reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
U mnie dzisiaj 9t7d... No i właśnie. To już 10tydzień się zaczął, czy skończył, czy jak :D nie ogarniam tego. Różne aplikacje,różnie pokazują. Ostatnią miesiączkę zaczynałam w środę i wiem,że w każdą środę zaczynam nowy tydzień.
10 tydzien jest w trakcie, dokladnie ostatni dzien 10 tygodnia masz . jak bedzie 10t 1d to już bedziesz w 11 tygodniu [emoji6]
Ja sobie to wytlumaczylam miesiacami - jak np masz 2 lipca, to i tak jest to juz lipiec, a nie czerwiec i 2 dzien [emoji13]

reklama
Dziewczyny wy już macie takie zaawansowane ciąże [emoji2] a ja dopiero 10t2d [emoji57] a czas się tak wlecze....
Do wizyty daleko. Będę ją w sumie miała już w 15tc i to bez usg pewnie [emoji12]
Do badań prenatalnych też daleko bo jeszcze dwa tygodnie [emoji19][emoji43]
Hehe a co ja mogę powiedzieć jak mam termin na 3marca?hehe dopiero w czwartek wizyta 8tc a lekarz i tak mówi że może być młodsze.dzis zaczęliśmy tak myśleć bo może jednak jest szansa na dziewczynkę.jak to z tymi planowanymi płciami jest pamiętacie?

Emilia S. - tak srednio, dlatego zasnelam po 1, choc juz wczesniej przysypialam po 21 hehe :) Dzieeekuje :* Nie stresuj sie USG - na 100 % wszystko bedzie OK :)

Dziekuje za dobre slowo Kobitki :)

Moje drogie Raz_dwa ( :) ) i Katrina, juz tlumacze:

BADANIA PRENATALNE
:
A) NIEINWAZYJNE:
- USG (3 w trakcie ciazy)
- Test podwojny (czyli pappa + fb-hcg)
- Test potrojny (robi sie go po 14 tyg., obecnie juz sie od niego troche odchodzi (mniejsza czulosc), glownie robia go mamy ktore z roznych przyczyn nie zrobily testu podwojnego)
- Testy: Nifty, Harmony, Panorama itd. z krwi (inaczej: wolne płodowe DNA; u nas na razie robily Emilia i Karolina :) )

B) INWAZYJNE:
- amniopunkcja
- biopsja trofoblastu
- kordocenteza

KOLEJNOŚĆ BADAŃ: Dopiero gdy wyjda nieprawidlowe wyniki badan nienwazyjnych robi sie badania inwazyjne.

USG PRENATALNE:
1. Genetyczne (inna nazwa: NT) - 11.0 - 13.6 (najlepiej wykonac miedzy 12-13 t.c.)
2. Połówkowe - 18.0-23.0
3. Przed rozwiazaniem (ostatnie) - 30.0 - 32.0

, czyli w trakcie ciazy mozemy miec kilka zwyklych USG ale USG prenatalne sa tylko 3 (ww.). Kiedys omawialam roznice miedzy USG prenatalnym a USG zwyklym :)

Dodatkowo:
USG NT - bada sie przeziernosc karkowa, kosc nosowa, dokladne CRL, bicie serca itd. i min. dzieki tym parametrom spr. sie ewentualne wady plodu - trwa ok. 20-30 min. Wykrycie wad podczas samego badania USG wynosi ok. 75%
a razem z testem podwojnym to juz: ok. 95% :)

Stad tez jesli wybieracie sie na USG genetyczne to idziecie na pierwsze USG prenatalne (czy inaczej NT) :)

Ostatnia edycja:
Hehe a co ja mogę powiedzieć jak mam termin na 3marca?hehe dopiero w czwartek wizyta 8tc a lekarz i tak mówi że może być młodsze.dzis zaczęliśmy tak myśleć bo może jednak jest szansa na dziewczynkę.jak to z tymi planowanymi płciami jest pamiętacie?
Największą szansa na chłopca jest w owulacje. A na dziewczynkę przed owulacją wtedy plemniki czekają. A, racji tego, że żeńskie są bardziej wytrzymałe to i szansa na córkę rośnie [emoji6] u mnie powinien być synek w takim razie [emoji12]
Link do: Planujemy płeć dziecka - czy są skuteczne metody? - Dzidziusiowo.pl

Emilia S. - tak srednio, dlatego zasnelam po 1, choc juz wczesniej przysypialam po 21 hehe :) Dzieeekuje :* Nie stresuj sie USG - na 100 % wszystko bedzie OK :)

Dziekuje za dobre slowo Kobitki :)

Moje drogie Raz_dwa ( :) ) i Katrina, juz tlumacze:

BADANIA PRENATALNE
:
A) Nieinwazyjne:
- USG (3 w trakcie ciazy)
- Test podwojny (czyli pappa + fb-hcg)
- Test potrojny (robi sie go po 14 tyg., obecnie juz sie od niego troche odchodzi (mniejsza czulosc), glownie robia go mamy ktore z roznych przyczyn nie zrobily testu podwojnego)
- Testy: Nifty, Harmony, Panorama itd. z krwi (inaczej: wolne płodowe DNA; u nas na razie robily Emilia i Karolina :) )

B) INWAZYJNE:
- amniopunkcja
- biopsja trofoblastu
- kordocenteza

KOLEJNOŚĆ BADAŃ: Dopiero gdy wyjda nieprawidlowe wyniki badan nienwazyjnych robi sie badania inwazyjne.

USG PRENATALNE:
1. Genetyczne (inna nazwa: NT) - 11.0 - 13.6 (najlepiej wykonac miedzy 12-13 t.c.)
2. Połówkowe - 18.0-23.0
3. Przed rozwiazaniem (ostatnie) - 30.0 - 32.0

, czyli w trakcie ciazy mozemy miec kilka zwyklych USG ale USG prenatalne sa tylko 3 (ww.). Kiedys omawialam roznice miedzy USG prenatalnym a USG zwyklym :)

Dodatkowo:
USG NT - bada sie przeziernosc karkowa, kosc nosowa, dokladne CRL, bicie serca itd. i min. dzieki tym parametrom spr. sie ewentualne wady plodu - trwa ok. 20-30 min. Wykrycie wad podczas badania: ok. 75%
+ test podwojny: ok. 95% :)

Stad tez jesli wybieracie sie na USG genetyczne to idziecie na pierwsze USG prenatalne (czy inaczej NT) :)
Oo fajnie wyjaśnione !
Dziękujemy [emoji4] [emoji4]

Hej. No z tymi dniami, tygodniami to ja też ciągle liczę, dzięki dziewczyny za lekcję matematyki.;)
Płeć, włg. wszelakich przesądów u mnie wychodzi dziewczynka, patrząc na geny to przewaga chłopców w rodzinie, 13 sierp. mam prenat. i mam nadzieję,że już poznam kto tam się chowa u mnie. :D

@Emilia S :) tak, mam dokładnie tak samo :) z upływem dnia brzuszek się powiększa i wieczorami jest już baaaardzo widoczny :)
Trzymam kciuki za dzisiejsza wizytę, ale myślę, że to będzie już czysta przyjemność :) badania masz super :) daj znać koniecznie po :)
@karolina921 :) życzę samych cudownych dni w nowym domu :) ahhhh i zazdroszę tej kawy na tarasie :) :) w przyszłym roku będzie Ci przy niej towarzyszyło maleństwo :)
@ilona2701 uwielbiam takie wiadomości :) maluch pięknie rośnie :) na kolejnej wizycie masz prenatalne?
@Megi86 , aż się uśmiechnęłam :) cudowne wieści :) :) :) :)
@sumergosum :) witaj w naszym gronie i gratuluję pięknego, zdrowego dzidziola :)

Ja dziś się lenię w domu to mam czas żeby nadrobić forumowe zaległości, a jutro idę na PAPPĘ, stresuję się wynikami kurcze. Ostatnio mam jakieś dziwne, koszmarne sny i złe przeczucia w związku z tym :( USG NT równo za tydzień

@Emilia S :) tak, mam dokładnie tak samo :) z upływem dnia brzuszek się powiększa i wieczorami jest już baaaardzo widoczny :)
Trzymam kciuki za dzisiejsza wizytę, ale myślę, że to będzie już czysta przyjemność :) badania masz super :) daj znać koniecznie po :)
@karolina921 :) życzę samych cudownych dni w nowym domu :) ahhhh i zazdroszę tej kawy na tarasie :) :) w przyszłym roku będzie Ci przy niej towarzyszyło maleństwo :)
@ilona2701 uwielbiam takie wiadomości :) maluch pięknie rośnie :) na kolejnej wizycie masz prenatalne?
@Megi86 , aż się uśmiechnęłam :) cudowne wieści :) :) :) :)
@sumergosum :) witaj w naszym gronie i gratuluję pięknego, zdrowego dzidziola :)

Ja dziś się lenię w domu to mam czas żeby nadrobić forumowe zaległości, a jutro idę na PAPPĘ, stresuję się wynikami kurcze. Ostatnio mam jakieś dziwne, koszmarne sny i złe przeczucia w związku z tym :( USG NT równo za tydzień
Ja nie wybieram się na prenatalne. Może na te połówkowe ale to też zobaczę jak będziemy stali finansowo. Z synem też byłam tylko na tych.

U mnie dzisiaj 9t7d... No i właśnie. To już 10tydzień się zaczął, czy skończył, czy jak :D nie ogarniam tego. Różne aplikacje,różnie pokazują. Ostatnią miesiączkę zaczynałam w środę i wiem,że w każdą środę zaczynam nowy tydzień.

Kochana nie mozesz byc w 9+7 bo 7 dnia bo prostu nie ma - tu jest '0' :)

9+0 9+1 9+2 9+3 9+4 9+5 9+6 - dla lekarza zawsze to oznacza, ze jestes w 9 tyg. (bo taki tydzien juz skonczylas, a jego interesuja tylko i wylacznie skonczone tygodnie), ale jestes juz w trakcie 10 tygodnia!

W dniu 9+0 zakonczylas pelny 9 tydzien i wszystkie +1 +2 itd sa juz czescia 10 tyg. (te dni skladaja sie na 10 tydz.) Czyli w 10+0 bedziesz W OSTATNIM DNIU 10 TYGODNIA i ten mozna uznac za ZAKOŃCZONY,

a w 10+1 bedziesz juz w pierwszym dniu 11 tygodnia (ale dla lekarza nadal bedzie to 10 tydz. min. dlatego, ze dziecko nigdy nie rozwinelo tak jak te w skonczonym 11 tyg.)

Jutro jak bedziesz na USG zapytaj lekarza, ktory to dzien wg USG (USG podaje wynik wg CRL - czyli dlugosci maluszka). Kiedys tez na priv podawalam Ci kalkulator - wpisz tam odpowiednie daty.

Ps. Na tym etapie ciazy - 1 trymestr szczegolnie - dzieci rosna rowno stad tez mozna ustalic ktory to tydzien ciazy po dlugosci ciemieniowo-siedzeniowej (CRL). I tak np. bobaski Eweli i Sumer sa troche wieksze od mojego dlatego lekarze uznali je za starsze i zmienili date porodu na wczesniejsza :) Pomimo, ze wg ich wyliczen z miesiaczki wychodzi co innego. Na tym etapie nie ma tak, ze jedno dziecko moze byc wieksze a drugie mniejsze i ten sam tydzien i dzien ciazy ;) Oczywiscie roznice moga byc, ale te sa bardzo male :)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry