reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Dziewczyny, nie ma reguły. Na pewne rzeczy sero nie mamy wpływu. Ja z synkiem miałam ciążę od początku zagrożoną, skurcze brzucha od 6 tc, cukrzyca, skracająca się szyjka... Dbałam o siebie mega, nie robiłam nawet rzeczy, które teoretycznie można (hybrydy, farbowanie włosów, jedzenie niektórych rzeczy) -itp. Syn co prawda urodził się globalnie zdrowy, dostał 10/10. Ale nie wiadomo skąd alergie, mega silne kolki przez 9 mcy, generalnie niedojrzały układ trawienny.
A w tym samym czasie znajoma popalała w ciąży, czasem łyknęła winka z %, nie chuchała i nie dmuchała na siebie właściwie w ogóle i co? Dziecko totalnie bezproblemowe i niemal bezobsługowe przez kilka pierwszych miesięcy.
Ja teraz w tej ciąży postanowiłam, że nie będę się tak schizować jak z synem. On być może przez to jest dość nerwowy i wybuchowy. Nie chcę, żeby drugie takie było. Oczywiście to nie jest tak, że tym razem mniej dbam czy mniej mi zależy. Też myślę o tym jak wyjdą genetyczne i pappa. Ale nie umieram każdego dnia ze strachu tak jak wtedy i nie nakręcam się. Nie jest to łatwe, ale staram się. Mam nadzieję, że przyniesie to pozytywne efekty.

reklama
Dziewzyny zglupialam. Dzisiaj jestem dokladnie w 12 tygodniu, jutro bedzie 12+1 czyli wedlug mnie (i mojej poloznej) to nadal bedzie 12 tydzien, Belly mi wysyla informacje mowiaca ze jestem w 13 tygodniu. Czy Wy i Wasi lekarze liczycie skonczone czy zaczete tygodnie?
Ja liczę jak w matematyce, skoro pierwszy tydzień trwa od 1 do 7, to w tym przypadku 12+1 do 12+6 to trzynasty tydzień w toku. 12+7 będzie to trzynasty tydzień skończony, a 13+1 to już będzie rozpoczęty czternasty tydzień.
Nie wiem czy rozumiesz mnie dobrze. ? ;-)

@Juti777 ale i moj konsultant, GP i polozna licza tylko skonczone wiec juz sama glupieje ;). Idac tym tokiem jak bedziesz w 39+1 dniu to to juz bedzie 40 tydzien?

Dziewzyny zglupialam. Dzisiaj jestem dokladnie w 12 tygodniu, jutro bedzie 12+1 czyli wedlug mnie (i mojej poloznej) to nadal bedzie 12 tydzien, Belly mi wysyla informacje mowiaca ze jestem w 13 tygodniu. Czy Wy i Wasi lekarze liczycie skonczone czy zaczete tygodnie?
U mnie położna wpisuje tak jak jest, czyli np 10tc+1d to nadal 10 tc

O, to u mnie podobnie jak u @mamamaluszka2019
Za szybko do gina pognałam (dzień po zrobieniu i testu ciążowego i bety), ten mi mówi, że jest endometrium jak na okres i raczej ciąży nie będzie. Ale intuicja mi mówiła, że jest ciąża, może i test ciążowy by się pomylił, ale beta na pewno nie. Okres nie nastawał, odczekałam grzecznie 2 tyg i przeszłam się do innego lekarza. Intuicyjnie przez ten czas oczekiwania już się pilnowałam, ale w dniu spodziewanej miesiączki się jeszcze nie spodziewałam ciąży i trochę wtedy popiłam.

@Buka83 dopiszesz proszę tą chustę do wątku "must have" ? Ja tam wejdę na jesieni to posortuje co potrzebne i hurtem kupię :D
Jasne, znajdę ten wątek i wrzucę:)
@Emilia S Z tego co wiem 12+1 to już trzynasty tydzień i tak pokaże większość kalkulatorów. Ginekolodzy liczą skończone tygodnie, czyli jesteś teraz w dwunastotygodniowej ciąży. Tak samo 39+1 to już rozpoczęty czterdziesty tydzień. Mi pierwszą ciążę rozwiązano w 38+1 i na wypisie mam poród w 38 tygodniu, mimo że zaczęłam już 39 (bo było 38 skończonych).:)

No właśnie wszystko zależy od nazewnictwa aplikacji/lekarza bo można liczyć na dwa sposoby.
Można powiedzieć, ze skończyłam 11 tygodni (i np 6 dni), a można powiedzieć, ze jestem w 12 tygodniu.

@Juti777 ale i moj konsultant, GP i polozna licza tylko skonczone wiec juz sama glupieje ;). Idac tym tokiem jak bedziesz w 39+1 dniu to to juz bedzie 40 tydzien?
Tak, bo w 39 +1 to pierwszy dzień czterdziestego tygodnia.
Zobacz na to jak liczy się wiek dziecka po urodzeniu. W 7 dniu od narodzin dziecko ma 1 tydzień. Gdy urodziło się 4 stycznia (jak mój syn), to 4 lipca ma skończone pół roku, a 4 stycznia następnego roku ma skończony rok. Zatem 5 stycznia następnego roku będzie miał rok i jeden dzień, zatem zacznie mu lecieć drugi rok życia.

Ale jak dziewczyny piszą lekarze zazwyczaj liczą te skończone tygodnie. Także ja dziś jestem w 10 tygodniu dla lekarza, mimo, że w praktyce to 10t1 d, czyli rozpoczęty 11 tc.

reklama
Ja trochę nie rozumiem tego sposobu liczenia lekarzy, bo jak jest np. 5 czerwca, to nie mówimy, że jest maj...ale moja lekarka też tak liczy :)

A ja mam takie pytanie do dziewczyn, które mają już więcej niż jedno dziecko- czy to, że w kolejnej ciąży brzuszek zaczyna rosnąć wcześniej oznacza, że ostatecznie będzie większy niż w pierwszej ciąży? Jak to było u Was? Przy Zosi w 8 miesiącu wchodziłam jeszcze w moje normalne spodnie, a teraz juz w 11 tygodniu ciężko mi ukryć brzuch i trochę mnie to przeraża :)

Do góry