reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2022

Koleżanki, co polecacie na potworne przeziębienie i zawalone zatoki? Zaraz chyba wyciągnę kopyta, oddychać nie mogę 😳 inhalator odmówił współpracy, Stary już lata po mieście i szuka nowego. Rosół sie gotuje, marimer w użytku. Co jeszcze??
Dobry miód, można normalnie jeść łyżeczkami, lub do lekko ostudzonej herbatki.
Ugotować "zupkę" z imbiru - na necie jest dużo przepisów.
Propolis przede wszystkim!
Duże dawki wit c, najlepiej co dwie godziny i do tego naturalny sok malinowy lub z dzikiej róży bo sie lepiej wchłania.
Polecam alliofil ( czosnek z pokrzywą w tabletkach)
Cebula, czosnek do wszystkiego - my np robimy sałatkę z pomidora i pokrojona główka cebuli. Albo kanapki z almette i czosnkiem + sól = pycha 😁No i nastaw dzisiaj koniecznie syrop z cebuli - najlepszy przepis ma chyba Pan Tabletka.
My się tym leczymy od lat i nie pamiętam kiedy ostatnio brałam jakieś gripexy czy inne świństwa 😉 o antybiotykach to w ogóle nie ma mowy

Aaa i zapomniałam o zakwasie z buraków. Można kupić taki najlepiej niepasteryzowany w sklepie, trzeba przeczytać z tyłu. I to sobie popijać :-)

reklama
Ja się czymś takim nie najadam i zaraz jest mi niedobrze. Jadłam jogurt z owocami i banana i za 10 min byłam znów głodna. Niestety u mnie muszą być większe posiłki. Po owsiance od razu ból brzucha i wc tak samo po orzechach 😭

Niestety ale każda z nas jest inna i w ciąży na jedzenie organizm różnie reaguje. Jeśli masz na coś ochotę to znaczy ze właśnie tego aktualnie potrzebujesz. Jeśli masz wyższe zapotrzebowanie kaloryczne to znaczy ze dziecko tego potrzebuje żebyś jadła więcej i tak rob. Trzeba słuchać swojego ciała i się nie przejmować ze np. za dużo jesz. Jesteś w ciąży wiec trzeba iść za głosem własnego organizmu. Ja napisałam co u mnie się sprawdza ale tez nie jest tak ze siedzę i tylko zdrowo jem. Dziś wciągnęłam hamburgera na przykład;) i słodycze tez mi dziś wchodzą równiutko😂😉

Duże dawki wit c, najlepiej co dwie godziny i do tego naturalny sok malinowy lub z dzikiej róży bo sie lepiej wchłania.
Cebula, czosnek do wszystkiego - my np robimy sałatkę z pomidora i pokrojona główka cebuli. Albo kanapki z almette i czosnkiem + sól = pycha 😁No i nastaw dzisiaj koniecznie syrop z cebuli - najlepszy przepis ma chyba Pan Tabletka.
My się tym leczymy od lat i nie pamiętam kiedy ostatnio brałam jakieś gripexy czy inne świństwa 😉 o antybiotykach to w ogóle nie ma mowy

Aaa i zapomniałam o zakwasie z buraków. Można kupić taki najlepiej niepasteryzowany w sklepie, trzeba przeczytać z tyłu. I to sobie popijać :-)

Z dużymi ilościami wit C w ciąży podobno trzeba uważać. Gdzies czytałam ze może spowodować skurcze? Nie wiem czy coś o tym wiecie?

Z dużymi ilościami wit C w ciąży podobno trzeba uważać. Gdzies czytałam ze może spowodować skurcze? Nie wiem czy coś o tym wiecie?
Nigdy nie słyszałam nic podobnego 🤷‍♀️tym bardziej że nie da się jej przedawkowac. Dostajesz biegunki i to znak, że organizm nasycony. Poza tym witamina C bardzo dobrze hamuje stan zapalny więc to potężna broń z chorobami

Załączniki

• BC20F505-310C-44C8-89C0-CA85A069C9DC.png
    BC20F505-310C-44C8-89C0-CA85A069C9DC.png
    59,7 KB · Wyświetleń: 38

Dziękuję za fachową pomoc 💪 🙂 ps. Byłam tez na krzywej, nigdy wcześniej jej nie robiłam - ciekawe doświadczenie 😂

Nigdy nie słyszałam nic podobnego 🤷‍♀️tym bardziej że nie da się jej przedawkowac. Dostajesz biegunki i to znak, że organizm nasycony. Poza tym witamina C bardzo dobrze hamuje stan zapalny więc to potężna broń z chorobami

Ogólnie tak - witamina C jest nieoceniona w walce ze stanami zapalnymi. Tylko teraz jak sama niedawno byłam chora to szukalam info co mogę a co nie w ciąży i gdzies tam wertując internet natrafiłam na takie coś.

Mnie na pewno pomógł imbir, herbata z sokiem z malin i z miodem. Czosnek. No i syrop z cebuli na pewno tez super działa

Niestety ale każda z nas jest inna i w ciąży na jedzenie organizm różnie reaguje. Jeśli masz na coś ochotę to znaczy ze właśnie tego aktualnie potrzebujesz. Jeśli masz wyższe zapotrzebowanie kaloryczne to znaczy ze dziecko tego potrzebuje żebyś jadła więcej i tak rob. Trzeba słuchać swojego ciała i się nie przejmować ze np. za dużo jesz. Jesteś w ciąży wiec trzeba iść za głosem własnego organizmu. Ja napisałam co u mnie się sprawdza ale tez nie jest tak ze siedzę i tylko zdrowo jem. Dziś wciągnęłam hamburgera na przykład;) i słodycze tez mi dziś wchodzą równiutko😂😉
Przed ciążą odżywiałam się super zdrowo. Właśnie tak jak piszesz: orzechy, owsianka, smoothie, warzywa, owoce itd. Niestety teraz nie ma szans. Mi się wydaje, że ja mam niedowagę i organizm się po prostu domaga.

Przed ciążą odżywiałam się super zdrowo. Właśnie tak jak piszesz: orzechy, owsianka, smoothie, warzywa, owoce itd. Niestety teraz nie ma szans. Mi się wydaje, że ja mam niedowagę i organizm się po prostu domaga.
Ja podobnie... Mamy ogólnie bzika na punkcie zdrowego żywienia i ogólnie w domu jest taka dieta niskowęglowodanowa, pieczywa nie jadamy normalnie, pszennych rzeczy to w ogóle. Ale jak zaszlam w ciążę to mnie szał opanował 🤣bułki, chleb, płatki sniadaniowe, ciastka, goferki. No samo dziadostwo mi smakuje 😁 i co? Glukoza na czczo 101 😆

reklama
Nie stresujcie się dziewczyny. W ciąży zapotrzebowanie na różne składniki rośnie, dodatkowo hormony zmieniają nam smaki. Nie ma co się przejmować. Ja tez jem rzeczy których normalnie bym nie tknela. Do tego ja jestem z tych, które nie lubią gotować. W ogóle ciekawa jestem ile ja w tej ciąży przytyje. Startuje z niska wagą i mam nadzieje, ze będzie tak jak w ciąży z córka tj. 12 kg na plusie i szybki powrót do formy, a nie tak jak miałam z synem - 25 kg na plusie i ponad rok walki o powrót do swojego ciała…

Do góry