reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Cześć mamuśki u mnie intensywny weekend festyny woda i całe dnie na świeżym powietrzu U mnie dzisiaj 14 plus 4 I na szczęście mdłości od 3 dni nie mam ale sił też niewiele. Uczulenie nie przechodzi a wręcz zmieniło wygląd na takie plamy małe jak po oparzeniu Już 8 dni biorę leki na uczulenie i nic. Dermatolodzy nawet prywatnie za min 2.tyg. Wkurza mnie to. A Dzisiaj upalny poniedziałek w pracy ..
Wszystkim wam miłego dnia

reklama
Ja 16+4 i też mam spadki energii. Potrafię wstać, zjeść lekkie śniadanie i po godzinie iść na drzemkę. Najczęściej te doły mam około 11-12 i po powrocie z pracy. A miało być tak super. :D

Mam dokładnie tak samo, tyle, ze teraz jak wrocilam do pracy to o drzemce mogę zapomnieć. Wracam do domu ok 18.30, zanim ślepe zjem, coś zrobie to już 21 i zasypiam na siedząco...Gdzie ta energia II trymestru?? [emoji846]

@carmelek9, super, już nie mogę się doczekać kiedy mi wróci energia. Ja do gina idę jutro i tez już będę chciała umówić się na połówkowe, a 20 tydzień wypadnie mi akurat jak nie będzie mnie w PL
@anaa26, dobre pytanie. Przyłączam się do niego. Nie wiedziałam, ze są jakieś rodzaje tych badań. Myslalam, ze połówkowe to połówkowe.

Hejka,
To u mnie dla odmiany wskazanie na chłopca, tak na 80 %. Parametry książkowe. Ale leniwy książę nie chciał się ujawnić, wolał relaks placami do nas.

Załączniki

• 20180820_202437.jpg
    20180820_202437.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 87
Widzę, że umawiacie się już na połówkowe...
A ja mam takie małe przemyślenia co do badań prenatalnych/połówkowych II trymestru. Dobrze rozumiem chyba temat, że nie ma badań typu USG prenatalnych w II trymestrze? Jedynym badaniem prenatalnym w tym trymestrze jest test NIFTY? Dobrze rozumiem?
USG połówkowe warto wykonać jednak u ginekloga, który posiada certifikat. I tak planuje zrobić. Do wyboru są dwie opcje:
-USG położnicze/połówkowe
-USG położnicze 3D/4D w II trymestrze.
Czym mogą się różnić? Czy pierwsze będzie określało ważne parametry ale nie będzie 3D/4D? Drugie nie określi tych najważniejszych parametrów co pierwsze? Zastanawia mnie to, nie wiem na które się zapisać.
Cenowo - 1) 250 zł, 2) 300 zł (ale tutaj mamy też film z zapisem na płyte DVD).

Co Wy o tym myślicie? Jakie są Wasze odczucia? Na jakie badanie Wy się zapisałyście? I jak zawsze to samo pytanie: robi ktoś badanie w Poznaniu?

W trakcie ciązy są 3 badania prenatalne:
1. USG NT (genetyczne)
2. USG połówkowe - na które wg mamy ginekolog najlepiej udac sie pomiedzy 20+0 - 21+6 (serce, narzady sa wieksze, bardziej widoczne, a co za tym idzie mozna lepiej je zbadac), choc niektorzy lekarze - ostatnio o tym troche czytałam -wykonuja to usg dopiero od 22+0 do 22+6, a jeszcze inni od 23+0.
Dla przykładu w Invicta USG dla II trymestru wykonywane jest miedzy 21 a 24 t.c.
Moja rada: Na USG połówkowe udajcie się minimum po skonczonym 20+0.
3. USG III trymestru

Nazwa jak nazwa - moze to byc USG połówkowe, USG prenatalne II trymestru, USG położniczo-prenatalne, USG 20-24 tydz. itp. itd.

USG 3D/4D wykonuje sie przewazne w 20-25 t.c. z USG standardowym - jesli chodzi o cele diagnostyczne. Dzięku USG 3D/4D dziecko może być zbadane znacznie dokładniej i chodzi tu przede wszystkim o wygląd twarzy, rączek i nóżek, narządów wewnętrznych itd. Dodatkowo można nagrac filmik z takiego USG oraz zobaczyc jak dzidzia ziewa, uśmiecha sie itp.

Pozdrawiam serdecznie Kobitki! :-)

Ps. @anaa26 jesli chodzi o badanie dobrostanu plodu to udaj sie na usg poloznicze/polowkowe :)

reklama
Do góry