Mnie lekarz powiedział ze na wynik Sanco będę czekać ok 6 dni. Jeśli ktoś chciałby Nifty to ten czas wydłuża się, bo Nifty jest wysyłane za granice a Sanco robią laboratoria w Polsce. Co do innych testów to nie wiem, jak to wyglada.
No ciekawe, ze jednak ten objaw - wzdęcia, zdarza się częściej niż myślałam. W poprzednich ciążach tego nie doświadczałam, stad jest to zupełnie coś nowego dla mnie. Staram się teraz unikać tego co może nasilać wzdęcia, choć jest ciężko bo jestem np. fanką czerwonej fasoli
Natomiast dziewczyny, które maja to ssanie w żołądku. Jedzcie 3 pełnowartościowe posiłki a między posiłkami ratujcie się zdrowymi przekąskami. Polecam orzechy - ja uwielbiam makadamia, ale w pierwszym trymestrze orzechy włoskie są tez super bo są źródłem magnezu i wspomagają rozwój układu nerwowego i mózgu u maluszka.
Można tez jesc hummus i maczać sobie w nim warzywka które lubicie pokrojone w słupki np. papryka, marchewka, seler naciowy etc. W pierwszej części dnia ratować się można owocami. Banan ma wysoki indeks glikemiczny i jest źródłem potasu. Owoce leśne np. maliny, jeżyny etc. Niedługo będzie sezon na poziomki i truskawki to już w ogóle będzie szaleństwo.
Ja lubię sobie tez zalać owoce jogurtem albo zrobić serek biały z wkrojonymi warzywkami.
Ale nie powiem - jakaś czekoladę tez czasem wciągnę
A i jeszcze koktajle są super - owocowe na mleku kokosowym, albo owocowo warzywne.
Jak któraś ma problem z zaparciami to owsianka jest dobra, tez najlepiej na mleku roślinnym i do tego owoce i orzechy sobie dodać. Owsianka jest bardzo sycąca i powinna starczyć w brzuszku na długo