reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
reklama
Hihi to widzę,ze nie tylko mnie ponioslo:D Ciekawe czy ja wytrzymam do polowkowych i nic już nie kupię...

Apropo wózka proszę o radę doświadczone mamy:) Jeszcze nie kupuję ale powiedzcie... kupowanie 3w1 nie jest bez sensu? Nie lepiej kupić 2w1 a fotelik ten samochodowy kupic jakiś porządny? Poprawcie mnie jeśli się mylę :rolleyes:
Zdecydowanie fotelik osobno. I to tylko i wyłącznie taki z dobrymi wynikami w testach zderzeniowych. Żaden marketowy badziew ze styropianu.

Hej. Ja mam 3w1 i bardzo chwalę. U mnie na szczepienia, czy do biedry chociaż, brałam młodego w nosidełku, a do auta tylko stelaż i adaptery i siup. Nosidełko na stelaż bez przekładania dziecka w gondolę. Mój zasypiał zawsze a aucie i szkoda mi było go budzić do gondoli. No ale ile mam tyle opinie nie . Większy fotelik do auta kupiliśmy jak młody już był bardziej stabilny, praktycznie jak nosidełko było za małe już. Tyle,że odkupiłam od szwagierki 3w1 za małą kasę. No i teraz kolejny bąbel będzie miał taki pojazd :)
Z fotelikiem z innej firmy robisz dokładnie tak samo. Albo od razu na stelaż wózka, albo z adapterami (zależy od firmy obydwu sprzętów). A jednak te z zestawów 3 w1 wypadają słabo w testach zderzeniowych.

Akurat mamy z Maxi Cosi wszystko, ale można do wózka innej firmy kupić adaptery i będzie inny fotelik pasował. Wózek mamy model Mura 4 Plus, a fotelik Pebble Plus z bazą 2 Way fix tak, że następny większy będziemy mogli montować tyłem do kierunku jazdy :)
Ja mam ten sam fotelik po synku dla maluszka. Teraz synek jeździ w MaxiCisi 2way Pearl, który jest na tą samą bazę. Ale zaraz trzeba kupić już ten trzeci. Też będzie tyłem do kierunku jazdy, bo chcę tak wozić do 4 rż.

Tak w ogóle to cześć. Nie było mnie prawie tydzień bo byłam u mamy opiekować się nią po operacji. Padam.
Bałam się, że naskrobiecie tyle, że nie nadrobie, na szczęście byłyście łaskawe. ;-)
Ja wkraczam właśnie w mityczny II trymestr. Póki co mityczny bo w ciąży z synkiem wcale nie był fajny (sporo się działo), teraz też zamiast wzrostu to zaliczam spadek energii i jeszcze opryszczka mi w nocy wyszła... Także ten...
Może jak się trochę rozkręci ten trymestr to będzie lepiej. Mi się dziś śniło, że drugi chłopak będzie. Ale przeczucia na jawie cały czas są sprzeczne. I w sumie jakoś nie spinam się z tym poznaniem płci. Od jakiegoś tygodnia dość regularnie czuję smyranie lokatora. Czasem raz, czasem nawet kilka razy dziennie. Teraz to fajne. Później będzie gorzej jak przywali. ;-)

Tak w ogóle to cześć. Nie było mnie prawie tydzień bo byłam u mamy opiekować się nią po operacji. Padam.
Bałam się, że naskrobiecie tyle, że nie nadrobie, na szczęście byłyście łaskawe. ;-)
Ja wkraczam właśnie w mityczny II trymestr. Póki co mityczny bo w ciąży z synkiem wcale nie był fajny (sporo się działo), teraz też zamiast wzrostu to zaliczam spadek energii i jeszcze opryszczka mi w nocy wyszła... Także ten...
Może jak się trochę rozkręci ten trymestr to będzie lepiej. Mi się dziś śniło, że drugi chłopak będzie. Ale przeczucia na jawie cały czas są sprzeczne. I w sumie jakoś nie spinam się z tym poznaniem płci. Od jakiegoś tygodnia dość regularnie czuję smyranie lokatora. Czasem raz, czasem nawet kilka razy dziennie. Teraz to fajne. Później będzie gorzej jak przywali. ;-)

Powiem Ci, ze ja tez mam spadek energii o to znaczny, a dzisiaj jeszcze wracam do pracy po 2 tygodniowej przerwie..... coś czuje, ze to będzie cieeeeeeeezki dzień.
I wydaje mi się, ze wczoraj tez czułam malucha [emoji846] czułam własnej takie smyranie [emoji846] mam nadzieje, ze to to [emoji846]

Ja 16+4 i też mam spadki energii. Potrafię wstać, zjeść lekkie śniadanie i po godzinie iść na drzemkę. Najczęściej te doły mam około 11-12 i po powrocie z pracy. A miało być tak super. :D

To i ja się witam w nowym tygodniu;)
Ja dziś kończę 16tyg i muszę się pochwalić, że od kilku dni nie mam mdłości i wróciła mi energia, więc znacznie lepiej się czuje i przynajmniej już chociażby coś ogarnę w domu;)
Za tydzień we wtorek mam wizytę i nie mogę się już doczekać, chętnie poszłabym szybciej;) pewnie tez wtedy umówię się na połówkowe gdzieś w połowie września.

Widzę, że umawiacie się już na połówkowe...
A ja mam takie małe przemyślenia co do badań prenatalnych/połówkowych II trymestru. Dobrze rozumiem chyba temat, że nie ma badań typu USG prenatalnych w II trymestrze? Jedynym badaniem prenatalnym w tym trymestrze jest test NIFTY? Dobrze rozumiem?
USG połówkowe warto wykonać jednak u ginekloga, który posiada certifikat. I tak planuje zrobić. Do wyboru są dwie opcje:
-USG położnicze/połówkowe
-USG położnicze 3D/4D w II trymestrze.
Czym mogą się różnić? Czy pierwsze będzie określało ważne parametry ale nie będzie 3D/4D? Drugie nie określi tych najważniejszych parametrów co pierwsze? Zastanawia mnie to, nie wiem na które się zapisać.
Cenowo - 1) 250 zł, 2) 300 zł (ale tutaj mamy też film z zapisem na płyte DVD).

Co Wy o tym myślicie? Jakie są Wasze odczucia? Na jakie badanie Wy się zapisałyście? I jak zawsze to samo pytanie: robi ktoś badanie w Poznaniu?

reklama
@anaa26 Ja zapisałam się na badanie połówkowe zwykłe, to standardowe, zalecane, na którym oceniana jest budowa dziecka. Robi je lekarz z certyfikatem w szpitalu.

Te zdjęcia 3D lub film nie są mi potrzebne, a lekarz widzi wszystko na zwykłym USG. U mnie jest dopłata za film, więc może tylko tym się różni. Najlepiej dopytaj u lekarza.

Do góry