reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Ja pampersy przy pierwszej używałam, i były prawie ok... gdyby nie to, że jak dziecko juz chodzi to tak strasznie wiszą w kroku... i zdarzały się odparzenia. Potem ktoś polecił dady i jestem im wierna :)(choć my juz bez pieluchy). Dla małej dady 1 premium tez kupuje 1 paczkę, potem już 2. Ja rozek bawełna i z drugiej velvet, a ręcznik będę miała z wafelka naprawdę fajnie chłoną :).

Ja lubie te reczniki z BabyOno bawelniane albo bambusowe 😁

reklama
Hej. To masz termin po mnie ;).
Z wyprawką to różnie bywa. Ja też się doradzałam i np pogrzewacza do zupek nie miałam.
Jeśli będziesz karmic piersią to laktator (elektryczny) waga się przydaje. Szumiś(z białym szumem,, choć ja przy pierwszych dziaciach użwałam poprostu szuraki, a potem na yutubie. Teraz mam sowę skip hop i to jest lampka plus ma inne funkcje biały szum szuraki, fale i bicie serca. Rożek, kokon, pieluszki muślinowe lub tetrowe. Body kopertowe(ja np bardzo je lubię i mam z krórkim i długim, pajace. Kaftaników i śpiochów nie używałam, niedrapek też. Ręcznik, płyn do kapania, linomag różowy po kąpieli, linomag zielony po zmianie pieluszki. Szczotka(bo moje maluchy kudłate ;)), obcinaczka do paznokci, aspirator do nosa, sól fizjologiczna, waciki. Smoczek(nie zawsze zdał test, ale dla dziecka z mocnym odruchem ssania -ratował rodziców). Termofor ja mam z pestkami wiśni.

Zapisuje sobie 😘

Hej dziewczyny jestem w 29 tyg ciazy i dzis rano obudziłam się z plamami na kolanie, plecach ,brzuchu po jakimś czasie znikły ale wyszły kolejne np na pośladkach i znów na plecach mlze któraś z Was miala taki przypadek???i orientuje się co to może być?

Nie mam pojęcia musisz się skonsultować z lekarzem.
Wygląda jak jakoś rumien / oparzenie.
Koniecznie daj znać co lekarz powiedział.

Ja tylko dodam do tego laktatora, bo to spory wydatek i warto go przemyslec. W pierwszej ciazy mialam laktator Avent reczny. Uzylam go moze kilka razy. Zdecydowanie lepiej i szybiej odciagalo mi sie recznie mleko, bez laktatora. Wtedy tez sie zastanawialam, jaki laktator wybrac czy reczny czy elektryczny.

Ja w pierwszej miałam ręczny i przez to, że leciało jak leciało czyli średnio myślałam, że pokarmu nie mam .. ręcznie nie umiałam. Karmiłam tylko pół roku. Natomiast elektryczny rozchulał mi wszystko i karmiłam prawie do 2 lat :). Także na dzień dobry można poprosić w szpitalu, a potem kupić. Ja jednak bez laktatora sobie nie wyobrażam.

Ja w pierwszej miałam ręczny i przez to, że leciało jak leciało czyli średnio myślałam, że pokarmu nie mam .. ręcznie nie umiałam. Karmiłam tylko pół roku. Natomiast elektryczny rozchulał mi wszystko i karmiłam prawie do 2 lat :). Także na dzień dobry można poprosić w szpitalu, a potem kupić. Ja jednak bez laktatora sobie nie wyobrażam.

Rozumiem. Chcialam tylko pokazac, ze moga byc rozne sytuacje i w jedna i w druga strone.
Natomiast ilosc sciagnietego pomarmu przez laktator nie jest wyznacznikiem ilosci pokarmu w piersiach. Wazne sa mokre pieluszki i przyrost wagi. To tez warto wiedziec.

Rozumiem. Chcialam tylko pokazac, ze moga byc rozne sytuacje i w jedna i w druga strone.
Natomiast ilosc sciagnietego pomarmu przez laktator nie jest wyznacznikiem ilosci pokarmu w piersiach. Wazne sa mokre pieluszki i przyrost wagi. To tez warto wiedziec.
Teraz to wiem, że ilość z laktatora wyznacznikiem nie jest. Ale na ręcznym odciagałam 20-30ml , a na elektrycznym 90-100ml. No i dlatego mówie, jakby kazda mama miala taką wiedzę jak przy drugim dziecku to by każdej łatwiej było ;).

Ostatnia edycja:
Ja tylko dodam do tego laktatora, bo to spory wydatek i warto go przemyslec. W pierwszej ciazy mialam laktator Avent reczny. Uzylam go moze kilka razy. Zdecydowanie lepiej i szybiej odciagalo mi sie recznie mleko, bez laktatora. Wtedy tez sie zastanawialam, jaki laktator wybrac czy reczny czy elektryczny.
Można zakupić dobry laktator uzywany i dokupić nowe końcówki

Hej. To masz termin po mnie ;).
Z wyprawką to różnie bywa. Ja też się doradzałam i np pogrzewacza do zupek nie miałam.
Jeśli będziesz karmic piersią to laktator (elektryczny) waga się przydaje. Szumiś(z białym szumem,, choć ja przy pierwszych dziaciach użwałam poprostu szuraki, a potem na yutubie. Teraz mam sowę skip hop i to jest lampka plus ma inne funkcje biały szum szuraki, fale i bicie serca. Rożek, kokon, pieluszki muślinowe lub tetrowe. Body kopertowe(ja np bardzo je lubię i mam z krórkim i długim, pajace. Kaftaników i śpiochów nie używałam, niedrapek też. Ręcznik, płyn do kapania, linomag różowy po kąpieli, linomag zielony po zmianie pieluszki. Szczotka(bo moje maluchy kudłate ;)), obcinaczka do paznokci, aspirator do nosa, sól fizjologiczna, waciki. Smoczek(nie zawsze zdał test, ale dla dziecka z mocnym odruchem ssania -ratował rodziców). Termofor ja mam z pestkami wiśni.
Oo bardzo dziękuję, wczoraj brałam udział w warsztacie online "Wyprawka" z Zaufaj Położnej (z polecenia obserwuję ich konto na insta) i było sporo rzeczy, o których piszesz. Zrobiłam sobie chyba z 5 stron notatek i zaczynam powoli zakupy :D

reklama
Do góry