reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Tych kontroli z ZUS nie ma się co za bardzo bać, o ile zwolnienie jest "chodzone".
Ja miałam kiedyś inny przypadek - pracownicę, która była w ciąży ale długie zwolnienie nie było wystawione przez gina, a rodzinnego. Wezwali ją na komisję (!) i skrócili jej to zwolnienie. Ona tego samego dnia poszła do ginekologa, on jej wystawił nowe zwolnienie i wszystko było ok.

reklama
Był facet. Ja byłam przed blokiem z małym, wyszłam z windy i stoi jakiś obcy, bo chciał wsiąść. I jak brzuch zauważył to pyta czy ja to ja. Potwierdziłam dał mi pismo do podpisania, że mnie zastał w miejscu zamieszkania i poszedł. Jak będą gdy Ciebie nie będzie, to napiszesz pismo, że byłaś tu i tu. Masz chodzone l-4 więc nie musisz leżeć plackiem.
To super wieści, że malutka ok :). A u Ciebie teraz 28 tydz? Ja byłam pewna, że immoglobulina jest za darmo dla wszystkich mam.
Tak, kończę powoli 28 tydzień. Ja właśnie nie wiem jak to jest, niby jest refundowana, ale z tego co czytalam w paru miejscach, to niektóre dziewczyny umawiały się prywatnie (bo były jakieś braki?) i płaciły kolo 400 zł... Mój prowadzący troche olal temat, ja jestem z tych panikujących, więc zaczelam o tym czytac. Dodatkowo byłam 2 razy na konsultacji u innego ginekologa, takiego podobno PRO 😀 i do mojego wróciłam już z zaleceniem - nagle zaczal udawać, że wie o co chodzi i tak, oczywiście, "dostanie pani immunoglobuline jeśli pani chce" 😀

A to mnie zaskoczyłaś, bo ja dwa razy w trakcie tej ciąży byłam w szpitalu w swoim mieście (2 stopień referencyjności) i normalnie rodziły tam kobiety z cukrzycą 😨
Może jak się nie jest na insulinie to wtedy można

Ja bede rodzic w szpitalu o 1 stopniu referencyjnosci z roznych wzgledow. Mam po przeprowadzce pod nosem szpital wojewodzki, ale ma okropne opinie. Umieralnia. A w swoim, gdzie pracuje ufam zespolowi i wiem, ze krzywdy zrobic nie dadza.

Tak, kończę powoli 28 tydzień. Ja właśnie nie wiem jak to jest, niby jest refundowana, ale z tego co czytalam w paru miejscach, to niektóre dziewczyny umawiały się prywatnie (bo były jakieś braki?) i płaciły kolo 400 zł... Mój prowadzący troche olal temat, ja jestem z tych panikujących, więc zaczelam o tym czytac. Dodatkowo byłam 2 razy na konsultacji u innego ginekologa, takiego podobno PRO 😀 i do mojego wróciłam już z zaleceniem - nagle zaczal udawać, że wie o co chodzi i tak, oczywiście, "dostanie pani immunoglobuline jeśli pani chce" 😀
To jestem w szoku, że tak Ci powiedział, od kilku lat praktykuje się podawanie podczas ciąży ok 28-30 tydzień i jesteście z dzieckiem chronieni do dnia porodu. Jak urodzisz sprawdzą grupę krwi dziecka, jeśli będzie rh(+) to kolejna dawka.

To jestem w szoku, że tak Ci powiedział, od kilku lat praktykuje się podawanie podczas ciąży ok 28-30 tydzień i jesteście z dzieckiem chronieni do dnia porodu. Jak urodzisz sprawdzą grupę krwi dziecka, jeśli będzie rh(+) to kolejna dawka.
Dlatego też zaczęłam jeździć do drugiego lekarza prywatnie, bo do mojego niestety straciłam troche zaufanie 😔

Oo, i co, przyszły panie z ZUS do domu? Ja tez na L4 i trochę mnie stresuje, że akurat będę na zakupach albo spacerze z psem i potem im się trzeba tłumaczyć. Mam wrażenie, że jakoś sporo tych kontroli :/
Też miałam kontrolę. Póki co jedną, zdaje się, że kilka dni po tym jak wypłaty od pracodawcy przejął zus ;)

Halo :) ja po badaniach i niby wszystko ok choć leukocyty mam podniesione noni w moczu też są i jakieś inne cuda 🙈. Także popoludniu zadzwonię do mojego czy nie potrzebuję jakichś specyfików.
Wrzesień za pasem i zaczyna się bieganina i zajęcia dodatkowe 🤣

Miłego dzionka dziewczynki

Też miałam kontrolę. Póki co jedną, zdaje się, że kilka dni po tym jak wypłaty od pracodawcy przejął zus ;)

Mnie pensje wypłaca pracodawca tak mam na wydruku z banku ale chyba dlatego tak bo zatrudnia ponad 20 osób i mi wypłaca pracodawca a sam rozlicza się z Zusem.
No i pensje mam w terminie na czas a słyszałam że jak ZUS wypłaca to bywa z tym różnie i można nie raz czekać na pensje.

Z tego co wiem szczepionka należy się na NFZ ale nie wiem czy wykonują to w ramach wizyt w poradni przyszpitalnych czy w prywatnych gabinetach z podpisana umowa z NFZ.
Wątpię.

Bliska mi osoba miała podawana ale w szpitalu i za darmo.
Rano musiała wstawić się do szpitala jakieś tam badania miała porobione i wieczorem została wypisana do domu.
No i 400 złoty zostaje w kieszeni.

reklama
Tych kontroli z ZUS nie ma się co za bardzo bać, o ile zwolnienie jest "chodzone".
Ja miałam kiedyś inny przypadek - pracownicę, która była w ciąży ale długie zwolnienie nie było wystawione przez gina, a rodzinnego. Wezwali ją na komisję (!) i skrócili jej to zwolnienie. Ona tego samego dnia poszła do ginekologa, on jej wystawił nowe zwolnienie i wszystko było ok.

Zwolnienie chodzące nie oznacza że możemy chodzić gdzie się nam żywnie podoba.
Tak naprawdę lekarz / apteka No i zaspakajanie potrzeb typu nie wiem zakup chleba/ masła itp.

Nie możemy wyjeżdżać na wczasy chodzić na imprezy itp.

Zwolnienie lekarskie w ciąży zostało wypisane bo był ku temu powód a nie dlatego że jest się w ciąży i zwolnienie lekarskie się należy.

Do góry