reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
@mamamaluszka2019 z tego co wiem to endometrium na miesiączkę i na ciążę wygląda tak samo. Jest pogrubione. Dlatego jak ja szłam w drugiej połowie cyklu to zawsze mi lekarze (dwóch miałam) mówili, że nie można jeszcze nic powiedzieć,bo endometrium albo na @ albo na ciążę. :) Dziwię się,że powiedziała Ci z taką pewnością. Co innego jak jest świeża krew w macicy, to ok, to już można podejrzewac, że @ nadejdzie.

reklama
Melduję się po wizycie :) dzidzi 5.5 cm, serduszko bije 154, nawet chwilę słuchałam :) termin z usg i z om taki sam. Tak wstępnie powiedział że będzie dziewczynka :) następna wizyta 20 sierpnia

Załączniki

• 20180723_151216.jpg
    20180723_151216.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 79
Ja trochę nie rozumiem tego sposobu liczenia lekarzy, bo jak jest np. 5 czerwca, to nie mówimy, że jest maj...ale moja lekarka też tak liczy :)

A ja mam takie pytanie do dziewczyn, które mają już więcej niż jedno dziecko- czy to, że w kolejnej ciąży brzuszek zaczyna rosnąć wcześniej oznacza, że ostatecznie będzie większy niż w pierwszej ciąży? Jak to było u Was? Przy Zosi w 8 miesiącu wchodziłam jeszcze w moje normalne spodnie, a teraz juz w 11 tygodniu ciężko mi ukryć brzuch i trochę mnie to przeraża :)

Ja miałam w drugiej ciąży malutki brzuszek [emoji4] w pierwszej były bliźniaki to faktycznie był pokaźny. Ale w drugiej to Ci co nie wiedzieli to ciąży by nie poznali.

Melduję się po wizycie :) dzidzi 5.5 cm, serduszko bije 154, nawet chwilę słuchałam :) termin z usg i z om taki sam. Tak wstępnie powiedział że będzie dziewczynka :) następna wizyta 20 sierpnia

Super! Gratuluję po cichutku córeńki [emoji173]️

Gratulacje! Który to tydzień ciąży?

W ogóle dziewczyny, czy jeśli w przyszłym tygodniu pójdę na to badanie przezierności - rozumiem, że włączy wtedy na chwilę aparat usg 3d/4d żeby móc to sobie wszystko policzyć - jest jakaś minimalna szansa, że mooooże już będzie widać płeć? To będzie 11tc+1dc czyli lecący 12 tc.

Lekarz prowadzący moją ciążę z Mikołajrm nie mial takich sprzętów, dodatkowo sam Miki się ponoć też układał niezbyt korzystnie, że płeć poznałam dopiero w 28 tc przechodząc się do innego lekarza (u którego aktualnie prowadzę ciążę) na badaniu usg 3d/4d

Ostatnia edycja:
Gratulacje! Który to tydzień ciąży?

W ogóle dziewczyny, czy jeśli w przyszłym tygodniu pójdę na to badanie przezierności - rozumiem, że włączy wtedy na chwilę aparat usg 3d/4d żeby móc to sobie wszystko policzyć - jest jakaś minimalna szansa, że mooooże już będzie widać płeć? To będzie 11tc+1dc czyli lecący 12 tc.

Lekarz prowadzący moją ciążę z Mikołajrm nie mial takich sprzętów, dodatkowo sam Miki się ponoć też układał niezbyt korzystnie, że płeć poznałam dopiero w 28 tc przechodząc się do innego lekarza (u którego aktualnie prowadzę ciążę) na badaniu usg 3d/4d
U mnie dzisiaj 12t+1

reklama
Hej,

Ilona: gratuluje udanej wizyty i db wiadomosci :) Tez bylam w 12+1 :)

Caitlyn: Niekoniecznie 3d/4d :) Dla lekarza tego rodzaj USG nie ma wiekszej wartosci - wszystkie niezbedne parametry sprawdzi za pomoca 2d :) 3d/4d jest bardziej dla rodzicow, ktorzy chca zobaczyc w miare wiarygodny obraz swego dziecka jeszcze w lonie matki. Mozna jednak zawsze o nie poprosic :) USG NT (11+0 - 13+6) ma troche inny cel - jest to sprawdzenie prawidlowego rozwoju dziecka i wykluczenie ew. wad genetycznych.
W 12 tyg. raczej trudno ocenic plec dziecka, gdyz brak widocznego siusiaka nie swiadczy o tym, ze to dziewczynka ;) Musza byc uwidocznione wargi sromowe by moc to stwierdzic. Na tym etapie narzady meskie i zenskie wygladaja podobnie - sa jeszcze slabo wyksztalcone. Ok 16 t.c. dopiero mozna wstepnie ocenic plec, choc najbardziej bedzie ona wiarygodna ok 20-22 t.c., czyli na USG polowkowym.

Co do tygodni: Liczy sie pelny tydzien, czyli jesli jest 12+1, 12+4 itd. dla lekarza bedzie to 12 tydzien (tak tez kobieta powinna porozumiewac sie z lekarzem - podawac tydz. skonczony chocby to byl 12+6 bedzie to 12 tydz.)

Jednak w 12+1, 12+2 jestesmy juz na poczatku (w trakcie) 13 tygodnia, bo 12 tydz. juz sie zakonczyl - w 12+0. Tak mozna porozumiewac sie np. z rodzina, przyjaciolmi itd :)

Milego wieczorku :) Trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty! :)

Fanka: Pamietam o Tobie! :)

Karolina: Oby Wam sie dobrze mieszkalo! Wszystkiego dobrego w nowym domu :)

Wiola: Pieknej pogody i udanego wypoczynku! :)

Wlasnie (tak o tej godzinie, a jest 22!) dostalam sms z wynikiem Pappa (+wywiad i USG), ze wynik testu FMF - niskie ryzyko! :) Kamien z serca, bo mialam dostac wiad. sms ok 12 lub tel. o tej godz. w razie zlych wiesci. Nie spodziewalam sie juz dzis wyniku, bo jest prawie 24 :p Jeszcze nie mam dokladnych wynikow - pewnie dostane je jutro/pojutrze, ale juz wiem ze jest (na 95%) OK. Uffff.. :) Tez Wam zycze samych dobrych wiadomosci! :)

Ostatnia edycja:
Do góry