reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Emilia S. - tak srednio, dlatego zasnelam po 1, choc juz wczesniej przysypialam po 21 hehe :) Dzieeekuje :* Nie stresuj sie USG - na 100 % wszystko bedzie OK :)

Dziekuje za dobre slowo Kobitki :)

Moje drogie Raz_dwa ( :) ) i Katrina, juz tlumacze:

BADANIA PRENATALNE
:
A) NIEINWAZYJNE:
- USG (3 w trakcie ciazy)
- Test podwojny (czyli pappa + fb-hcg)
- Test potrojny (robi sie go po 14 tyg., obecnie juz sie od niego troche odchodzi (mniejsza czulosc), glownie robia go mamy ktore z roznych przyczyn nie zrobily testu podwojnego)
- Testy: Nifty, Harmony, Panorama itd. z krwi (inaczej: wolne płodowe DNA; u nas na razie robily Emilia i Karolina :) )

B) INWAZYJNE:
- amniopunkcja
- biopsja trofoblastu
- kordocenteza

KOLEJNOŚĆ BADAŃ: Dopiero gdy wyjda nieprawidlowe wyniki badan nienwazyjnych robi sie badania inwazyjne.

USG PRENATALNE:
1. Genetyczne (inna nazwa: NT) - 11.0 - 13.6 (najlepiej wykonac miedzy 12-13 t.c.)
2. Połówkowe - 18.0-23.0
3. Przed rozwiazaniem (ostatnie) - 30.0 - 32.0

, czyli w trakcie ciazy mozemy miec kilka zwyklych USG ale USG prenatalne sa tylko 3 (ww.). Kiedys omawialam roznice miedzy USG prenatalnym a USG zwyklym :)

Dodatkowo:
USG NT - bada sie przeziernosc karkowa, kosc nosowa, dokladne CRL, bicie serca itd. i min. dzieki tym parametrom spr. sie ewentualne wady plodu - trwa ok. 20-30 min. Wykrycie wad podczas samego badania USG wynosi ok. 75%
a razem z testem podwojnym to juz: ok. 95% :)

Stad tez jesli wybieracie sie na USG genetyczne to idziecie na pierwsze USG prenatalne (czy inaczej NT) :)
Dzięki Megi :) boje się tych pappa jak nie wiem, chyba wypieram to jakoś podświadomie,nie wiem czy bym chciała wiedziec,jakby było coś nie tak.

reklama
Kochana nie mozesz byc w 9+7 bo 7 dnia bo prostu nie ma - tu jest '0' :)

9+0 9+1 9+2 9+3 9+4 9+5 9+6 - dla lekarza zawsze to oznacza, ze jestes w 9 tyg. (bo taki tydzien juz skonczylas, a jego interesuja tylko i wylacznie skonczone tygodnie), ale jestes juz w trakcie 10 tygodnia!

W dniu 9+0 zakonczylas pelny 9 tydzien i wszystkie +1 +2 itd sa juz czescia 10 tyg. (te dni skladaja sie na 10 tydz.) Czyli w 10+0 bedziesz W OSTATNIM DNIU 10 TYGODNIA i ten mozna uznac za ZAKOŃCZONY,

a w 10+1 bedziesz juz w pierwszym dniu 11 tygodnia (ale dla lekarza nadal bedzie to 10 tydz. min. dlatego, ze dziecko nigdy nie rozwinelo tak jak te w skonczonym 11 tyg.)

Jutro jak bedziesz na USG zapytaj lekarza, ktory to dzien wg USG (USG podaje wynik wg CRL - czyli dlugosci maluszka). Kiedys tez na priv podawalam Ci kalkulator - wpisz tam odpowiednie daty.

Ps. Na tym etapie ciazy - 1 trymestr szczegolnie - dzieci rosna rowno stad tez mozna ustalic ktory to tydzien ciazy po dlugosci ciemieniowo-siedzeniowej (CRL). I tak np. bobaski Eweli i Sumer sa troche wieksze od mojego dlatego lekarze uznali je za starsze i zmienili date porodu na wczesniejsza :) Pomimo, ze wg ich wyliczen z miesiaczki wychodzi co innego. Na tym etapie nie ma tak, ze jedno dziecko moze byc wieksze a drugie mniejsze i ten sam tydzien i dzien ciazy ;) Oczywiscie roznice moga byc, ale te sa bardzo male :)
Dzięki po raz drugi :D mój mózg głupieje. To z USG i CRL ogarniam, na ostatnim mój dzidź był 4 dni starszy niż z terminu OM. To dzisiaj kończę 10 tydzień, jutro zaczynam 11 a dla lekarza będę i tak w 10, wszystko jasne [emoji28]

Ps. Wczoraj chyba Emilia pisała o "baby brain"... Wróciliśmy ze spaceru, ja już się wykąpałam, zjadłam kolację, mój M chciał jak zwykle przed snem sprawdzić drzwi czy zamknięte..moje klucze zostały po drugiej stronie w zamku [emoji85] chyba się zaczyna.

Dzięki po raz drugi :D mój mózg głupieje. To z USG i CRL ogarniam, na ostatnim mój dzidź był 4 dni starszy niż z terminu OM. To dzisiaj kończę 10 tydzień, jutro zaczynam 11 a dla lekarza będę i tak w 10, wszystko jasne [emoji28]

Ps. Wczoraj chyba Emilia pisała o "baby brain"... Wróciliśmy ze spaceru, ja już się wykąpałam, zjadłam kolację, mój M chciał jak zwykle przed snem sprawdzić drzwi czy zamknięte..moje klucze zostały po drugiej stronie w zamku [emoji85] chyba się zaczyna.
Moj lekarz np jak bylam wczoraj u niego, to powiedzial ze jestem w 12 tygodniu, a mialam 11t 1d, wiec chyba to zalezy od lekarza jak na to patrzy [emoji4]

Największą szansa na chłopca jest w owulacje. A na dziewczynkę przed owulacją wtedy plemniki czekają. A, racji tego, że żeńskie są bardziej wytrzymałe to i szansa na córkę rośnie [emoji6] u mnie powinien być synek w takim razie [emoji12]
Link do: Planujemy płeć dziecka - czy są skuteczne metody? - Dzidziusiowo.pl
No to tak jak ja pamiętałam,my zaczęliśmy jakoś około 10 a lekarz mówi że owulacja przypadała na 15. Także jeżeli ciąża jest młodsza to chłopak ale wspolzylismy też przed owulacja

Megie86 Bardzo Ci dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie i rozpisanie wszystkich badań! Tak Was czytam i już zgłupiałam o co chodzi z tymi wszystkimi badaniami i dlaczego mój lekarz mnie jeszcze na nic nie skierował... Termin mam na 25.02 ale teraz rozumiem, że dopiero na naspnej wizycie mi ustali pierwsze prenatalne. Robiłyście je na nfz czy prywatnie? Jest tu jeszcze ktoś z samej końcówki lutego? :)

Moj lekarz np jak bylam wczoraj u niego, to powiedzial ze jestem w 12 tygodniu, a mialam 11t 1d, wiec chyba to zalezy od lekarza jak na to patrzy [emoji4]

Moze powiedzial 'slangiem' :p Nie sklamal, bo rzeczywiscie zaczelas 12 t.c. :) , ale jesli chodzi o terminy medyczne to jest tak jak wyzej napisalam :) jest tak np. w przypadku poronienia. Dla lekarza 11+5 zawsze bedzie 11 tyg. (ze wzgledu na rozwoj plodu).

Jade na dzialeczke z Rodzicami :) W koncu 'luzny umyslowo' dzien :)

Nie ma za co Raz_dwa :) Do uslug :p Choc widze, ze troche tworze wyklady, a mam przeciez wakacje hehe ;) <joke> Milego dzionka Wszystkim :)

Megie86 Bardzo Ci dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie i rozpisanie wszystkich badań! Tak Was czytam i już zgłupiałam o co chodzi z tymi wszystkimi badaniami i dlaczego mój lekarz mnie jeszcze na nic nie skierował... Termin mam na 25.02 ale teraz rozumiem, że dopiero na naspnej wizycie mi ustali pierwsze prenatalne. Robiłyście je na nfz czy prywatnie? Jest tu jeszcze ktoś z samej końcówki lutego? :)

Na szybko:
Na nfz refundacja jest: dla kobiet po 35 r.z., wady genetyczne w rodzinie, dziecko wczesniejsze urodzone z wadami (spr szczegoly na stronie np. NFZ)
Inaczej trzeba placic :)

Aaaaa okej, sorki jeśli zadaje głupie pytania ale naprawde jeszcze tego wszystkiego nie ogarniam ;)

@raz_dwa_trzy super, to juuż wiem na kim się wzorować :) Ja mam nast wizytę we wtorek 31.07 a prenatalne wobec tego szukam gdzie zrobić :)

reklama
Melduję się po wizycie. Wszystko książkowo. Według OM 8+3 a według USG 9 tydzień. Lekarz negatywnie nastawiony do Nifty, bo co jak dostaniemy wiadomość, że coś jest nie tak. I tak nie jest to podstawa do przerwania ciąży :) pytałam też czy wziąć heparynę przed lotem do USA ( 11 h lot ) No i dostałam wywód na temat tego jak to nie wolno latać dłużej niż 5 h loty więc on nie wie co nam powiedzieć i czy jest sens brać leki. Dopiero jak usłyszał, że lecimy wziąć ślub w Vegas to się rozchmurzy i stwierdził, że jak będę co godzinę chodzić w samolocie to w tak wcześnie ciąży jest Ok.

Załączniki

• BDEECD6B-C86F-4AA4-AE98-FFDA88C9F196.jpeg
    BDEECD6B-C86F-4AA4-AE98-FFDA88C9F196.jpeg
    741,7 KB · Wyświetleń: 62
Do góry