reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
Cześć mamuśki u mnie intensywny weekend festyny woda i całe dnie na świeżym powietrzu U mnie dzisiaj 14 plus 4 I na szczęście mdłości od 3 dni nie mam ale sił też niewiele. Uczulenie nie przechodzi a wręcz zmieniło wygląd na takie plamy małe jak po oparzeniu Już 8 dni biorę leki na uczulenie i nic. Dermatolodzy nawet prywatnie za min 2.tyg. Wkurza mnie to. A Dzisiaj upalny poniedziałek w pracy ..
Wszystkim wam miłego dnia

reklama
Ja 16+4 i też mam spadki energii. Potrafię wstać, zjeść lekkie śniadanie i po godzinie iść na drzemkę. Najczęściej te doły mam około 11-12 i po powrocie z pracy. A miało być tak super. :D

Mam dokładnie tak samo, tyle, ze teraz jak wrocilam do pracy to o drzemce mogę zapomnieć. Wracam do domu ok 18.30, zanim ślepe zjem, coś zrobie to już 21 i zasypiam na siedząco...Gdzie ta energia II trymestru?? [emoji846]

@carmelek9, super, już nie mogę się doczekać kiedy mi wróci energia. Ja do gina idę jutro i tez już będę chciała umówić się na połówkowe, a 20 tydzień wypadnie mi akurat jak nie będzie mnie w PL
@anaa26, dobre pytanie. Przyłączam się do niego. Nie wiedziałam, ze są jakieś rodzaje tych badań. Myslalam, ze połówkowe to połówkowe.

Hejka,
To u mnie dla odmiany wskazanie na chłopca, tak na 80 %. Parametry książkowe. Ale leniwy książę nie chciał się ujawnić, wolał relaks placami do nas.

Załączniki

• 20180820_202437.jpg
    20180820_202437.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 89
Widzę, że umawiacie się już na połówkowe...
A ja mam takie małe przemyślenia co do badań prenatalnych/połówkowych II trymestru. Dobrze rozumiem chyba temat, że nie ma badań typu USG prenatalnych w II trymestrze? Jedynym badaniem prenatalnym w tym trymestrze jest test NIFTY? Dobrze rozumiem?
USG połówkowe warto wykonać jednak u ginekloga, który posiada certifikat. I tak planuje zrobić. Do wyboru są dwie opcje:
-USG położnicze/połówkowe
-USG położnicze 3D/4D w II trymestrze.
Czym mogą się różnić? Czy pierwsze będzie określało ważne parametry ale nie będzie 3D/4D? Drugie nie określi tych najważniejszych parametrów co pierwsze? Zastanawia mnie to, nie wiem na które się zapisać.
Cenowo - 1) 250 zł, 2) 300 zł (ale tutaj mamy też film z zapisem na płyte DVD).

Co Wy o tym myślicie? Jakie są Wasze odczucia? Na jakie badanie Wy się zapisałyście? I jak zawsze to samo pytanie: robi ktoś badanie w Poznaniu?

W trakcie ciązy są 3 badania prenatalne:
1. USG NT (genetyczne)
2. USG połówkowe - na które wg mamy ginekolog najlepiej udac sie pomiedzy 20+0 - 21+6 (serce, narzady sa wieksze, bardziej widoczne, a co za tym idzie mozna lepiej je zbadac), choc niektorzy lekarze - ostatnio o tym troche czytałam -wykonuja to usg dopiero od 22+0 do 22+6, a jeszcze inni od 23+0.
Dla przykładu w Invicta USG dla II trymestru wykonywane jest miedzy 21 a 24 t.c.
Moja rada: Na USG połówkowe udajcie się minimum po skonczonym 20+0.
3. USG III trymestru

Nazwa jak nazwa - moze to byc USG połówkowe, USG prenatalne II trymestru, USG położniczo-prenatalne, USG 20-24 tydz. itp. itd.

USG 3D/4D wykonuje sie przewazne w 20-25 t.c. z USG standardowym - jesli chodzi o cele diagnostyczne. Dzięku USG 3D/4D dziecko może być zbadane znacznie dokładniej i chodzi tu przede wszystkim o wygląd twarzy, rączek i nóżek, narządów wewnętrznych itd. Dodatkowo można nagrac filmik z takiego USG oraz zobaczyc jak dzidzia ziewa, uśmiecha sie itp.

Pozdrawiam serdecznie Kobitki! :-)

Ps. @anaa26 jesli chodzi o badanie dobrostanu plodu to udaj sie na usg poloznicze/polowkowe :)

reklama
Do góry