporodową na nfz, czyli w sumie taką szkołę rodzenia 1:1. Jak będziesz chciała, to mogę Ci podać namiary ;) tylko pewnie zależy, z jakiej dzielnicy jesteś, bo ona przyjmuje na Chełmie

reklama
Ja kupiłam jakiś słaby 😅 ale przydaje się ostatnio pokłóciłam się z mężem i tak mnie brzuch zaczął bolec ze myslalam żeby jechać na pogotowie ale usnęłam . Rano od razu wstałam sprawdziłam i mówię ufff jest okey . U mnie jest taki krótki sygnał wyskakuje 130 i znika później jak próbuje dalej znaleźć to różnie 107 czasami dwa razy mi pokazało ponad 200 😱 ale to chyba jakiś błąd 😅
właśnie to 200 najprawdopodobniej to dzidzia. Łapie w jednym momencie twoje i dziecka i dlatego wyskakuje tak dużo. Dzieci maja wysokie tętno ok 150-180 :)

Do góry