reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

Hej, mam pytanko do dziewczyn które biorą duphaston i luteinę. W poniedziałek podczas rozmowy telefonicznej z ginem powiedział żebym odstawiła duphaston ( brałam 2x 1 tabl), ale luteinę mam aplikować dalej na noc. Od wczoraj nie biorę już duphastonu i właśnie wczoraj wieczorem tak dziwnie bolał mnie brzuch, coś jakby przed okresem, dzisiaj podobnie. Nie wiem czy to normalne po odstawieniu? Teoretycznie nie odstawiłam wszystkiego bo została luteina. Jestem w 16+2 tc. W razie czego kazał zwiększyć dawkę luteiny do dwóch tabletek, ale nie zapytałam czy jedna rano a jedną wieczorem, bo chyba nie dwie na raz : )
Silny ból? Może magnezu brakuje lub naturalne bóle ciążowe lub się zestresowałaś odstawieniem?🙂
Luteinę tak jak koleżanka wyżej pisze - można brać dłużej niż do końca 1 trymestru.

reklama
Nie, nie silny, ale odzwyczaiłam się od bólu, od początku ciąży nic mnie nie bolało i teraz zaskoczenie ;) zobaczę co będzie jutro, najwyżej zwiększe dawkę luteiny ;)
Silny ból? Może magnezu brakuje lub naturalne bóle ciążowe lub się zestresowałaś odstawieniem?[emoji846]
Luteinę tak jak koleżanka wyżej pisze - można brać dłużej niż do końca 1 trymestru.

Dziewczyny, ja troche teraz zapytam z innej beczki.
Jestem w tym momencie w 14tc+3dni i jakos przeraza mnie fakt wielkiego utycia. Juz widze w sobie zmiany, moze dla kogos niewidoczne no ake ja widzę 🙈
Przed ciążą wazylam 52 kg. Gdy mam wizyty u ginekologa jego waga pokazuje mi 55 kg ( to bylo ponad dwa tygodnie temu, następna wizyta w poniedziałek ) a moja waga która ważyłam sie w zasadzie codziennie pokazuje teraz na czczo 52.9, i to by mi sie wydawalo bardziej wiarygodne. Tym bardziej ze nigdy nie "dodawala" kilogramów.
Dodam, ze w 2018 r wazylam 65 kg i pod okiem dietetyka bylam na diecie 1600 kcal 5 posiłków co 3 godziny tak do 2019 do kwietnia. Chudłam racjonalnie i zdrowo, bo okolo 0.5 kg na miesiac.
Dlatego boje się że teraz mi wszystko wróci nawet i podwójnie. Oczywiscie jem zdrowo i regularnie bo zdrowie malucha najważniejsze.

Dziewczyny, ja troche teraz zapytam z innej beczki.
Jestem w tym momencie w 14tc+3dni i jakos przeraza mnie fakt wielkiego utycia. Juz widze w sobie zmiany, moze dla kogos niewidoczne no ake ja widzę 🙈
Przed ciążą wazylam 52 kg. Gdy mam wizyty u ginekologa jego waga pokazuje mi 55 kg ( to bylo ponad dwa tygodnie temu, następna wizyta w poniedziałek ) a moja waga która ważyłam sie w zasadzie codziennie pokazuje teraz na czczo 52.9, i to by mi sie wydawalo bardziej wiarygodne. Tym bardziej ze nigdy nie "dodawala" kilogramów.
Dodam, ze w 2018 r wazylam 65 kg i pod okiem dietetyka bylam na diecie 1600 kcal 5 posiłków co 3 godziny tak do 2019 do kwietnia. Chudłam racjonalnie i zdrowo, bo okolo 0.5 kg na miesiac.
Dlatego boje się że teraz mi wszystko wróci nawet i podwójnie. Oczywiscie jem zdrowo i regularnie bo zdrowie malucha najważniejsze.
To dosyc spory rozstrzał między Twoją a ginekologa wagą. Jesli jesz zdrowo i regularnie, nie objadasz się byle czym to raczej dużo nie przytyjesz.

Ja mam problem odwrotny- martwię się że nie tyję. W 1 trymestrze schudłam 3 kg przez wymioty i brak apetytu. Teraz jestem w 14t1d i waga ani drgnie do przodu. Dziecko na ostatnim USG w normie- średniak i odpowiednio do wieku według OM, ketonów w moczu nie było ostatnio ale zaczynam sie martwic bo chyba juz powinnam cos przytyc? Fakt odstawilam wszystko co słodkie i kaloryczne ze względu na te problemy z cukrem ale boje się ze mnie ginekolog ochrzani na nast.wizycie- chociaż ostatnio tego nie skomentowal🙈
Dziewczyny ile Wy do tej pory przytyłyscie/ ew. schudłyście? Czy to tylko ja mam taki problem, że nie tyję? Aż idę coś zjeść 🤦‍♀️

To dosyc spory rozstrzał między Twoją a ginekologa wagą. Jesli jesz zdrowo i regularnie, nie objadasz się byle czym to raczej dużo nie przytyjesz.

Ja mam problem odwrotny- martwię się że nie tyję. W 1 trymestrze schudłam 3 kg przez wymioty i brak apetytu. Teraz jestem w 14t1d i waga ani drgnie do przodu. Dziecko na ostatnim USG w normie- średniak i odpowiednio do wieku według OM, ketonów w moczu nie było ostatnio ale zaczynam sie martwic bo chyba juz powinnam cos przytyc? Fakt odstawilam wszystko co słodkie i kaloryczne ze względu na te problemy z cukrem ale boje się ze mnie ginekolog ochrzani na nast.wizycie- chociaż ostatnio tego nie skomentowal🙈
Dziewczyny ile Wy do tej pory przytyłyscie/ ew. schudłyście? Czy to tylko ja mam taki problem, że nie tyję? Aż idę coś zjeść 🤦‍♀️
Spokojnie ja jestem 6kg do tyłu, jestem na diecie cukrzycowej, ani diabetolog ani ginekolog nic nie mowia

ja też od poczatku ciazy schudłam 4 kg i poki co nic nie przybieram, waga stoi w miejscu, a dziecko normalnie rośnie i wszystko w porzadku😉 lekarz tez nic nie komentował

Dziewczyny, a ja przeszczesliwa dzisiaj, bo testy genetyczne wyszly prawidlowo-bedzie synek😍
Ile juz przytylyscie tak z ciekawosci?
Super, bardzo się cieszę. Wiem jak musiałaś się stresować. Mi z USG wszystko wyszło dobrze, niestety PAPPA skopał wszystko i wyszło bardzo duże ryzyko ZD... Ja mam 38 lat i robiłam też Sanco, ale normalny i dostałam wynik prawidłowy, dziewczynka :)

Ostatnia edycja:
reklama
Super, bardzo się cieszę. Wiem jak musiałaś się stresować. Mi z USG wszystko wyszło dobrze, niestety PAPPA skopał wszystko i wyszło bardzo duże ryzyko ZD... Ja mam 38 lat i robiłam też Sanco, ale normalny i dostałam wynik prawidłowy, dziewczynka :)
Gratulacje! Super wiesci! Mi lekarz Pappa odradzil w wieku 37 lat, bo stwierdzil, ze sie tylko zestresuje.

Do góry