reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2017

U nas nie da się wziąć macierzyńskiego przed urodzeniem dzidzia. 6 tygodni przed i 8 tyg po nie można pracować ale wtedy jest inny zasiłek a macierzyński trzeba zgłosić do 6 tygodni po porodzie czy jakoś tak. Jak się ma firmę to można zgłosić kiedy sie chce ale najlepiej do 3 miesięcy bo tyle wstecz wypłacają.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

To też ma sens. Bo ja nie rozumiem, dlaczego maja mi wypłacać macierzyńskie, skoro jeszcze nie urodzilam

reklama
No popatrz, co kraj to inaczej!
Ja po macierzynskim wezme urlop co mi sie naliczyl kilka tygodni a potem to nie wiem czy wroce do pracy czy zosatne troche na wychowawczym, pewnie zobaczymy jaka sytuacja finansowa bedzie, bo wychowwczy kiepsko platny

Temat pranie?
W naszym domu tylko ja je robię;) Kiedyś jak moja Roza była mała dorzuciła mi do pralki moją ulubioną i oczywiście jedną z,droższych szminek koloru maliny... Pranie było pięknie umalowane :)))))

Dziewczyny... Co jakiś czas mam na bieliźnie taką wydzieline jak galaretka taka przezroczysto-biala.. Macie takie coś?

Dlaczego? Nie szkoda Ci tego czasu, gdzie jeszcze nie będzie dzidziusia?? Zawsze to późnej kilka dni dłużej

Generlanie w SE zwolnień nie daja, musi byc ciąża wysokiego ryzyka. A moja juz prawie doszona, Wiec nie sadze abym więcej dostała.

Do końca sie pracuje albo na 2 tygodnie często dziewczyny biorą macierzyński.

A czasu mi jakos nie szkoda, to tylko pare dni, chociaż i tak nie sadze żebym po terminie urodziła.

No popatrz, co kraj to inaczej!
Ja po macierzynskim wezme urlop co mi sie naliczyl kilka tygodni a potem to nie wiem czy wroce do pracy czy zosatne troche na wychowawczym, pewnie zobaczymy jaka sytuacja finansowa bedzie, bo wychowwczy kiepsko platny

O właśnie, muszę się dowiedzieć co z urlopem nie wykorzystanym, czy dadzą mi go przed macierzyńskim jeszcze czy wypłaca mi kasę

Czegoś takiego jak wychowawczy to tak do końca u nas nie ma. W Bawarii od 15 mies życia dziecka można wziąć betreuungsgeld do czasu aż dziecko pójdzie do przedszkola (ale max do 36 mies) ale to tez niewielka kwota. I ewentualnie jeszcze erziehungsgeld ale jest już zależny od dochodów obojga rodziców. Większość kobiet wraca do pracy po roku/ od roku przyjmuja do żłobka.

i to w PL jest caly rok pelnoplatny?
Albo pół roku 100% a potem 60 albo cały rok 80 %

No dziewczyny piorące i sprzątające ja na dobę przed porodem też ogarnęłam chłupke :)

Asia a może to czop?

My nadal w szpitalu. Wygląda na to ze jutro mnie druga tura opuści, bo u Nastki żółtaczka i lampy mamy.

We Se jest macierzyński/ tacierzyński 480 dni można brać do 7 roku życia. Za 1 rok jest wypalacne na najwyższym poziomie czyli 80% pensji, pozniej Na niższym. Większość rodziców po roku max 1,5 wraca do prący. Resztę dni wybiera sie w czasie wakacji, jak przedszkola i szkoły sa zamknięte.

reklama
Ja ostatnio zrobiłam jasne pranie, wrzuciłam koszulę nocną białą z bladziutkimi różowymi paskami ale lamówki wokół ramion były mocno różowe. Dosłownie miały z 0,5 cm a cholery jedne zafarbowały mi całe pranie.. wszystkie białe skarpetki i majtki są aktualnie brudnoróżowe. To samo koszulki moje i męża. Moje jeszcze idzie przeboleć ale mąż w różowym nie chce chodzić :D Więc wyobraź sobie jak wkurzona byłam ja..
Mój lubi kolor różowy [emoji16]

co do prania to raczej nie zdarza mi się mieszać kolorów :

Mi się też do tej pory nie zdarzyło [emoji53]

Dziewczyny... Co jakiś czas mam na bieliźnie taką wydzieline jak galaretka taka przezroczysto-biala.. Macie takie coś?

Tak, od kilku dni

5djy3e3kpgua6zwe.png

Do góry