reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
@ForgetMeeNot oczywiście, że tak. To normalne, że człowiek boi się tego co nieznane. Sama się bałam. Bardzo. Co do intuicji cóż ja może mam jakiś upośledzony umysł i percepcje na tym poziomie, ale nic mi nie przyszło z tym słynnym instynktem poza chęcia opieki i miłością do maluchów. Reszty nauczyłam się poznając je i ich potrzeby [emoji6] z drugim przyjęłam zasadę, że to co z pierwszymi nie szkodziło to i tu nie zaszkodzi. Może pomóc, ale nie musi bo każdy człowiek inny. Ale byłam wewnętrznie dużo bardziej spokojniejsza i przez to to macierzyńatwo jest dla mnie dużo piękniejsze [emoji4]

reklama
Mnie najbardziej na razie przeraża poród i połóg. Jak czytam artykuły i inne opisy to się boję czy podołam :o
Na co dzień jestem osobą o niskiej energii, zdarza mi się mdleć (byłam u lekarza, nie brakuje mi ani witamin ani minerałów - taka uroda). Dodatkowo mam wysoką wadę wzroku :nerd: i mimo, że dwóch lekarzy stwierdziło, że nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego to boje się tego i nie wiem czy mogę im zaufać :/
O porodzie nic ci nie napiszę bo miałam cc i to dla mnie był lajt [emoji6] ale połóg u mnie niczym nie różnił się od okresu i potem pms. Krwawienie ustąpiło po tygodniu. A do formy takiej, że nie odczuwałam zmian z przed ciąży doszłam w trzy tygodnie po drugim cc z tym, że pewnie byłoby to szybciej ale wdało mi się zakażenie

@Łucja_ , nie jesteś sama w obawach przed porodem i połogiem. Ja wolę nie czytać, chociaż nie raz już mnie korciło. Mam nadzieje, że się nie złamię bo będę się tylko niepotrzebnie negatywnie nakręcać i stresować.
@karolina921, właśnie o te potrzeby mi chodzi :) skąd wiedziałaś? :)
odnośnie cc, to są dwie opcje, albo jest wskazanie i konieczność albo na tzw. życzenie. Ja jeszcze o formie porodu nie rozmawiałam z moim lekarzem. Poczekam do połówkowych :)

Dziewczyny, mam pytanie z innej beczki. Czy to możliwe, że tak wcześnie czuć już dziecko? Wiem,że na ruchy to zdecydowanie za wcześnie, ale od kilku dni , tak od 2-3 czuje takie łaskotanie w miejscu gdzie zadomowił się maluch :) możliwe to?

Mnie najbardziej na razie przeraża poród i połóg. Jak czytam artykuły i inne opisy to się boję czy podołam :o
Na co dzień jestem osobą o niskiej energii, zdarza mi się mdleć (byłam u lekarza, nie brakuje mi ani witamin ani minerałów - taka uroda). Dodatkowo mam wysoką wadę wzroku :nerd: i mimo, że dwóch lekarzy stwierdziło, że nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego to boje się tego i nie wiem czy mogę im zaufać :/

Ja to bylam cwana i Sie nie balam dopoki mnie nie wzieli nA sale :D nie mA mocnych :p

Też obiecałam sobie, że nie będę czytać, ale z drugiej strony jak się nie wie co Cię czeka to jeszcze większy niepokój, przynajmniej u mnie :)

@Łucja_ , nie jesteś sama w obawach przed porodem i połogiem. Ja wolę nie czytać, chociaż nie raz już mnie korciło. Mam nadzieje, że się nie złamię bo będę się tylko niepotrzebnie negatywnie nakręcać i stresować.
odnośnie cc, to są dwie opcje, albo jest wskazanie i konieczność albo na tzw. życzenie. Ja jeszcze o formie porodu nie rozmawiałam z moim lekarzem. Poczekam do połówkowych :)

Dziewczyny, mam pytanie z innej beczki. Czy to możliwe, że tak wcześnie czuć już dziecko? Wiem,że na ruchy to zdecydowanie za wcześnie, ale od kilku dni , tak od 2-3 czuje takie łaskotanie w miejscu gdzie zadomowił się maluch :) możliwe to?
Moze byc, ja juz tez "cos" czuje :-) co do porodu to ja po drugim pomimo sepsy doszlam do siebie szybciutko. Bez nacinania nie popekalam, usiadlam na tylek z 10-15 minut po porodzie. Ja sie strasznie balabym cc. Moja forumowa kolezanka miala cc w maju 2015 (termin na lipiec) i niestety dzien pozniej dowiedzialysmy sie, ze zmarla :-( pozniej okazalo sie, ze lekarz uszkodzil tetnice w macicy...

Moze byc, ja juz tez "cos" czuje [emoji4] co do porodu to ja po drugim pomimo sepsy doszlam do siebie szybciutko. Bez nacinania nie popekalam, usiadlam na tylek z 10-15 minut po porodzie. Ja sie strasznie balabym cc. Moja forumowa kolezanka miala cc w maju 2015 (termin na lipiec) i niestety dzien pozniej dowiedzialysmy sie, ze zmarla :-( pozniej okazalo sie, ze lekarz uszkodzil tetnice w macicy...

O matko. To straszne. Nie jestem nawet sobie w stanie tego wyobrazić. Przerażają mnie takie historie, a niestety troche ich jest

Nauczyłam się ich potrzeb metodą prób i błędów. Gdzieś po około dwóch miesiącach to już wiedziałam czy płaczą dlateg, że je coś boli czy chcą się przytulić, są głodne, mają mokro , zimno im czy po prostu się znudziło leżenie [emoji6]
Co do cc ja drugiem miałam na życzenie pierwsze na cito więc nie miałam nic do gadania ci di sposobu porodu

Nauczyłam się ich potrzeb metodą prób i błędów. Gdzieś po około dwóch miesiącach to już wiedziałam czy płaczą dlateg, że je coś boli czy chcą się przytulić, są głodne, mają mokro , zimno im czy po prostu się znudziło leżenie [emoji6]
Co do cc ja drugiem miałam na życzenie pierwsze na cito więc nie miałam nic do gadania ci di sposobu porodu

Właśnie czasem nie ma się nic do gadania [emoji846] a teraz jak planujesz rodzic?
Odnośnie noworodka to mam własnej takie wyobraźnie, ze to będzie metoda prób i błędów [emoji846][emoji39] ale jakos damy radę [emoji123]

reklama
Właśnie czasem nie ma się nic do gadania [emoji846] a teraz jak planujesz rodzic?
Odnośnie noworodka to mam własnej takie wyobraźnie, ze to będzie metoda prób i błędów [emoji846][emoji39] ale jakos damy radę [emoji123]
Kurcze to świetnie, że nie wyobrażasz sobie, że nagle po porodzie Cię olśni i będziesz wszystko wiedziała. Ja tak sobie to wyobrażałam i srogo się zawiodłam. Ale naczytałam się wtedy durnych poradników, blogów, artykułów gdzie macierzyństwo było przedstawione jako idylla.

Teraz innej opcji niż cc nie biorę pod uwagę. Poród SN mnie przeraża, a jeszcze po dwóch cięciach to w życiu bym nie ryzykowała [emoji4]

Do góry