reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Dzięki Megi :) boje się tych pappa jak nie wiem, chyba wypieram to jakoś podświadomie,nie wiem czy bym chciała wiedziec,jakby było coś nie tak.
Nie jesteś sama. Ja też się boję. Kiedy idziesz na PAPPę, ja jutro idę i do wyników chyba paznokcie zjem wszystkie :/

@skowronki ja robię prywatnie bo mam 34 lata, a od 35 są na NFZ ;/

@Megi86 miłego dnia na działce :)

reklama
@ForgetMeeNot nie mam pojęcia kiedy i czy idę, jutro się wszystkiego dowiem :) ale przesyłam Ci same dobre myśli. Jak się czujesz w ogóle?

@Semifreddo gratulacje! Dobrze słyszeć,że wszystko dobrze :) na kiedy Ci wychodzi termin? Bo chyba sama końcówka lutego albo już nawet początek marca?

Na szybko:
Na nfz refundacja jest: dla kobiet po 35 r.z., wady genetyczne w rodzinie, dziecko wczesniejsze urodzone z wadami (spr szczegoly na stronie np. NFZ)
Inaczej trzeba placic :)
W Opolskim jest projekt "O!Polska mama" w którym można wykonać badania prenatalne na NFZ przed ukończeniem 35 r.ż. :) I ja z tego będę korzystać.

Melduję się po wizycie. Wszystko książkowo. Według OM 8+3 a według USG 9 tydzień. Lekarz negatywnie nastawiony do Nifty, bo co jak dostaniemy wiadomość, że coś jest nie tak. I tak nie jest to podstawa do przerwania ciąży :) pytałam też czy wziąć heparynę przed lotem do USA ( 11 h lot ) No i dostałam wywód na temat tego jak to nie wolno latać dłużej niż 5 h loty więc on nie wie co nam powiedzieć i czy jest sens brać leki. Dopiero jak usłyszał, że lecimy wziąć ślub w Vegas to się rozchmurzy i stwierdził, że jak będę co godzinę chodzić w samolocie to w tak wcześnie ciąży jest Ok.
Gratuluję :) super wiadomości :)
NIFTY jest dość drogie, ponad 2 tys. z tego co się orientuję. My lecimy z kolei we wrześniu do Italii, ale to krótki lot, niecałe 2 godziny, ale też pewnie lekki stres będzie, szczególnie przy stracie i na lotnisku przy odprawie. Nie wiem czemu, ale zawsze mnie to denerwuje ;/ nie znoszę odprawy, szczególnie na bramkach...
@ForgetMeeNot nie mam pojęcia kiedy i czy idę, jutro się wszystkiego dowiem :) ale przesyłam Ci same dobre myśli. Jak się czujesz w ogóle?
Dziękuję :) generalnie czuję się ok fizycznie, tylko te nocne wstawania i brak mocy wieczorami są dość uciążliwe. Z samopoczuciem psychicznym trochę gorzej natomiast :( nie wiem, może po prenatalnych się uspokoję jak wszystko będzie ok. Mam od jakiegoś czasu jakiś spadek nastroju :(
Trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę :) :) na którą idziesz? :)

@Caitlyn , a jakie są warunki uczestnictwa? Popatrzę, może u nas w lubelskim też coś takiego jest, chociaż wątpię....

Ja byłam u tego lekarza po raz pierwszy. Czytałam o nim bardzo dobre opinie ale siedzieliśmy jak na kazaniu. Przez chwilę się zastanawiałam, czy to nie jakiś ultrakatolicki przypadek z powołaniem nawracania ludzi ale jednak wytłumaczył się później, że według niego to strata pieniędzy chociaż jak sam powiedział „ żaden inny test nie powie Państwu z taką pewnością, że jest dobrze...o ile jest dobrze”. Na moje pytanie o lot i czy powinnam wziąć coś żeby zapobiec zatorowi powiedział : „ Ale Pani wie, że w ciąży ryzyko zatorów wzrasta ?” „ Tak, dlatego pytam” „ To ja Pani nic nie powiem, bo w ciąży się jest 2-3 razy w życiu i ja bym nie leciał. Nie wiem czy ma Pani wziąć jakieś leki, bo nie powinna Pani lecieć”. Taka rozmowa ;)

reklama
Ja trochę nie rozumiem tego sposobu liczenia lekarzy, bo jak jest np. 5 czerwca, to nie mówimy, że jest maj...ale moja lekarka też tak liczy :)

A ja mam takie pytanie do dziewczyn, które mają już więcej niż jedno dziecko- czy to, że w kolejnej ciąży brzuszek zaczyna rosnąć wcześniej oznacza, że ostatecznie będzie większy niż w pierwszej ciąży? Jak to było u Was? Przy Zosi w 8 miesiącu wchodziłam jeszcze w moje normalne spodnie, a teraz juz w 11 tygodniu ciężko mi ukryć brzuch i trochę mnie to przeraża :)
Ja w pierwszej ciąży do 20tc nie miałam brzucha a teraz zaledwie 11tc i już taka piłka że w ciążówkach chodzę :laugh2: ale wydaję mi się że przez to większy nie będzie niż za pierwszym razem.

Do góry