Jak pojdziesz na l4 przed przepracowaniem pełnych 3 miesięcy od podwyżki to ona nie wejdzie Ci ani w chorobowe, ani w macierzyński... to jest tak, że musisz przepracować 3 pełne np. Dostajesz podwyżkę 18.08 to musisz cały wrzesień, październik, listopad przepracować bez l4.Hmm, a przy macierzyńskim ma się średnia z ostatnich 12 miesiecy? Bo będę miała podwyżkę niedługo i nie wiem jak to będzie liczone. A i wychodzi mi na to, że po podwyżce opłaca mi się pracować 3 miesiące i dopiero L4? No zobaczymy czy się uda.
Mało to, posłużę się przykładem z życia wziętym - moj pracownik zarabiał np. 3000 zł, do tego np. 3000 premii uznaniowej, następnie dostał podwyżkę załóżmy do 4000 i premia tyle samo, ale w ciagu 3 miesięcy było l4 z powodu przeziębienia, jakies krótkie, potem znowu nie doszło po pełnych 3 m-cy przez chorobę, następnie znowu podwyżka np. Do 5000 i premia tez i znowu jakieś przeziębienie i w końcu ciąża. Jaka podstawę chorobowego i macierzyńskiego miał ten pracownik? 3000zl mimo podwyżek i premii, bo ciagle l4 przerywało okres pełnych 3 miesięcy a premia była uznaniowa... i nagle 3000 zamiast 10000.
Kwoty są przykładowe, przykład prawdziwy.