reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Nam też zalecała położna żeby kłaść mała na brzuszek w ciągu dnia bo o noc to mówiła że domyśla się ze będę się bała.
I miala racje.
Raz była odkładana raz nie i jakoś tak zleciało do teraz gdzie sama się przekręca na brzuszek.
Od dwóch dni ma taka faze.
Kuba nie chciał się za bardzo bawić na brzuchu, dopóki się sam nie obrócił. A jakoś tak lepiej mu zaczęło iść jak go kładłam na łóżko, a nie na matę. Poczuł może jakiś komfort, albo to zbieg okoliczności.
Odkąd wykonał samodzielny obrót leży chętnie na brzuszku i maltretuje zabawkę 😂 ma taką kostkę edukacyjną, obraca ją na wszystkie strony i wybiera tę, którą zaatakuje. Śmiesznie to wygląda 😆

reklama
@Nat_Ra to tak jak i moj maz spi jak zabity 🤪 choc ma przebłyski w nocy 😂
I dlatego młoda nie może z nami spać m.in a już między nami tym bardziej.
W ciągu dnia na drzemce położę ja obok siebie i śpimy ale we trójkę ani razu jedynie w tedy kiedy ja nie spie to leży ale jak i ja mam zamiar iść spać odkładam ja do łóżeczka.

No nasza chwilę poleży ale nie za długo czasem to trwa pare sekund czasem pare minut jak jest obok ktoś to dłużej ale sama a ja się kręcę to już kwekanie.

Ostatnie dni są ciężkie że przestaje czuć kręgosłup to mąż się śmieje że jest ze mną dobrze bo on go czuje czyli jego zdaniem mnie nie boli a jego już tak 🤪🤪

P.s nasza córka lubi patrzeć na świat z rąk 🤪
Jak to moja teściowa powiedziała że ja przyzwyczaiłam to jej powiedziałam "poloz się na pare dni po 1 5 godzin ciekawe ile wylezysz"
Akurat rozmowy z moją teściowa tak wyglądają mówię wprost co mi leży na wątrobie i się nie obraża 🤪🤪

Fakt ostatnio nie wiele mogę zrobić jak ona jest aktywna bo domaga się uwagi na okrągło i na rece.
Jedynie jak śpi na drzemce coś ogarnę na szybko albo zwyczajnie idę leżeć razem z nią 🤪robota nie zając nie ucieknie a chwile z mala się nie powtórzą ❤️

Patrzę teraz na nią ( śpi) to uważam że w życiu to mi się córka udała ❤️❤️❤️
Ale charakterek podobno ma mój mama mówiła że tak samo rece i kwekanie 😂❤️

Jak to moja teściowa powiedziała że ja przyzwyczaiłam to jej powiedziałam "poloz się na pare dni po 1 5 godzin ciekawe ile wylezysz"
Akurat rozmowy z moją teściowa tak wyglądają mówię wprost co mi leży na wątrobie i się nie obraża 🤪🤪

Fakt ostatnio nie wiele mogę zrobić jak ona jest aktywna bo domaga się uwagi na okrągło i na rece.
Jedynie jak śpi na drzemce coś ogarnę na szybko albo zwyczajnie idę leżeć razem z nią 🤪robota nie zając nie ucieknie a chwile z mala się nie powtórzą ❤️

To może w nosidełko albo w chuście spróbuj nosić ( nie pamiętam, która z nas ma nosidełko), odciążysz plecy i kręgosłup 😊

Ja w tym tygodniu sobie odpoczywam, bo Kuba stęka trochę mniej, ale w domu jest mąż który ma urlop i mogę się np umyć bez pośpiechu - bo tak generalnie to Kuba też jest wołający, lubi mieć kogoś w zasięgu wzroku. I on też lubi być noszony, oczywiście robimy to ale staramy się to minimalizować, raz bo ciężki a dwa jego ulubiona pozycja jest niedobra dla jego kręgosłupa. Moja teściowa też mówi (oraz pani fizjo tez) że młodemu się pokaże świat to już potem nie chce leżeć.

Ja w tym tygodniu sobie odpoczywam, bo Kuba stęka trochę mniej, ale w domu jest mąż który ma urlop i mogę się np umyć bez pośpiechu - bo tak generalnie to Kuba też jest wołający, lubi mieć kogoś w zasięgu wzroku. I on też lubi być noszony, oczywiście robimy to ale staramy się to minimalizować, raz bo ciężki a dwa jego ulubiona pozycja jest niedobra dla jego kręgosłupa. Moja teściowa też mówi (oraz pani fizjo tez) że młodemu się pokaże świat to już potem nie chce leżeć.

No wiesz ja mam zdanie że tak małego dziecka nie da przyzwyczaić się do noszenia na rękach. Ile można leżeć?
Śpi w nocy - leży drzemki w ciągu dnia - leży
Jakaś tam zabawa w ciągu dnia ( mata / łóżeczko jej / nasze - leży w wózku na spacerze - leży to i chce być noszona na rękach bo w tedy obserwuje sobie ten świat.
Być może się myle 🤪 ale w ten sposób próbuje się pocieszyć 😂
Fakt że mloda jest sporo noszona i mój kręgosłup woła o pomoc 😂 ręce mnie jakoś nie bolą tylko ten kręgosłup ( mam zwyrodnienie ) .

To też nie było tak że jak ona zakwekała to ja już ja brałam na ręce bo zawsze próbowałam/ probuje ja czymś zająć zabawa czy czymkolwiek 🤪 ale jednak ręce wygrywają.
Fakt że zawsze jestem gdzieś obok niej.
Mała nie poleży na macie 15 minut i nie pobawi się tak samo w łóżeczku nie ma takiej opcji.
Na początku to tak było ale im starsza jest tym bardziej ciekawa.
Mąż próbuje żeby więcej lezala ale jakoś słabo mu to wychodzi.
Śmieje się że ma mój charakterek- mały rzadziciel 😂
Mama moja mówi że ja byłam taka sama choć dużo mniej noszona byłam za to kwekanie to była moja dobra strona 😂 i też nie mogła oddalić się dalej niż w zasięgu oczu.

No nic pozyjemy zobaczymy moze wyrosnie z tego jak zacznie raczkowac a później chodzić.

Właśnie została nakarmiona i pięknie uśmiecha się przez sen ❤️ kocham ja całym sercem ❤️ i jak trzeba będzie to bede ja tak nosić ❤️

A ile czasu leżą Wasze dzieciaki w ciągu dnia ?

To może w nosidełko albo w chuście spróbuj nosić ( nie pamiętam, która z nas ma nosidełko), odciążysz plecy i kręgosłup 😊

No nosidło to dopiero powinno się używać jak dziecko stabilnie siedzi a ona nie siedzi więc na razie odpada 🤪 chyba że któraś mnie oświeci że jednak już można?

Już nawet do męża mówiłam że chyba trzeba kupić 🤪 I tak było w planach żeby kupić bo wiadomo gdzieś pojedziemy
( planujemy w wakacje w góry) to się na pewno przyda.

Chusta odpada jakbym miała ja zaplatać to pewnie by mi się nie udało 🤪

No wiesz ja mam zdanie że tak małego dziecka nie da przyzwyczaić się do noszenia na rękach. Ile można leżeć?
Śpi w nocy - leży drzemki w ciągu dnia - leży
Jakaś tam zabawa w ciągu dnia ( mata / łóżeczko jej / nasze - leży w wózku na spacerze - leży to i chce być noszona na rękach bo w tedy obserwuje sobie ten świat.
Być może się myle 🤪 ale w ten sposób próbuje się pocieszyć 😂
Fakt że mloda jest sporo noszona i mój kręgosłup woła o pomoc 😂 ręce mnie jakoś nie bolą tylko ten kręgosłup ( mam zwyrodnienie ) .

To też nie było tak że jak ona zakwekała to ja już ja brałam na ręce bo zawsze próbowałam/ probuje ja czymś zająć zabawa czy czymkolwiek 🤪 ale jednak ręce wygrywają.
Fakt że zawsze jestem gdzieś obok niej.
Mała nie poleży na macie 15 minut i nie pobawi się tak samo w łóżeczku nie ma takiej opcji.
Na początku to tak było ale im starsza jest tym bardziej ciekawa.
Mąż próbuje żeby więcej lezala ale jakoś słabo mu to wychodzi.
Śmieje się że ma mój charakterek- mały rzadziciel 😂
Mama moja mówi że ja byłam taka sama choć dużo mniej noszona byłam za to kwekanie to była moja dobra strona 😂 i też nie mogła oddalić się dalej niż w zasięgu oczu.

No nic pozyjemy zobaczymy moze wyrosnie z tego jak zacznie raczkowac a później chodzić.

Właśnie została nakarmiona i pięknie uśmiecha się przez sen ❤️ kocham ja całym sercem ❤️ i jak trzeba będzie to bede ja tak nosić ❤️

A ile czasu leżą Wasze dzieciaki w ciągu dnia ?
Da się przyzwyczaic do noszenia na rękach. Z tego własnie względu, że dziecko wtedy widzi świat. Jednak ja osobiście nigdy tego nie robiłam i nie pozwalalam by dziecko cały dzień na rękach było, bo przecież jeszcze nie siedzi , a jest juz w pozycji pionowej .. no i Twój kregosłup obciążony.
Moje dziecię leży głównie na macie na brzuchu i z tej pozycji również podziwia świat, gada , wyciaga rączki bierze zabawki. Jak jej się znudzi biorę ja do chicco i tam leży na pozycji 1( nizej jak w bujakach). Potem drzemka(ma 3), pod wieczór troszkę nosimy (ale nikomu nie pozwalam i sama tego unikam jak mus to mus). N
Robisz jak uważasz, tylko takie noszenie jest o tyle złe, że dziecko nie ćwiczy i nie zmusza siebie do wysiłku tylko patrzy na świat.
Moja szwagierka tak sobie zrobiła i syn był albo na rekach albo w kojcu(to było wieki temu ;,) i mat wtedy nie było)... i pamietam jak płakała, że każdy małego nosi, a ona nic zrobic nie moze bo on tylko rączki i płakał. Ale jak pisalam Ty robisz jak uważasz ;).. ja wolę mieć zrobione i dziecko zadowolone na macie.
Poczucie bliskosci mają zapewnioną moje do tej pory się przytulają :).
Ps. Chusta tylko skomplikowanie wygląda ;).

Ostatnia edycja:
No właśnie młoda ostatnio w ciągu dnia przekręca się na brzuszek i tak usypia poprawiałam ja ale się denerwowała więc w dzień aż tak mi to nie przeszkadza bo jakby nie było mam ja na oku gorzej w nocy.
Ostatnio po karmieniu odłożyłam ja do łóżeczka a ona cyk na brzuszek myślałam że chce się bawić a ona chciała tak zasnąć.
Ale w nocy ja poprawiam i zasypia na plecach.
Boję się troche tej formy spania bo ona jeszcze nie do końca przekręca się z brzuszka na plecy jedynie ładnie jej wychodzi z pleców na brzuszek.
Niby mądra dziewczynka bo jak się przekręca na ten brzuszek to od razu główka na bok ale jednak świeci mi się lampka na czerwono.
Ja do niedawna układałam młodego na brzuszku na nocne spanie. To już duże dzieci i się nie uduszę :) spał wtedy super - nawet po 5-6 godzin. Teraz nie chce. Woli spać ze mną, przy piersi.

reklama
Da się przyzwyczaic do noszenia na rękach. Z tego własnie względu, że dziecko wtedy widzi świat. Jednak ja osobiście nigdy tego nie robiłam i nie pozwalalam by dziecko cały dzień na rękach było, bo przecież jeszcze nie siedzi , a jest juz w pozycji pionowej .. no i Twój kregosłup obciążony.
Moje dziecię leży głównie na macie na brzuchu i z tej pozycji również podziwia świat, gada , wyciaga rączki bierze zabawki. Jak jej się znudzi biorę ja do chicco i tam leży na pozycji 1( nizej jak w bujakach). Potem drzemka(ma 3), pod wieczór troszkę nosimy (ale nikomu nie pozwalam i sama tego unikam jak mus to mus). N
Robisz jak uważasz, tylko takie noszenie jest o tyle złe, że dziecko nie ćwiczy i nie zmusza siebie do wysiłku tylko patrzy na świat.
Moja szwagierka tak sobie zrobiła i syn był albo na rekach albo w kojcu(to było wieki temu ;,) i mat wtedy nie było)... i pamietam jak płakała, że każdy małego nosi, a ona nic zrobic nie moze bo on tylko rączki i płakał. Ale jak pisalam Ty robisz jak uważasz ;).. ja wolę mieć zrobione i dziecko zadowolone na macie.
Poczucie bliskosci mają zapewnioną moje do tej pory się przytulają :).
Ps. Chusta tylko skomplikowanie wygląda ;).

Ja jeszcze nie płacze 🤪
Może i się da ale jak maleństwo kweczy/ płacze nie wyobrażam sobie zostawić w łóżeczku / macie itp.
To biore ja w tedy na raczki.

U nas to akurat nie ma problemu noszenia przez kogoś na rękach.
Teściowa bywa że przyjeżdża raz w tygodniu ale również bywa tak że nie ma jej 3 tygodnie. Po za tym ona jest przeciwniczka noszenia choć bierze mała jak zaczyna kwekac / popłakiwac.
Moja mama tak samo stara się ja bajerować i jak najmniej nosić 🤪
Akurat mamy są wiekowe więc oczywiste że aż tyle sil już nie mają co my mlodzi 🤪🤪
No cóż może uda nam się oddzywczaic a jak nie to mówi się trudno mamy jedna córkę więcej nie planuje więc będę ja nosić ile będzie chciała choć wiadomo że i dla jej dobra i zdrowia jakoś musimy to tak ułożyć żeby było ok 😉

Do góry