reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
@mamamaluszka2019 z tego co wiem to endometrium na miesiączkę i na ciążę wygląda tak samo. Jest pogrubione. Dlatego jak ja szłam w drugiej połowie cyklu to zawsze mi lekarze (dwóch miałam) mówili, że nie można jeszcze nic powiedzieć,bo endometrium albo na @ albo na ciążę. :) Dziwię się,że powiedziała Ci z taką pewnością. Co innego jak jest świeża krew w macicy, to ok, to już można podejrzewac, że @ nadejdzie.

reklama
Melduję się po wizycie :) dzidzi 5.5 cm, serduszko bije 154, nawet chwilę słuchałam :) termin z usg i z om taki sam. Tak wstępnie powiedział że będzie dziewczynka :) następna wizyta 20 sierpnia

Załączniki

• 20180723_151216.jpg
    20180723_151216.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 77
Ja trochę nie rozumiem tego sposobu liczenia lekarzy, bo jak jest np. 5 czerwca, to nie mówimy, że jest maj...ale moja lekarka też tak liczy :)

A ja mam takie pytanie do dziewczyn, które mają już więcej niż jedno dziecko- czy to, że w kolejnej ciąży brzuszek zaczyna rosnąć wcześniej oznacza, że ostatecznie będzie większy niż w pierwszej ciąży? Jak to było u Was? Przy Zosi w 8 miesiącu wchodziłam jeszcze w moje normalne spodnie, a teraz juz w 11 tygodniu ciężko mi ukryć brzuch i trochę mnie to przeraża :)

Ja miałam w drugiej ciąży malutki brzuszek [emoji4] w pierwszej były bliźniaki to faktycznie był pokaźny. Ale w drugiej to Ci co nie wiedzieli to ciąży by nie poznali.

Melduję się po wizycie :) dzidzi 5.5 cm, serduszko bije 154, nawet chwilę słuchałam :) termin z usg i z om taki sam. Tak wstępnie powiedział że będzie dziewczynka :) następna wizyta 20 sierpnia

Super! Gratuluję po cichutku córeńki [emoji173]️

Gratulacje! Który to tydzień ciąży?

W ogóle dziewczyny, czy jeśli w przyszłym tygodniu pójdę na to badanie przezierności - rozumiem, że włączy wtedy na chwilę aparat usg 3d/4d żeby móc to sobie wszystko policzyć - jest jakaś minimalna szansa, że mooooże już będzie widać płeć? To będzie 11tc+1dc czyli lecący 12 tc.

Lekarz prowadzący moją ciążę z Mikołajrm nie mial takich sprzętów, dodatkowo sam Miki się ponoć też układał niezbyt korzystnie, że płeć poznałam dopiero w 28 tc przechodząc się do innego lekarza (u którego aktualnie prowadzę ciążę) na badaniu usg 3d/4d

Ostatnia edycja:
Gratulacje! Który to tydzień ciąży?

W ogóle dziewczyny, czy jeśli w przyszłym tygodniu pójdę na to badanie przezierności - rozumiem, że włączy wtedy na chwilę aparat usg 3d/4d żeby móc to sobie wszystko policzyć - jest jakaś minimalna szansa, że mooooże już będzie widać płeć? To będzie 11tc+1dc czyli lecący 12 tc.

Lekarz prowadzący moją ciążę z Mikołajrm nie mial takich sprzętów, dodatkowo sam Miki się ponoć też układał niezbyt korzystnie, że płeć poznałam dopiero w 28 tc przechodząc się do innego lekarza (u którego aktualnie prowadzę ciążę) na badaniu usg 3d/4d
U mnie dzisiaj 12t+1

reklama
Hej,

Ilona: gratuluje udanej wizyty i db wiadomosci :) Tez bylam w 12+1 :)

Caitlyn: Niekoniecznie 3d/4d :) Dla lekarza tego rodzaj USG nie ma wiekszej wartosci - wszystkie niezbedne parametry sprawdzi za pomoca 2d :) 3d/4d jest bardziej dla rodzicow, ktorzy chca zobaczyc w miare wiarygodny obraz swego dziecka jeszcze w lonie matki. Mozna jednak zawsze o nie poprosic :) USG NT (11+0 - 13+6) ma troche inny cel - jest to sprawdzenie prawidlowego rozwoju dziecka i wykluczenie ew. wad genetycznych.
W 12 tyg. raczej trudno ocenic plec dziecka, gdyz brak widocznego siusiaka nie swiadczy o tym, ze to dziewczynka ;) Musza byc uwidocznione wargi sromowe by moc to stwierdzic. Na tym etapie narzady meskie i zenskie wygladaja podobnie - sa jeszcze slabo wyksztalcone. Ok 16 t.c. dopiero mozna wstepnie ocenic plec, choc najbardziej bedzie ona wiarygodna ok 20-22 t.c., czyli na USG polowkowym.

Co do tygodni: Liczy sie pelny tydzien, czyli jesli jest 12+1, 12+4 itd. dla lekarza bedzie to 12 tydzien (tak tez kobieta powinna porozumiewac sie z lekarzem - podawac tydz. skonczony chocby to byl 12+6 bedzie to 12 tydz.)

Jednak w 12+1, 12+2 jestesmy juz na poczatku (w trakcie) 13 tygodnia, bo 12 tydz. juz sie zakonczyl - w 12+0. Tak mozna porozumiewac sie np. z rodzina, przyjaciolmi itd :)

Milego wieczorku :) Trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty! :)

Fanka: Pamietam o Tobie! :)

Karolina: Oby Wam sie dobrze mieszkalo! Wszystkiego dobrego w nowym domu :)

Wiola: Pieknej pogody i udanego wypoczynku! :)

Wlasnie (tak o tej godzinie, a jest 22!) dostalam sms z wynikiem Pappa (+wywiad i USG), ze wynik testu FMF - niskie ryzyko! :) Kamien z serca, bo mialam dostac wiad. sms ok 12 lub tel. o tej godz. w razie zlych wiesci. Nie spodziewalam sie juz dzis wyniku, bo jest prawie 24 :p Jeszcze nie mam dokladnych wynikow - pewnie dostane je jutro/pojutrze, ale juz wiem ze jest (na 95%) OK. Uffff.. :) Tez Wam zycze samych dobrych wiadomosci! :)

Ostatnia edycja:
Do góry