reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

reklama
A jakie miałaś zachcianki albo objawy? My z pierwszym synem wiedzieliśmy, że będzie Filip od początku i koniec 🤣 w drugiej ciąży czułam się zupełnie inaczej niż w pierwszej i to mnie zmyliło, inne zachcianki, inaczej wyglądałam itd. Imiona mieliśmy po jednym na chłopca i na dziewczynkę, bo starszy syn wybrał i tak mamy Mikołajka. Teraz jak będzie chłopczyk to albo Leon albo Nikodem, a na dziewczynkę nie mamy mimo, że temat jest prawie codziennie to nie potrafimy nic wybrać 😂
Z zachcianek to jedynie to, że miałam straszną ochotę na kwaśne. Najkwaśniejsze żelki jakie były, nie były dla mnie kwaśne, chociaż normalnie to się krzywię. U nas od początku miała być Basia, po babci 🙂

Mnie przy pierwszym synu odrzuciło od mięsa całkowicie i zajadałam słone przekąski, pringersy to pudełkami 🙈 przy drugim znowu jadłam kiełbasę z musztardą i wszystko co słodkie, głównie grześki i czekoladę 🙉 a teraz to w ogóle nic mi się nie chce, głównie mam ochotę na zupy i ostatnio mąż przywiózł pizze to pochłonęłam w sekundę pierwszy kawałem, że aż się śmiał ze mnie
U mnie znowu zaczyna się zachciewajka na kwaśne. Mąż jak zrobił wczoraj żurek to zjadłam 2 talerze, a normalnie to średnio przepadam 🙈

Dziewczyny, a tak z innej beczki- jak to jest z tym konfliktem serologicznym? Mój mąż ma grupę A+ ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaką mam, ale najwyższy czas oznaczyć. Przechodziła któraś z was tą kwestie? Jak to się ma pod względem zagrożenia?

Ja mam z mężem. Ja mam A- , a mąż B+ i w pierwszej ciąży nie brałam zaszczyku,a syn starszy ma grupę 0Rh-, w drugiej ciąży robiłam już przeciwciała i nie było ale ginekolog kazał mi na wszelki wypadek iść na zastrzyk i dobrze, bo drugi syn ma już grupę 0Rh+ i dzisiaj będę pytać co teraz i czy jak ostatnio zastrzyk w 3trymestrze czy już wcześniej tym razem trzeba coś zrobić.
Czyli tak naprawdę kwestia decyzji lekarza i nie ma to wpływu na zdrowie mamy i maluszka? :)

Czyli tak naprawdę kwestia decyzji lekarza i nie ma to wpływu na zdrowie mamy i maluszka? :)
Jeśli mama ma grupę krwi plusowa a tata dziecka minusowa to zachodzi podejrzenie ze dziecko może odziedziczyć minusa po tacie i wtedy dochodzi do konfliktu. Najwcześniej w takich wypadkach podaje się zastrzyk :)

Ooo, to nie wiedziałam. A dlaczego tak?
Ponieważ podczas używania dopplera wytwarzana jest fala dźwiękowa która powoduje niewielki wzrost energii w postaci ciepła i drgań, a wczesna ciąża nie lubi drgań . Zatem towarzystwo ginekologiczne zaleca używania dopplera najlepiej po 11 tygodniu ale w uzasadnionych przypadkach można już po 8 . Tak na wszelki wypadek . Wiadomo że lepiej dmuchać na zimne . Nie wykazano bezpośredniej przyczyny fali i poronień. Takie zalecenie i większość się stosuje :)

reklama
No niestety ma, ale w pierwszej ciąży nie ma wpływu na dziecko bo dopiero przy porodzie może wystąpić, w drugiej i kolejnych już inaczej. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale nie martw się na zapas tylko zrób grupę krwi albo sprawdz w swojej książeczce zdrowia. Kobiety z RH+ nie mają nigdy konfliktu i jeśli kobieta ma Rh- i mężczyzna Rh- to też jest ok. Najgorzej jest tak jak właśnie u nas, że ja mam Rh- a mąż Rh+..
Tak masz racje pomieszalam hahaha mama minus a tata plus :)

Do góry